Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi

Müze Edebiyat Müzesi

(Kütahya, 2013 - )

Kültür mirasının ortaya konulması ve sahiplenilmesinin yanı sıra gelecek nesillere aktarımını amaçlayan Edebiyat Müze Kütüphaneleri Projesi’nin yedi kütüphanesinden altıncısı olarak faaliyete geçirilen Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi, Kütahya kent merkezinde yer almaktadır. Müze kütüphaneleri, bulundukları kentin yerel mimari tarzını yansıtabilmesi için genellikle tarihi ve simge denilebilecek yapıların bu amaçla kullanılmasına vesile olmanın yanında o bölgeye ait kültürel dokuların hissedildiği ve yaşatıldığı alanlardır. Yörede bu kütüphanenin olduğu yapı, tarihi Yüksek Kahve binası olarak biliniyor. Kütahya Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilip bakanlığa devredilen bu tarihi yapı, Mayıs 2013’te hizmete açıldı. Kütüphanede, bölgeye ait seçkin el yazmalarını ve yörede üretilmiş özgün basma eserleri, yazarlara ait bazı kişisel eşyaları (daktilo, kalem, eski fotoğraf vb.) bulmak mümkündür. Ziyaretçiler aynı zamanda tarihsel ve güncel çok sayıda farklı edebi esere de erişebilmektedir. Müze tipi kütüphaneler yazınsal çekicilik oluşturmanın yanında kütüphane hizmetlerinden ayrı olarak kültür-sanat etkinlikleri, çeşitli söyleşi ve toplantıların da yapıldığı etkileşime açık mekânlardır. Bu anlamda kütüphane, pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Kütahya Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren kütüphane, dünya genelinde önemli yazar, şair ve sanatçıların adının bir kurum üzerinden yaşatılması geleneğinin Türkiye’deki bir yansıması niteliğindedir. Bu anlamda kurum, Osmanlı döneminde yaşamış ve Kütahyalı olduğu kabul edilen ünlü seyyah, yazar ve halk bilimci Evliya Çelebi’nin adının yaşatılması ve müze tipi kütüphaneciliğin Türkiye’deki yedi örneğinden biri olması açısından önem arz etmektedir. Müze tipi kütüphanelerin diğer örnekleri, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Adana, İstanbul ve Trabzon’da yer almaktadır.

Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde, Kütahyalı yazar ve sanatçılara ait özel bir derlemenin yanında yine yöre yazar ve şairlerine ait el yazması eserlerin tıpkıbasımları, müzeye adını veren Evliya Çelebi’nin ünlü eseri olan Seyahatnamesi, seyyah hakkında başkaları tarafından ele alınmış diğer eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) çalışmaları kapsamında 46 farklı dile çevrilen hemen hemen tüm eserler, edebi ve sanatsal nitelikte 83 adet süreli yayın, Kur’an-ı Kerim gibi eserlerden oluşan yaklaşık 5.000 kitap ziyaretçilerinin kullanımına açıktır. Kütüphane, kitap ve basılı eserlerden yararlanmak isteyenler için Pazar ve Pazartesi günleri hariç diğer günlerde saat 10.00 ile 19.00 arasında hizmet veriyor.

Referanslar

Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi (2019). Edebiyat Müze Kütüphaneleri, http://ahtem.kutuphane.gov.tr/TR-201954/edebiyat-muze-kutuphaneleri.html, (Erişim tarihi: 04.12.2019); Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütahya Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi (2019). Evliya Çelebi Müze Kütüphanesi, http://kutahya.kutuphane.gov.tr/TR-86633/evliya-celebi-edebiyat-muze-kutuphanesi.html, (Erişim tarihi: 04.12.2019); Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü (2019). Kütahya Evliya Çelebi Müze Kütüphanesi Açılış Duyurusu, https://kygm.ktb.gov.tr/TR-51290/kutahya-evliya-celebi-muze-kutuphanesinin-acilis-duyuru-.html, (Erişim tarihi: 04.12.2019); Türkiye Cumhuriyeti Kütahya Belediyesi (2019). Müzelerimiz, http://www.kutahya.bel.tr/muzelerimiz.asp, (Erişim tarihi: 04.12.2019).