Yalvaç Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri

(Yalvaç, Isparta, 1992 - )

Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı olarak açılan Yalvaç Meslek Yüksekokulu, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetine başladı ve 18.05.2018’de Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne bağlandı. Yalvaç Meslek Yüksekokulu, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan 17 meslek yüksekokulundan biri olarak 1992-1993 eğitim-öğretim yılında Muhasebe Programı ile eğitim-öğretim faaliyetine başladı. Yeni programların eklenmesinden sonra, Teknik ve İktisadi ve İdari Programlar olmak üzere iki bölüme ayrıldı. Teknik Programlar 09.07.2009’da Yalvaç Meslek Yüksekokulu bünyesinden ayrıldı ve Yalvaç Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kuruldu. Yalvaç ilçesinin tanınırlığını artırmak, sosyo-kültürel yaşantısı ve ekonomisini hareketlendirmek için kurulan okulun etkin hâle gelmesinde; yöre halkı, hayırseverlerin desteği ve yerel yönetimin katkıları önemli rol oynadı. Yalvaç’ın, turizmin yoğun olduğu Akdeniz Bölgesi’nde yer alması ve konaklama işletmelerine olan yakınlığı sektörün işgücü ihtiyacına katkı sağlamak açısından oldukça önem taşımaktadır.

Yüksekokulun kurulduğu günden bugüne; Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü (Muhasebe Programı), Pazarlama-Reklamcılık Bölümü (Pazarlama Programı ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı), Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü (Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı), Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü (Turist Rehberliği Programı-Kültürel Miras ve Turizm Programı), Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü (Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı-Aşçılık Programı), Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü (Bankacılık ve Sigortacılık Programı-Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Programı), Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü (Özel Güvenlik ve Koruma Programı) olmak üzere yedi bölüm, 11 program açıldı. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü (Muhasebe Programı), Pazarlama Programı, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Programları süreç içinde kapanırken Kültürel Miras ve Turizm, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Özel Güvenlik ve Koruma programlarının ise öğrencisi bulunmamaktadır. Okulun eğitim-öğretim kadrosu incelendiğinde, dört öğretim üyesi, 19 öğretim görevlisi olmak üzere 23 akademik personel bulunmaktadır.

Okul bünyesinde aktif olan Turist Rehberliği Programı 2004-2005, Aşçılık Programı ise 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencisini kabul etti. 2019-2020 eğitim-öğretim yılının sonuna kadar Turist Rehberliği Programı 227, Aşçılık Programı 366 mezun verdi. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 2000-2001 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencisini alırken 677 mezun verdikten sonra 2018 yılında yeterli öğrenci sayısına ulaşamadığı için kapandı. Bölümün ders planı incelendiğinde, mesleki derslerin yoğunlukta olduğu ve uygulamaya yönelik derslere önem verildiği görülmektedir. Bölümden mezun olanların çoğunluğu turizm sektöründe şef, yönetici pozisyonlarında veya devlet kurumlarında çalışmaktadır. Mezunların bir kısmı ise lisans tamamlama yaparak akademik kadrolara yerleşti.

Referanslar

https://yalvacmyo.isparta.edu.tr/tr, (Erişim tarihi: 20.02.2020); https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=112551544, (Erişim tarihi: 25.02.2020); https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=112553019, (Erişim tarihi: 25.02.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://yalvacmyo.isparta.edu.tr/tr, (Erişim tarihi: 20.02.2020).