Veyis Efendi Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

Günümüzde Rabia Ana Mahallesi'nde yer almaktadır. Önceleri mahalle Veyis Efendi Mahallesi olarak anılmaktaydı. Caminin inşasıyla ilgili bir yazıt bulunmamaktadır. 1113 H. -1701 M. tarihinde düzenlenen vakfiyeye istinaden bu tarihlerde yapılmış olması gerekmektedir. Cami içerisinde 1278 H. -1861 M. tarihli Hattat İzzet’e ait bir levha yer almaktadır. Levhada “Vallahu galibün ala emri” yazılıdır.

Veyis Efendi Camii Erzurum’da bulunan ahşap destekli camiler gibi, dört ahşap sütun üzerine oturan, düz ahşap tavanlı bir yapıdır. Duvarları ahşap hatıllı, moloz taş örgülüdür. Dıştan sıvalı olan yapının girişi batı yöndedir. Caminin diğer yönleri evlerle çevrilidir. Pencereleri bu nedenle üst seviyede açılmıştır. Caminin kuzey yönünde mahfili bulunmaktadır.  Mahfil, kuzeydeki caminin ana taşıyıcıları tarafından taşınmaktadır. Sütunların başlıkları mukarnaslıdır. Dört ahşap sütunun ortasındaki örtüde bir göbek oluşturularak madalyon, yazı ve bitkisel motiflerle bezenmiştir. Camiin güneyindeki mihrabı mukarnas kavsaralıdır. Silmelerle çerçevelenen mihrabın iki yanında birer sütunceye yer verilmiştir. Ahşap minberi sadedir. Kuzeybatı köşede yer alan ahşap minaresi saçla kaplıdır ve orijinalliğini korumaktadır. Bu yönüyle minare Erzurum’daki ahşap minarelerin nadide örneklerinden biridir.

Referanslar

Konyalı, İ.H. (1960). Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi. İstanbul; Yurttaş, H., Özkan, H., Köşklü, Z., vd. (2008). Yolların, Suların ve Sanatın Buluştuğu Şehir Erzurum. Erzurum.