Turistik Doğu Ekspresi
Ulaştırma İşletmeciliği Tren Ana Hat Treni Turistik Tren Demiryolu Yolcu taşımacılığı
(2019 - )
Dünyanın önde gelen demiryolu turizm rotalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi’nin bulunduğu güzergâh Cumhuriyetin ilk yıllarında devlet tarafından inşa edilen ilk hatlardandır. 1925 yılında Ankara’da inşasına başlanan hat 1961 yılında Kars’ta tamamlandı. Hat üzerinde Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi sefer yapmaktadır. Aynı zamanda bu hat taşımacılıkta önem arz eden Demir İpek Yolu’nun bir parçasıdır. Ankara-Kars güzergâhı son yıllarda tanıtım faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımlarıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmiş ve TCDD tarafından talebe göre bir turizm rotası oluşturulmuştur. 29.05.2019 tarihinden itibaren işletmeye açılan Turistik Doğu Ekspresi, TCDD bildirim sayfasında bu güzergâhtaki trenin 120 kişi kapasiteli olduğu, altı yataklı, bir yemekli ve iki hizmet vagonundan oluştuğu bildirildi.
Turistik Doğu Ekspresi, Ankara, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars arasında her gün işleyen yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan trendir. Yataklı vagonlarda her kompartımanda iki kişi seyahat edebilmektedir. TCDD bildirim sayfasında belirtildiği üzere 1.360 kilometre uzunluğundaki rotanın Ankara –Kars güzergâhı 33 saat, Kars-Ankara güzergâhı 31 saatte tamamlanmaktadır. Ankara tren garından saat 15.55’te hareket eden tren Kars yolculuğu sırasında Erzincan’ın İliç ilçesinde üç saat, Erzincan ve Erzurum’da iki saat 40 dakika mola vermekte ve bu sürede yerel turlar gerçekleştirilmektedir. Bu duraklar içinde en dikkat çeken tur Kemaliye turudur. İliç istasyonunda mola veren trendeki yolcular Erzincan’ın Kemaliye ilçesine götürülmekte, karanlık kanyon, Fırat Nehri, kaya tünelleri, manili yol, Kemaliye evleri ve kapı tokmaklarını görmekte, ilçenin doğal manzarasını seyretmekte, geleneksel el sanat atölyeleri ve duttan yapılan tatlı imalathanesi lökhaneyi ziyaret etmektedir. Erzurum’da çağ kebabı ve Selçuklu eserleri görülmekte, Kars’a ulaşan turistler ise Kars Kalesi, Ani antik kenti, Rus Evleri, Sarıkamış ve Çıldır Gölü gibi tarihi ve doğal çekicilikleri gezip, kaz eti ve Kars kaşarı gibi lezzetleri denenmektedir. TCDD bildirim sayfasında belirtildiği üzere Kars’tan 22.35’te hareket eden tren Ankara yolculuğu sırasında Divriği’de iki saat 36 dakika, Sivas turu için Bostankaya’da üç saat dokuz dakika istasyonda durmaktadır. Turistik Doğu Ekspresi, Divriği durağında mola verdiğinde turistler UNESCO mirası olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasını, Divriği konaklarını, Kesdoğan Kalesi ve mağarasını, Çiğdemli Köyü’nü ziyaret etmekte, Çaltı Çayı vadisinin doğal manzarasını seyretmekte ve Divriği pilavı başta olmak üzere yöresel yemeklerini tatmaktadır. Sivas durağında ise, turistler Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet mimarisini görmekte, ilk örneklerden olan Cer atölyesini ve demiryolu müzesini ziyaret etmekte, mevsimine göre Sivas kebabını, Sivas kellesini ve Madımak yemeklerini, Sivas katmeri/çöreği, kelle ve hurma tatlısını tatmakta, Sivas kemik bıçağı ve tarağı gibi geleneksel el sanat ürünlerini almaktadırlar.
Turistik Doğu Ekspresi yeni bir demiryolu turizm rotasıdır ve profesyonel turlar düzenlenmektedir. Bu turlarla birlikte yakın gelecekte turistlerin TCDD’nin internet sitesinden kendi rotalarını çıkarmaları, bilet kullanım noktalarının buna göre belirlenmesi ve güzergâh üzerindeki turizm etkinliklerinin çeşitlendirilmesi ile dünyanın önde gelen ve ülke turizmine gelir sağlayan önemli rotalarından biri olacaktır.
Referanslar
Akbulut Özpay, G., (2019). Türkiye Turizminde Demiryolu Ulaşımının Rolü ve Sorunları, Profesör Doktor Nuran TAŞLIGİL’e Armağan (ss.287-303). İstanbul: Eski Babil Yayınları; Akbulut, G. (2010), Siyasi Coğrafya Açısından Türkiye Demiryolu Ulaşımı. Ankara: Anı Yayıncılık; http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/dogu-ekspresi/, (Erişim tarihi: 03.11. 2019); http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/turistik-dogu-ekspresi/, (Erişim tarihi: 25.02.2020); https://tr.wikipedia.org/wiki/Ankara-Kars_demiryolu, (Erişim tarihi: 25.02.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Akbulut Özpay, G., (2019). Türkiye Turizminde Demiryolu Ulaşımının Rolü ve Sorunları, Profesör Doktor Nuran TAŞLIGİL’e Armağan (ss.287-303). İstanbul: Eski Babil Yayınları.