-
2020
2018 yılının Mart ayında kapılarını ziyaretçilerine açan Nilüfer Edebiyat Müzesi, Bursa’nın güney-batısında yer alan Misi (Gümüştepe) Köyü’nde bulunmaktadır. Zemin katı geçici sergilere ayrılan yapının bu bölümünde; Varlık Dergisi’nden, Vedat Günyol’a; Binbir Gece Masalları Dünyası’ndan Nazım’ın Bursa Rotası’na değin çeşitli sergilere ev sahipliği yaptı. Müzenin üst katında ise 185 yazar ve şairin elyazmaları, kitap eskizleri, daktiloları ve gözlük, kalem, pipo gibi kişisel eşyaları sergilenmektedir. Behçet Necatigil’in el yazması şiiri, Yaşar Kemal’in şapkası, el yazmaları, Nazım Hikmet’in el yazması ve Sofya baskısı kitapları, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın gözlüğü, kalemi, çalar saati gibi Türk ve dünya yazınında iz bırakmış, değerli yazarlara ait kişisel eşya ve eserler bu bölümde görülebilmektedir. Müzenin mektup odasında; Cemal Süreya’dan Rıfat Ilgaz’a, Attilla İlhan’dan Halet Çambel’e pek çok yazarın 50 el yazması mektubu orijinal olarak ve toplamda 800 el yazması mektup ise dijital formatta sergilenmektedir. Yaklaşık 600’e yakın kitabın yer aldığı müzede Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi ile yapılan işbirliği sonucunda, 1.180 adet kataloglama girişi de gerçekleştirildi.
Nilüfer Edebiyat Müzesi nadir eser kitaplığı ise, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Kemal, Fethi Naci, Cahit Külebi, İlhan Berk, Necati Cumalı, Edip Cansever, Melih Cevdet Anday, Vedat Günyol, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Pamuk, Ataol Behramoğlu gibi edebiyatçılarımızın 163 eserini müzeye gelen ziyaretçilerle buluşturmaktadır. Ayrıca Nilüfer Belediyesi’nin 2017 yılında düzenlediği ve Nâzım’ı Yazanlar sergisine dair fotoğrafların da yer aldığı bir anma köşesi ile çeşitli şairlerin kendi el yazılarıyla Bursa için kaleme almış oldukları şiirlerin sergilendiği bir bölüm de bulunmaktadır.
Referanslar
Güney Özkılınç Arşivi; Bursa Nilüfer Belediyesi, http://www.nilufer.bel.tr/niluferbelediyesi-383-nilufer_edebiyat_muzesi_ve_arsivi, (Erişim tarihi: 22. 08. 2020).