Tur Yönetimi (Seyahat Acentası)

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü İş ve Meslek Tur Yöneticisi

Çok sıkı çalışma ve sabır gerektiren uzun bir süreç olabilir, ancak başarılı olunduğu takdirde çok faydalı ve tatmin edici bir deneyim sağlar. Tur yöneticileri tatil boyunca turlara eşlik edip ve çok yönlü rol oynar. Tur yöneticilerinin havaalanlarında ve konaklama yerlerinde grup girişlerini yaptırmaları, karşılama toplantıları ve seyahat boyunca yolculara varış yerleri hakkında bilgi vermeleri ve tüm seyahat düzenlemelerinin plana göre yapıldığından emin olmaları gerekir. Ancak bazen tur yöneticileri hava ve kaza gibi öngörülemeyen durumlarda alternatif düzenlemeler yapmak zorunda kalabilmektedirler. Bu hususta, turun başarılı yönetimi için “tur yöneticisinin” adil olması, tur grubunun davranışlarını takdir etmesi; misafirlerin beklentilerini karşılaması; olumsuz koşullarda misafirlerini sakinleştirmesi ve özellikle liderlik ruhuna sahip olması gereklidir.

Turların başarılı bir şekilde yönetilmesinde en önemli görev turist rehberlerine düşmektedir. Turist rehberinin asıl amacı bir sit veya destinasyona bir grup turist yönlendirme, gidilen destinasyona özgü tur operatörleri/acentalar tarafından hazırlanan turları yürütme, ilgi çekici yerlerin ziyaretçilere tanıtımı, turist gruplarıyla iletişim kurma, doğa, tarih ve sanat gibi konularda uzmanlık bilgisi sunmaktır.

Turist rehberlerinin tanıtma ve bilgi verme yanı sıra yönetme işlevleri de önem kazanmaktadır. Yönetimin ilk fonksiyonu olan planlama fonksiyonuna ilişkin, turist rehberlerinin turla ilgili verilerin toplanmış; günlük zaman kullanımının planlanmış ve diğer ön hazırlıkları yaparak tur yönetimine iyi hazırlanmış olması beklenmektedir. Diğer bir fonksiyon olan örgütleme kapsamında turist rehberinin, diğer yetkilileri ve turistleri en etkin şekilde bilgilendirerek örgütlemesi gerekmektedir.

Yönetimde yöneltme ve etkileme fonksiyonu, turizm işletmesinin faaliyetlerini, işletmelerin amaçlarını gerçekleştirme doğrultusunda yönlendirmesidir. Bu bağlamda, turist rehberlerinin misafirlerini motive etmeleri, turistlerin kendi aralarında sağlıklı iletişim kurmalarına yardımcı olmaları ve tur planına göre davranmalarını sağlaması beklenmektedir. Tur paketindeki hizmetlerin turistlerin beklentilerine uygun verilebilmesini sağlaması adına, yönetimin koordinasyon veya eşgüdümleme fonksiyonu çerçevesinde, turist rehberlerinin ulaştırma, konaklama, yeme-içme ve eğlence gibi hizmet sağlayıcılarıyla ihtiyaç doğrultusunda sürekli iletişim halinde olması beklenmektedir.

Yönetimin son fonksiyonu olan kontrol noktasında ise, turist rehberinin kullandığı günlük zaman çizelgesi, memnuniyete ilişkin sözlü beyanlar ve değerlendirme formları yönetilen turun amacına ulaşıp ulaşmadığını belirlemektedir. Elbette ki başarılı bir tur yönetiminde turist rehberlerinin tecrübelerinin, tura çıkma sıklıklarının, turların süresinin, grup büyüklüğünün etkisi yadsınamaz.

Referanslar

Ahipaşaoğlu, S. H. (2001). Turizmde Rehberlik (Birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; BPP Learning Media. (2011). CTH Diploma in Tourism Management: Study Guide, for Exams until 2013. Londra; Mancini, M. (1996). Conducting Tours (İkinci baskı). New York: Delmar Publishers; Holland, J., ve Leslie, D. (2017). Tour Operators and Operations: Development, Management and Responsibility. CABI; Karamustafa, K., ve Çeşmeci, N. (2006). Paket Tur Operasyonunda Turist Rehberlerinin Karşılaştıkları Yönetsel Sorunlar Üzerine Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17(1): 70-86.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çolakoğlu, O.E., Epik, F. ve Efendi, E. (2010). Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.