Tur Kataloğu
Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü
-
2019
Fransızca olan catalogue kelimesinin etimolojik kökeni Eski Yunanca’da sicil, defter, liste anlamına gelen κατάλογος kelimesine dayanmaktadır. Türkçe’de katalog olarak kullanılan kelime Türk Dil Kurumu tarafından “Kurum ve kuruluşların yayınlarını, ürettikleri malları, eşyaları tanıtan, gösteren liste veya kitap, fihrist” şeklinde tanımlanmaktadır. Tur kataloğu, tur operatörleri tarafından satışa sunulan paket turlara ait detaylı bilgileri içeren ve paket turları hedef kitleye ulaştırmak için kullanılan iletişim ve tanıtım materyalidir. Hazırlanan tur kataloğu paket turların nihai tüketicilere tanıtılması amacıyla tur operatörü ve aracı seyahat acentaları tarafından kullanılmaktadır.
Paket turların üretim süreci, tur kataloğunun oluşturulması ve dağıtım kanalları vasıtasıyla hedef kitlelere ulaştırılmasıyla tamamlanmakta ve pazarlama aşamasına geçilmektedir. Turizm ürünlerinin soyut olması, satın alınmadan önce denenme imkânının olmaması nedeniyle tur operatörü ile hedef kitle arasında köprü vazifesini üstlenen tur kataloğu, paket turların tanıtımı ve satışı noktasında büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle hazırlanacak tur kataloğunun içeriği, tasarımı, kullanılacak metinler ve fotoğraflar özenli bir çalışmayı gerektirmektedir. Tur kataloğunu inceleyen tüketiciler, ürün bilgisine dikkat etmesine rağmen ürüne ilişkin görsellerin etkisinde kalmakta ve görselden olumlu etkilenen tüketicinin ürüne yönelik algısı da olumlu olmaktadır. Dolayısıyla tur kataloğu hazırlanırken ürün bilgisi ve görsellerin önemi dikkate alınmalıdır. Aynı zamanda istenilen kurum imajını oluşturabilmek ve hedef kitlenin güvenini kazanabilmek için tur kataloğunda doğru ve net bilgilere yer verilmelidir.
Tur kataloğu, yıllık tek bir katalog olarak hazırlanabileceği gibi turizm sezonuna, turun kapsadığı destinasyona, turizm çeşitlerine (kültür, sağlık, kurvaziyer vb.) ve tur operatörünün ürün portföyüne göre farklı şekillerde ve sayılarda da hazırlanabilmektedir. Tur kataloğunda yer alması gereken bilgiler şunlardır; tur operatörünün yasal tanımı; paket turun süresi (kalkış tarihleri, dönüş tarihleri ve kaç gece otel konaklaması içerdiği); paket tur kapsamında gezilecek yerler ve ayrıntılı gezi programı; kullanılacak ulaştırma araçları, sınıfı ve özellikleri; konaklama tesislerinin isimleri, özellikleri ve paket tur kapsamında sundukları hizmetler; paket turun rezervasyon işlemleri, iptal şekilleri ve şartları; paket turun toplam fiyatı ve ödeme şekilleri; indirim oranları; toplam fiyata dahil olan ve olmayan hizmetler; ekstra turlarla ilgili bilgiler; iletişim bilgileri, temsilciler ve aracı işletmeler. Paket turların toplam fiyatlarının sezona ve aylara göre farklılık göstermesi nedeniyle fiyatlar hareket tarihlerine göre ayrı ayrı belirtilmektedir.
Tur kataloğu hem basılı olarak hem de işletmelerin internet sayfalarında çevrimiçi olarak tüketicilere sunulabilmektedir. Basılı olan tur kataloğunun tüketiciye ulaşması zaman almakta ve ulaşacağı tüketici sayısı da sınırlı olmaktadır. Ayrıca paket turlarla ilgili bir değişiklik veya yenilik olduğunda tur kataloğunun yeniden basılması gerekmekte ve ek maliyetler ortaya çıkmaktadır. Ancak tur kataloğunun çevrimiçi olması durumunda çok sayıda tüketiciye hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. Çevrimiçi olan tur kataloğuna eklenecek paket tur sayısında sınırlama olmadığı gibi paket turlarla ilgili değişiklik ve yenilikler ek maliyete gerek kalmaksızın hızlı şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Referanslar
Demir, M. (2014). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü İlkeler ve Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık; Dönmez, B. (2015). Tur Operatörlüğü ve Paket Tur. İçinde; Y. Keleş (Editörler), Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü (ss. 183-214). Ankara: Grafiker Yayınları; Hacıoğlu, N. (2013). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü (Yedinci baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık; http://sozluk.gov.tr/Türk Dil Kurumu Sözlükleri, (Erişim tarihi: 19. 06. 2019); Mısırlı, İ. (2015). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Demir, M. (2014). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü İlkeler ve Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık.