Turistik Çekicilik

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Çekicilik, turizmin en temel bileşenlerinden biridir. Turistik çekicilikler; insanlar, etkinlikler ve turistin nesnelerini oluşturan ve turistleri destinasyonlarına çeken unsurlardır. Turistik üründe çekiciliği belirleyen unsurlar dört gruba ayrılabilir. Bunlar; doğal, sosyo-kültürel, ekonomik ve psikolojik unsurlardır. Doğal unsurları; iklim, doğal ve estetik güzellikler, temiz hava, deniz suyu sıcaklığı, orman, ortalama güneşli gün sayısı, yağmurlu gün sayısı, kış turizminde karın kalınlığı ve kar mevsiminin uzunluğu, flora ve fauna, kaplıca ve şifalı sular oluşturmaktadır. Sosyo-kültürel unsurlar; somut olmayan kültürel varlıklar (el sanatları, doğum, evlenme, düğün, ölüm vb.), gastronomik ürünler, somut kültürel varlıklar (müzeler, ibadet yerleri, tarihi kentler vb.), siyasal yapı, eğitim durumu ve kentleşme düzeyi, köyleri içermektedir. Bu unsurlar doğal unsurları destekleyen bir içerik taşımalarının yanında; ayrıca bireysel de çekicilik özelliği gösterebilmektedir. Özellikle günümüzde destinasyona özgü yiyecek içecekler önemli çekicilik unsurları olmaktadır. Ekonomik unsurlar da, bir turizm ürününün talebi açısından önemli bir çekicilik unsurunu oluşturmaktadır. Turizm ürününün fiyatı, ülkedeki döviz kuru, paranın satın alma değeri, altyapı olanakları ve turizm sektörünün durumu ekonomik unsurları oluşturmaktadır. Psikolojik unsurlar ise; bireyin o destinasyon hakkında oluşturduğu imajın bir yansımasıdır. Tarihsel, kültürel değerler, destinasyondaki gelenek, görenek ve davranış biçimleri, yöneticilerin gelenek ve davranışları, moda, alışkanlık, snobizm, sempati duygusundan gelmektedir. Aslında psikolojik unsurlar bir anlamda diğer üç çekicilik boyutu ile destinasyon arasında duygusal bağı oluşturmaktadır.

Turistik tüketim, sadece rasyonel boyutlara dayanmayan, çok çeşitli sayıda duygusal boyutları da içeren bir olgu halini almaktadır. Çekicilik günümüzde turistin destinasyondan elde etiği deneyimler olarak da ifade edilmektedir. Turistin bir destinasyondan elde ettiği estetik, sembolik anlamlar, değişiklik arama, hedonik tepki, hayal etme, yaratıcılık ve sanatsal çabalar postmodern dönemde çekicilik unsurlar haline gelmektedir. Bir destinasyonda turist ile destinasyon arasında duygusal bir bağ yaratma, destinasyonu fiyat ve işlevsel özelliklerinin ötesinde, turistler için sunduğu anlamlara göre yapılandırarak turist gözünde çekicilik oluşturabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kirilenko, A.P., Stepchenkova, S.O. ve Hernandez, J.M. (2019). Comparative Clustering of Destination Attractions for Different Origin Markets with Network and Spatial Analyses of Online Reviews, Tourism Management, 72: 400-410; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2006). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Uygun, M. (2015). Mekan Yaratma ve Tüketici Deneyim Yönetimi, Deneyim Mekanı Olarak Alışveriş Merkezleri. Ankara: Gece Kitaplığı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Taecharungroj, V. ve Mathayomchan, B. (2019). Analysing TripAdvisor Reviews of Tourist Attractions in Phuket, Thailand, Tourism Management, 75(April): 550-568.