İhmal Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan İhmal Camii, 1715 yılında yaptırılmıştır. Yakutiye Gürcü Kapı semtinde bulunan ve 2012 yılında restore edilen ve mimarisine uygun yeniden yapılan minaresi ile İhmal Camii, Erzurum’un en eski camilerinden biridir. Caminin minare kaidesindeki kitabesine göre 1715 yılında Topçuoğlu Ebubekir oğlu Abdullah tarafından yaptırıldı. Vakfiyesi ise 1713 tarihlidir.

Erzurum’un en eski camilerinden biri olan İhmal Camii, dört ahşap destek üzerine ahşap tavan örtülü dikdörtgen plan tipinde inşa edilmiştir. Düz atkı taşlı bir giriş ile harime geçilmektedir. Harim mekânı ortadaki dört ahşap destek tarafından taşınan düz ahşap bir tavan ile örtülmüştür. Harimin kuzeyinde yine ahşap destekler üzerine oturan ahşap kadınlar mahfili bölümü yer almaktadır. Mihrap nişi, dikdörtgen çerçeve içerisinde mukarnas kavsaralı (taçkapı nişinin üzerini örten elemana denilmektedir. Mimar Sinan dönemi yapılarında özellikle camilerde ağırlıklı olarak mukarnas kavsaralar Grekçe korônis (korniş) kelimesinden Arapçalaştırılarak türetildiği kabul ediliyor kullanıldı) olarak yapılmıştır. Cami güney cephede beş diğer cephelerde ikişer adet pencere ile aydınlatılmaktadır. Doğudaki ve batıdaki cephelerde bulunan pencereler ile güney cephede üstte bulunan pencereler dikdörtgen formlu mazgal türündedir.

XVIII. yüzyıl eseri olarak Erzurum’da en çok bilinen yapılardan biri olan İhmal Camii, bakımsızlık ve ilgisizlikten kullanılamaz hâle gelmiştir. Sonrasında cami yıkılmak üzereyken Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyon programına alınmıştır. Tamamen sökülüp yeniden aslına uygun olarak inşa edilen ve çevre düzenlemesi yapılan İhmal Camii 2011-2012 yılları arasında geçirdiği yenileme çalışmalarından sonra tekrar ibadete açılmıştır. Halihazırda ibadet ve ziyarete açık olan cami Erzurum’un köklü geçmişine ışık tutan tarihi ve turistik destinasyonlar ile yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar

Durkaya, B. ve Çalık, İ. (2018). Erzurum Geleneksel Ahşap Çatılı Camilerindeki Restorasyonların Karbon Tutulumuna Etkisi. İçinde; IV. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi (ss.770). Erzurum; Mülayim, S. (2006). Mukarnas. İçinde; Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (s. 126). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı.