Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alıyor. Türkiye’nin, tamamı Avrupa kıtasında bulunan üç ilinden biridir. Kuzeyde Kırklareli ve kısa bir kıyı ile Karadeniz, güneyde Marmara Denizi, doğuda İstanbul ve batıda Edirne ve Çanakkale ile çevrilidir. Trakya’nın güneyinde ve Marmara Denizi’nin kuzeybatısında bulunan tarım, sanayi ve turizm kentidir. 2018 yılı itibarıyla nüfusu 1.029.927 kişidir ve nüfus bakımından Türkiye’nin 21. ilidir.
Marmara Denizi’ne 100 kilometreden fazla kıyısı olan Tekirdağ’ın temel turizm çekiciliğini geleneksel turizm ürünü olan deniz oluşturuyor. İlde 2019 yılı itibarıyla yedi mavi bayraklı plaj bulunuyor; Tekirdağ, Türkiye’nin diğer illeri içerisinde dokuzuncu sırada yer alıyor. İlin turizm çekicilikleri; doğal kaynaklar, kültürel kaynaklar, etkinlikler ile hizmetler, altyapı ve ulaşımdan oluşuyor. Coğrafi konumu ve sahil şeridi başlıca doğal kaynaklarını; Ertuğrul Mahallesi Eski Yerleşim Alanı, Rakoczi Müzesi, Namık Kemal Evi ile Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi önemli kültürel kaynaklarını oluşturuyor. Kiraz Festivali başlıca etkinliğini, konaklama tesisleri, yiyecek-içecek işletmeleri, yöresel ürün satış noktaları, turist bilgilendirme noktaları ve ulaşım olanakları ise ilin hizmetler, altyapı ve ulaşım kaynaklarını oluşturuyor. Bu kaynakları ile Tekirdağ, deniz turizmi dışında kültür turizmi, mağara turizmi, kamp ve karavan turizmi, gastronomi turizmi ile dağ ve doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, atlı doğa yürüyüşü, yaban hayatı, rüzgâr sörfü, yelken, motokros ve yamaç paraşütü amacıyla seyahat eden ziyaretçiler için de çekiciliklere sahiptir. Tekirdağ alternatif turizm ürünü olan Mimar Sinan Gezi Yolu Trakya Rotası’nda yer alıyor. Bu kapsamda ilde yer alan XVI. yüzyıldan günümüze ulaşan Mimar Sinan eserleri Rüstem Paşa Külliyesi (il merkezi), Semiz Ali Paşa Camii (Marmara Ereğlisi) ve Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’dür (Çorlu).
2018 yılında Tekirdağ’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı yaklaşık 225 bin, geceleme sayısı ise 2,3 milyondur. Tekirdağ’ın ziyaretçi sayısı 2017 yılında 158.954’ü yerli, 13.136’sı yabancı olmak üzere toplam 172.090 iken 2018 yılında ziyaretçi sayısında toplamda yüzde 30’un üzerinde artış görüldü. Buna göre 2018 yılında 200.766’sı yerli, 24.900’ü yabancı toplam 225.666 turist ili ziyaret etti. 2018 yılında yerli turistin Tekirdağ’ı en çok ziyaret ettiği ay yaklaşık 20 bin ziyaret ile Mart; yabancı turistin en çok ziyaret ettiği ay üç binin üzerinde ziyaret ile Aralık oldu. İç pazarın hâkim olduğu destinasyonda, dış pazarı daha çok Avrupalı turistler oluşturuyor. 2019 yılında Tekirdağ’a en çok yabancı turist gönderen ülkeler arasında Bulgaristan, Almanya, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Yunanistan yer alıyor. Tekirdağ, 2019 yılı itibarıyla belediye ve bakanlık işletme belgeli toplam 76 tesis ve 5.809 yatak kapasitesine sahiptir. Bunların 25’i turizm işletme belgeli olup; ikisi beş yıldızlı, beşi dört yıldızlı, onu üç yıldızlı, yedisi iki yıldızlı ve biri de bir yıldızlıdır. Ayrıca Tekirdağ’da 63 seyahat acentası faaliyet gösteriyor.
Gelişmiş bir ulaşım ağı içinde yer alan Tekirdağ, üç önemli karayolu, büyük bir dış ticaret limanı ve 56 kilometrelik bölümü Tekirdağ’dan geçen Avrupa’yı Asya’ya bağlayan demiryoluyla İstanbul’a ve komşu Avrupa ülkelerine bağlıdır. İstanbul-Gelibolu-Çanakkale yolu üzerinde bulunması coğrafi konum açısından bir avantaj sağlıyor. Avrupa’yı İstanbul’a bağlayan otoban üzerinde olması ise şehrin karayoluyla ulaşılabilirliğini arttırıyor. Tekirdağ’a Uluslararası Çorlu Hava Limanı’ndan havayolu ve Akport ve Martaş limanlarından da denizyolu ile ulaşmak mümkündür. Tekirdağ’ın da içinde bulunduğu Trakya bBlgesi’nin sahip olduğu turizm potansiye¬lini harekete geçirebilmesi, sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde turizmin çeşitlendirilmesi, dört mevsime yayılması ve ulusal ve uluslararası pazardan alınan payın arttırılması için Trakya Bölgesi Turizm Mas¬ter Planı (2013-2023) hazırlandı.
Referanslar
Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). 2019 Ocak – Haziran: Turizm İstatistikleri 2. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (2019). Kentte Turizm, http://www.tekirdag.bel.tr/kentte_turizm, (Erişim tarihi: 29.12.2019); Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Tekirdağ Turizm İstatistikleri, Tekirdağ: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Tekirdağ Valiliği (2019). Tekirdağ, http://www.tekirdag.gov.tr/sehrimiz, (Erişim tarihi: 29.12.2019); Trakya Kalkınma Ajansı (2017). Sinan “Yeni Bir Turizm Rotası”. İstanbul: MTT İletişim.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Turizm, https://tekirdag.ktb.gov.tr/TR-75773/turizm.html, (Erişim tarihi: 29.12.2019); Trakya Kalkınma Ajansı (2013). 2013-2023 Trakya Bölgesi Turizm Master Planı. Tekirdağ: Trakya Kalkınma Ajansı.