Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi

Müze Edebiyat Müzesi

(Trabzon, 2018)

Trabzon’un Ortahisar ilçesinin Yavuz’un Has Bahçesi’nde Kanuni Evinin yanında Fatih Büyük Camii’nin karşısında, Zağanos Vadisi’ne bakan kayalıkların üzerinde 150 yıllık üç katlı tarihi bir evden dönüştürülen tarihi müzedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı edebiyatın toplumdaki rolünü tanıtmak, ülkenin kültürel mirasını tanıtmak, korumak, araştırmak ve sonuçlarını edebiyat severler ile buluşturmak amacıyla 2010 yılında bir proje başlattı. Bu gaye ışığında Trabzon’da Kanuni Sultan Süleyman’ın mahlasını taşıyan Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi adıyla bir edebiyat müzesi 2018 yılında kuruldu. Müze, Trabzon ili Ortahisar ilçesi Yavuz’un Has Bahçesi’nde Kanuni’nin evini yanında Fatih Büyük Camii’nin karşısında, Zağanos Vadisi’ne bakan kayalıkların üzerinde 150 yıllık üç katlı tarihi bir evden dönüştürülmüştür. Türkiye’deki edebiyat müzesi kütüphanelerinin yedincisidir.

Ortahisar ilçesinde Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin de yer aldığı üç katlı tarihi konakta kurulan bu müzedeki 11 oda bulunmaktadır. Her bir odada farklı eserler sergilenmektedir. Nitekim müze eşyalarının sergilendiği bu odalara Türkiye’de veya bölgede yaşayan edebiyat ve şairlerin isimleri verilmiştir. Örneğin Türk edebiyatı için önemli bir anlam taşıyan şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun adı isimlerden bir tanesidir. Geleneksel Türk mimarisini yansıtan bir evde hizmet veren söz konusu müzede Trabzon başta olmak üzere Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Bayburt illerinde yaşamış yazarların eserleri ve eşyaları da sergilenmektedir. Bölgedeki şair ve yazarların eserlerinin yanı sıra gözlük, silgi, daktilo ve diploma gibi özel eşyaları da müzede ziyaretçilere açıktır. Nitekim edebiyata kayıt düşülen anlara ve anılara tanıklık edileceği bu müze kütüphanesinde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun çakıl taşına çizdiği balık desenini, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın İsmet Zeki Eyüboğlu’na yazdığı mektupları, Necip Fazıl Kısakürek’in Trabzon’da yazdığı ‘Bu Yağmur’ şiiri de yer almaktadır. Müzede altı binden fazla eser bulunmaktadır. Bu anlamda Müzede kent kitapları, edebiyat kuram ve estetik kitapları, yerli ve yabancı ödüllü kitapları, Türk ve dünya edebiyatı kitaplarından müteşekkil zengin bir kütüphaneye sahiptir.

2018 yılında faaliyete geçen Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi, adını Trabzon’da doğmuş olan Kanuni Sultan Süleyman’ın şiirlerinde kullandığı mahlastan (takma ad) almıştır. Müze’de ilin yetiştirdiği şair ve yazarların eserlerinin yanı sıra kalem, daktilo, diploma gibi özel eşyaları sergilenmektedir. Kütüphanede sanat ve kültüre dair çeşitli etkinlikler düzenlenebilmektedir. Günümüzde açık olan Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi, Ortahisar Mahallesi Kanuni Parkı’nda şehrin kültür hayatına önemli katkılar sunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kabahasanoğlu, Bahaettin (2021). Muhibbi, Günebakış Gazetesi, 61medya.com (Erişim tarihi 29. 04.2021); Karadenizli Edebiyatçıların Hatırası Müze Kütüphanede Yaşatılacak, Ofhaber.com, (Erişim tarihi 29. 04. 2021); Marmara Gazetesi, Sanatsal Kariyer söyleşisi, (Erişim tarihi 29. 04. 2021); Uzun, M. (Editör) (2020). Şehrimiz Trabzon. Trabzon: Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü