Bayram Paket Turu

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü

İngilizce karşılığı inclusive tour veya package tour olan paket tur, bir alt unsuru olarak bayram paket turu hâlinde ifade edildiğinde festival package tour biçiminde tercüme edilebilir. Günümüzdeki anlamıyla ilk paket turun mucidinin, 1841 yılında İngiltere’nin Leichester şehri civarında düzenlenen geleneksel bir dini törene bir kafileyi trenle götüren Thomas Cook olduğu ifade edilmektedir.

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un altıncı maddesine göre paket tur; “Ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı, sayılmayan diğer hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti 24 saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunlu, önceden düzenlenmiş yazılı sözleşme” şeklinde tanımlanmaktadır.

Bayram paket turu da, dini ve/ya milli bayramlarla bağlantılı olarak sunulan bir hizmet bileşimidir. Din, turist davranışını etkileyen faktörlerden biri olarak kabul edilmekte olup inanç turizmi bağlamında ele alınmaktadır. Dinî yönü itibariyle bayramlar da turizmin ilgi alanına girmektedir. Öte yandan, her ülkede dinî inanışla bağlantılı olarak kutlanan bayramlar yanında millî duygularla kutlanan günler de mevcut olup bunlar da turizm faaliyetlerinin ilgi alanında yer almaktadır. Bu kapsamda bayram paket turu; ülkelere, bölgelere ve inançlara göre değişmek üzere, bireyler tarafından dini/milli günlerde ortaya çıkan tatil imkânlarının değerlendirilmesi amacıyla oluşturulan, belli bir süreyi kapsayan ve bir bedel karşılığında sunulan hizmetler bütünü şeklinde tanımlanabilir.

Bayram paket turu kapsamında tercih edilen tatil programı, yurtiçinde olabileceği gibi yurtdışında da olabilir. Öte yandan bu program, dinî/inanç turizm kapsamında gerçekleştirilebileceği gibi çok farklı amaçlarla da değerlendirilebilir. Yani burada belirleyici olan bayramın içeriği değil, bireylerin kendi tercihleridir. Bu kapsamda bayram paket turu, kutsal bir mekanda veya aile-eş-dost yanında ya da başka bir mekanda değerlendirilebilecek bir içerikte olabilir.

Türkiye’de bayram paket turu kapsamında değerlendirilen başlıca dinî/millî günler şöyle sıralanabilir: Ramazan, Kurban, 23 Nisan, 19 Mayıs ve Cumhuriyet. Tabiî, bu günlerin bir bayram paket turu kapsamında turizm faaliyetine konu olabilmesi için birden fazla günü içermesi tercih ediliyor. Böylece bireysel ve/ya toplu tatil/seyahat programları ayarlanabilmesi mümkün hâle gelir. Bir paket turda olduğu gibi bir bayram paket turunda da temelde ulaştırma, konaklama ve yeme-içme faaliyetleri yer alıyor. Bu kapsamda; otele/otelden transfer; tarihî-turizm mekanlarına vb. giriş biletleri, sigorta, turlar ve araç kiralama gibi hizmetler sunulmaktadır.

Referanslar

Çolakoğlu, O. E., Epik, F. ve Efendi, E. (2010). Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Demir, M. (2017). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü: İlkeler ve Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık; Karaman, S., Demirkol, Ş. ve Şahin, S. (2008). İnanç Turizminin Kavramsal İncelemesi. İçinde; N. Hacıoğlu ve C. Avcıkurt (Editörler), Turistik Ürün Çeşitlendirmesi (ss. 209-238). Ankara: Nobel Yayın; Kozak, N., Kozak, M. A. ve Kozak, M. (2010). Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Zengin, B. (2004). Seyahat İşletmeleri. İçinde; Ş. Demirkol ve B. Zengin (Editörler) , Turizm İşletmeleri (ss. 41-78). İstanbul: Değişim Yayınları.