Temenni Tepesi

Doğal ve Kültürel Miras

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Kapadokya bölgesinin bir parçası olan Ürgüp’ün bilinen tarihi taş devri ile başlamıştır. Bizans döneminde ismi Osiana, Hagios Prokopios, Selçuklu devleti döneminde Başhisar, Osmanlı Devleti dönemine gelindiğinde Burgut Kalesi ve günümüz Cumhuriyet döneminden itibaren de Ürgüp olarak kullanılmıştır. Sadece tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzelliklerininde ön planda tutulduğu Ürgüp ilçesinin muazzam güzelliklerinin izlenebileceği noklardan biri de Temenni Tepesi’dir.

Ürgüp şehir merkezinden yaklaşık 80 metre yükseklikte bulunan Temenni Tepesi 1288 yılında yapılmıştır ve her yıl binlence kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Ürgüp ilçesinin eşsiz doğal ve tarihi güzelliklerinin bir arada izlendiği tepe üzerinde birçok işletme (kafe, restoran, hediyelik eşya satan vb.) gelen ziyaretçilere hizmet sunmaktadır.

Temenni sözcüğü eski sümer dilinde kutsal alan- dua etme yeri ve kurban kesme alanı anlamlarına gelmektedir. Tepenin de zirvesinde bulunan türbede dilekler dilenip çaputlar bağlanmasından dolayı Temenni Tepesi ismini aldığı ifade edilmiştir.

Temenni Tepesi’nde yalnız ayrıcaklı kişiler için yapılmış anıt mezarların yanı sıra iki tane de kümbet bulunmaktadır. Tepenin giriş kısmının sağında bulunan kümbet türbe olarak yapılmıştır ve yanında da bir mezar bulunmaktadır. Rivayetlere göre türbe olarak yapılan kümbet IV. Rüknettin Kılıçarslan’a aittir. Tarihi Anadolu Selçuklu dönemine kadar uzanan tepenin, Sultan IV. Rüknettin Kılıçarslan’nin (1246–1266) o dönemlerde çıkan Moğol istilası ve taht kavgalarından dolayı bu bölgeye kaçtığı ve daha önceden Araslan Kayalıkları ile ifade edilen bu bölgede yakalanıp öldürüldüğünden dolayı bu türbenin yaptırıldığı bilinmektedir. Yanında bulunan mezarın ise ilerleyen tarihte yine bu bölgede yakalanıp öldürülen Sultan III. Alaeddin Keykubat’a (1297–1304) ait olduğu bilinmektedir. Ayrıca rivayetlerde anlatılan bu türbe ve mezar Kılıçarslan Gazi Türbesi ve Anıt Mezarları şeklinde ifade edilmektedir ve sultanların asıl mezarının Konya ilinde olduğu bilinmektedir.

Temenni Tepesi’nin orta kümbetinde Ürgüp’ün ilk kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphane aslen Ürgüplü olmayan ve saraydan sürülerek 817 cilt el yazması eserle bölgeye gelen Tahsin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Fakat kütüphane 1952 yılında Mustafa Güzelöz tarafından ilçe merkezinde bulunan bir binaya taşınmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar

Eşsiz Doğası İle Kapadokya, https://www.oyguttravel.com.tr/nevsehir-urgup-kapadokya, (Erişim tarihi: 24.12.2020); Seyahat Rehberi – Kapadokya, https://www.tailwind.com.tr/media/kapadokya, (Erişim tarihi: 24.12.2020); Temenni Tepesi, Kapadokya Büyükakten Kültür Merkezi, https://urgupyeraltievi.com/temenni-tepesi-kapadokya-buyukakten-kultur-merkezi/, (Erişim tarihi: 24.12.2020); Temenni Tepesi ve Kılıçaslan Gazi Türbesi / Ürgüp Kapadoky, https://www.kapadokyadayim.com/urgup-temenni-tepesi/#:~:text=Temenni%20Tepesi%20ise%20%C3%9Crg%C3%BCp’%C3%BCn,dilek%20dilenip%20%C3%A7aput%20ba%C4%9Flanmas%C4%B1ndan%20alm%C4%B1%C5%9F, (Erişim tarihi: 24.12.2020); Ürgüp’ün Zirvesi Temenni Tepesi ve Türbesi, https://www.rotasenin.com/temenni-tepesi/, (Erişim tarihi: 24.12.2020)