Ahmed Arif Edebiyat Müzesi

Müze Edebiyat Müzesi

(Diyarbakır, 2011 - )

“Hasretinden prangalar eskittim, 33 kurşun” dizelerinin sahibi olan Ahmed Arif 21.04.1927’de Diyarbakır’da doğdu. Lise öğrenimini Diyarbakır Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Felsefe okudu. Şair tüm şiirlerini 1968 yılında yayımlanan “Hasretinden Prangalar Eskittim” adlı tek kitapta topladı. Şiirlerini 1989 yılında kendi seslendirmesiyle Hasretinden Prangalar Eskittim çalışmasını kaset ve CD’ye aktardı.

Şairin yaşamış olduğu, çocukluk anılarının olduğu mekân Diyarbakır’ın Sur ilçesinde altı odalı, avlulu ve 120 yıllık geçmişe sahiptir. Yapı 2011 yılında Ahmed Arif Edebiyat Müzesi olarak faaliyete açıldı. Cahit Sıtkı Tarancı Evi’ne yakın olan Ahmed Arif Edebiyat Müzesi, Diyarbakır evlerinin tipik özelliklerini yansıtan örneklerdendir. Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp, daha sonra restore edilerek Ahmed Arif Müzesi’ne dönüştürüldü. Ahmed Arif Edebiyat Müzesi’nde Şair’in kişisel eşyaları, el yazısıyla yazdığı şiirleri yanı sıra güneydoğuda yetişmişmiş birçok şairin fotoğrafları da sergilenmektedir. Kütüphanede ise çok sayıda tarih, edebiyat ve birçok farklı alandan kitaplar ve yazarların resimleri yer almaktadır.

Edebiyat alanında ve Türkiye’nin yakın tarihiyle ilgili araştırma yapmak isteyenler dilerlerse müzede bulunan okuma salonundaki kitaplardan faydalanabilmektedirler. Yaklaşık olarak 2.500 kitabı kapsayan kütüphanede, Diyarbakırlı yazarların ve çevre illerdeki 11 şehrin yetiştirdiği yazarların eserleri bulunmaktadır. Müzenin (evin) ikinci katında Ahmed Arif’in kişisel özel eşyaları ve eserleri bulunmaktadır. Ayrıca Nobel edebiyat ödülü almış yazarların tüm kitapları kütüphanede ödüllü kitaplar bölümünde yer almaktadır. Bölgenin yerel özeliklerine uygun farklı dillerdeden kitaplar da (Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça vb.) kütüphanede bulunmaktadır. Aynı zamanda Ahmed Arif Müzesi kütüphanesinde süreli yayınlar ve Diyarbakır’ın tarihi ve sosyo ekonomik yapısıyla ilgili kitaplar da bulunmaktadır.

Müzenin temel amacı: şehre gelen edebiyatçıları, şehirdeki edebiyatçılarla buluşturarak, çeşitli söyleşileri, faaliyetleri bu mekânda yapmaktır. Aynı zamanda edebiyata ilgisi olan, edebiyatla iç içe olanları bir araya getirerek kent, yazın ve sanat ile alakalı kaynak gereksinimleri gidermektir. Ziyaretçilere uygun mekânlar ve ortam sağlayarak kentin sanat, kültürel ve edebi sahasına katkıda bulunmak Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin kuruluş amaçları arasında yer almaktadır.

Ahmed Arif Müzesi'ne cumartesi ve pazar kapalı olmak üzere hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.