Yüzen Adalar

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Göl Destinasyonu Kırsal Destinasyon Turizm Çeşitleri

Konum olarak Bingöl’ün Solhan ilçesinin Hazarşah Köyü’nde yer almaktadır. Yüzen Adalar yerel halk tarafından keşfedildi. Bingöl-Solhan karayolu üzerinde bulunan Yüzen Adalar, karayolundan 4,5 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Bingöl ile Yüzen Adalar arasındaki karayolu mesafesi 36 kilometredir. Yüzen Adalar’ın bulunduğu çevrenin dört yanı dağlarla çevrili olup, göl etrafında meşe ve yeşillik mevcuttur. Krater gölü konumunda olan Yüzen Adalar doğal bir oluşumdur. Yüzen Adalar toplamda üç adacıktan olmaktadır ve bu adacıklar göl üzerinde hareket halindedir. Adalar birbirinden bağımsız olup, su üzerinde farklı yönlere sürekli olarak hareket etmektedir. Adaların hareket hızları ise oldukça ağır biçimdedir.

Yüzen Adalar'ın bulunduğu gölün derinliği yaklaşık olarak 50 metredir. Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan saha çalışmaları ile gölün etrafı kapatılarak ziyaretçiler için göl etrafından yürüyüş alanı oluşturuldu. Göl, mevcut konumda 300 metrekare alan üzerinde yer almaktadır. Gölün yaz ve kış aylarında su seviyesinde herhangi bir değişim olmamakla birlikte göl suyu tatlı su özelliğine sahiptir. Göl suyu herhangi bir madensel tuz özelliği taşımaz ve berraktır. Göl üzerinde bulunan adalarda bitki örtüsü yoğundur. Bitki örtüsü sarılıcı özelliği bakımından toprağı bir arada tutmaktadır. Bu da adaların sahip olduğu toprağın dağılmasını engellemektedir. Adalar üzerinde bitki örtüsü olarak ise çayır, ayrık otu ve suda yetişen diğer bitkiler bulunmaktadır. Ayrıca adaların üzerinde zaman zaman bodur dişbudak ağaçları da yetişmektedir.

Keşfedildiği günden itibaren Bingöl’ün tanıtımında en başta yer alan Yüzen Adalar, Bingöl turizminin simgesi konumundadır. Bingöl’ün turistik açıdan ulusal ve uluslararası düzeyde en fazla katılımcıyı ağırladığı turistik ürünü Yüzen Adalardır. Ayrıca 2016 yılından bu yana her yıl Bingöl Yüzen Adalar Festivali gerçekleştirilmektedir.

Referanslar

Kement, Ü. (2016). Bingöl Turizm Çalıştayı. Ankara: Bingöl Üniversitesi Yayınları-11; Kement, Ü. ve Öztürk, F. (2016). Bingöl İli Doğa ve Kültür Varlıklarının Turistik Açıdan Değerlendirilmesi, Journal of Recreation and Tourism Research, 3(4): 13-22; Türkiye Kültür Portalı (2020). Bingöl Yüzen Ada, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bingol/gezilecekyer/yuzen-ada, (Erişim tarihi: 21.3.2020).