Tekirdağ Özcanlar Köftecisi

Gastronomi Türk Mutfağı Yeme-İçme İşletmesi Lokanta Anadolu Mutfağı

(Tekirdağ, 1953 – )

İsmail Özcan, kuzeni Şükrü Özcan ile ilk dükkânını açtı (1953). O zamanki adı Bir Tat Köftecisi idi. Şükrü Özcan, köfte işini, Tekirdağ Köfte’nin adını ilk duyuran İbrahim Yoğurtçular’dan öğrendi. Zamanla kuzeninden ayrılarak sahilde kendi lokantasını açtı. Dört-beş yıl sonra lokantasını Tekirdağ çarşıdaki Peştemalci Caddesi’ne taşıdı. İşi büyüyünce kardeşleri Arif ve Abdi Özcan’ı yanına aldı. Üç kardeş, İsmail Özcan ve Kardeşleri unvanı ile çalışmaya devam ettiler. Dördüncü kardeş Hüsnü Özcan, köydeki arazileri işleyerek onlara destek oldu.

Lokantanın adı, Meşhur Köfteci Özcanlar olarak değiştirildi (1982). Çarşı içindeki Özcanlar adı verilen dükkân, üç katı köfteci olmak üzere, yedi katlı bir işhanı olarak yenilendi. Abdi ve Hüsnü Özcan ortaklıktan ayrılırken (1988), İsmail ve Arif Özcan yola birlikte devam etti. İkinci şube Müftülük Camii arkasında açıldı (1994). Bu şubenin başına İsmail Özcan’ın oğlu Engin geçti. Büyük oğul Metin Özcan, köydeki dededen kalma arazilerin başına geçti. Dedeleri eski bir Osmanlı paşasıydı ve bu arazi hizmet karşılığı olarak dedeye verilmişti. Küçük oğul Mestan Özcan, Ziraat Fakültesi’ni ve askerlik görevini tamamlayarak işe dahil oldu. Eski usul devam eden işletmede yavaştan ciddi muhasebe kayıtları ve envanter tutulması ile kurumsallaşmanın ilk adımları atılmış oldu.

O dönemler, Özcanlar Köfte’nin 10 yılda on kat büyüdüğü yıllardı. Halen Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı olan Mestan Özcan, genel müdür olarak şirketin başındadır. 2004 yılında Tekirdağ Toptancılar Sitesi’nde bir üretim tesisi kurdular. Birçok lokantaya ve otele hazır köfte satar hâle geldiler. Tekirdağ’da, köylerinin adını taşıyan Bajdar Et adı ile bir et market açtılar (2005). Buranın başına da Arif Özcan’ın oğlu Ersan Özcan geçti. İstanbul Esentepe Astoria Alışveriş Merkezi’ne (2007) ve Tekirdağ sahilde limanın karşısına bir şube (2009) daha açtılar. Halen ülke genelinde altı şubeleri bulunmaktadır.

Tekirdağ köftesi asıl ürün olup, kaşarlı, kasap ve satır köfte de üretilmektedir. Ayrıca sucuk, ayran, üzüm suyu, peynir helvası gibi ürünler de yer almaktadır. Özellikle Tekirdağ ve yöresi üzümlerinden harmanlanarak elde edilen üzüm suyu çok fazla talep görünce bunun için yeni bir yatırım yapılarak meyve suyu üretim tesisi kuruldu. Tekirdağ köftesine dana eti, soğan, sarımsak, ekmek, tuz, kimyon, karabiber dışında hiçbir madde karıştırılmamaktadır. Usta ocağı gibi çalıştığı için birçok köfte ustası buradan yetişerek kendi dükkânını açmış durumdadır.