"Turizmin Sosyal Çevreye Etkisi (Kemer - Antalya) 1995" Başlıklı Rapor

Yayınlar Kitap

(Ankara, 1995)

Turizm Bakanlığı tarafından Birleşik İş Grupları ve Ticaret A. Ş.’ye 1995 yılında turizmin sosyal çevreye etkisi konusunda Kemer ve Alanya merkezli yaptırılan araştırmadır. Çalışma biri çok gelişmiş, diğeri orta derecede gelişmiş iki yöreden, soru kağıtları yolu ile bilgi toplamak ve hem de karşılaştırmalı sonuçlara ulaşmaktadır. Bu çalışmada kullanılmak üzere; 1) hane reisi soru kağıdı, 2) hane ferdi soru kağıdı, 3) konaklama ve ağırlama tesisleri soru kağıdı, 4) esnaf soru kağıdı, 5) şoför soru kağıdı olmak üzere toplumun hem sosyal hem de ekonomik yaşamına yönelik soru kağıtları geliştirildi ve uygulandı. Araştırmada tabakalı örnekleme tekniği kullanıldı.

Çalışmada, değerlendirilen 6.540 soru kağıdı, ev-ikinci konut halkıyla turizm işletmecileriyle, esnafla, şoförle yapılan yüzyüze mülakat sonucunda elde edildi. Çalışmada hane reisi, hanedeki 15 yaşın üstündeki bireyler, turizm faaliyetinde bulunan işletmeler (otel-motel-tatil köyü, apart-otel, pansiyon, seyahat acentası, yat işletmecisi) eşraf ve soför için beş ayrı soru kağıdı kullanıldı. Öte yandan, hem Alanya hem de Kemer’de kaymakamların başkanlığında, mülki ve yerel idarelerin, sektör temsilcilerinin, değişik sektörlerdeki uğraş sahiplerinden deneyimli kişilerin katıldıkları, yörelerdeki turizmin sosyal çevreye olan etkisi konusundaki gözlemlerin tartışıldığı yuvarlak masa toplantıları yapıldı. Soru kağıtlarından elde edilen istatistiki bilgiler yanında bu toplantılarda tartışılan hususlar da çalışmada ayrıca değerlendirildi.

Araştırmada saha uygulaması, 08. 1995 tarihinde yapıldı, veri girişi ve bilgi işlem çalışmaları Eylül ayında tamamlandı, rapor yazımı ise Kasım 1995 sonunda tamamlandı. Çalışmadan; 1) araştırma kapsamında yaşayan insanlar ile yabancı ziyaretçiler arasında bir sorunun olmadığı, buna mukabil yöreye iç göçle gelen kişilerle yörenin yerlisi arasındaki kaynaşmanın sağlanması için çözümlerin geliştirilmesi gerektiği ve 2) halkın; turizmden genel olarak memnun olduğu, bu memnuniyetin daha çok ekonomik getirilerden kaynaklandığı, ancak bir yandan turizmin getirilerini beğenirken ve desteklerken, öte yandan turizmin sosyal çevre ve altyapısı götürüleri olacağı endişesi ile bu olumsuzluklara meydan vermeyecek önlemlerin alınması gerektiğini düşündüğü ve bunu kurumlardan beklediği ile ilgili temel sonuçlar elde edildi. Öte yandan, araştırma kapsamındaki yerleşimlerin turizme açılım ve değişim süreçleri dikkate alınarak genel sonuçlar incelendiğinde, dikkat çeken ve önemli olan konunun organize biçimde ele alınan, bilinçli olarak turizme açılan Kemer’deki halkın daha az altyapı endişesi taşıdığı, yabancı kültür ögelerine karşı daha hoşgörülü olduğu, turizm sektöründen kaynaklanan ekonomik girdinin sosyal yaşantısı üzerindeki etkisinin bilincinde olduğudur. Buna mukabil Alanya halkının, turizm girdilerinin faydasının bilincinde olarak altyapı eksikliği ile sosyal uyum ve huzur açısından yerli halktan kaynaklanmayan sorunların giderilmesi gerektiği inancında olduğu ortaya çıktı.

Yararlanılan Kaynaklar

Turizm Bakanlığı (1997). Turizmin Sosyal Çevreye Etkisi (Kemer – Alanya) 1995. Ankara: Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı.