Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Süleymanpaşa, Tekirdağ, 2018 - )

XIX. yüzyıl sonu ve özellikle XX. yüzyılın başlarına ait Tekirdağ’ı yansıtan fotoğraflar ve kartpostallardan oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzenin bulunduğu tarihi ev İl Özel İdaresi tarafından restore edilmek üzere kamulaştırıldı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Evin müzeye dönüştürülmesinin sebebi koleksiyon sahibi Dimitris Mavridis’in ailesinin bu evde yaşamış olmasıdır. 1908 yılında Dimitrios Nikolaos Mavridis (Dimitris A. Mavridis’in dedesi) tarafından yaptırılan evde nüfus mübadelesinden önce 14 yıl Mavridis Ailesi yaşadı. Mübadeleden sonra ise bu eve Selanik’ten gelen Eşkinat Ailesi yerleştirildi. Babasının büyük bir özlemle andığı evini, 1922 yılına ait bir fotoğrafın yardımı ile bulmuş olan Dimitris Mavridis, ailesinden dinlediği hikâyelerin de etkisiyle Tekirdağ ile ilgili fotoğrafları araştırmaya başladı. İstanbul ve Tekirdağ’daki fotoğrafçılardan edindiği fotoğraf ve kartpostallar neticesinde geniş bir koleksiyon oluşturdu. Ekrem Eşkinat’ın, Dimitris A. Mavridis’e ulaşmasıyla Dimitris Mavridis yaklaşık 1.500 kadar fotoğraf ve kartpostaldan oluşan koleksiyonu Süleymanpaşa Belediyesi’ne bağışladı ve evin restorasyonu yapılarak 01. 12. 2018 tarihinden itibaren müze olarak hizmet vermeye başladı. Müzede, duvar panolarında ve özel bölmelerde yüzden fazla fotoğraf, kartpostal ve haritalar sergileniyor. Bunlar dışında dijital ortama aktarılmış Tekirdağ Aile Albümleri adı altında zengin bir koleksiyon oluşturuldu. Tekirdağ’ın geçmiş dönemlerine ait fotoğraf koleksiyonu, şehrin yaklaşık yüz yılı aşkın bir süre içerisindeki değişimini yansıtması bakımından önem taşıyor.

Müze binası; bodrum kat, giriş katı ve birinci kattan oluşuyor. Bodrum katı, müze mağazası olarak planlandı. Giriş katında fotoğrafların sergilendiği üç bölüm ve birinci katta dört bölüm bulunuyor. Her bir bölüm, fotoğraf ve kartpostallarda yansıtılan duruma izafeten müze planında isimlendirildi ve bu durum duvar panolarında açıklandı. Giriş kat, bir giriş alanı ve iki sergi odasından oluşuyor. Harmolipi adlı giriş alanında evin hikâyesi ve sakinleri hakkında bilgilerle birlikte evin çeşitli tarihlere (en eski 1908, en yeni 2015) ait fotoğrafları yer alıyor. Kartpostallarla Tekirdağ Manzaraları adlı oda kartpostalların yaygın olduğu XIX. yüzyıl başlarına ait Rodosto (Tekirdağ) manzaralarına ayrılıyor. Kent Sakinleri isimli oda ise 1895-2000 yılları arasında çeşitli tarihlerde çekilmiş Mavridis Ailesinin ve kent sakinlerinin fotoğraflarına ev sahipliği yapıyor.

Müzenin birinci katında dört sergi bölümü yer alıyor. Tekirdağ Aile Albümleri isimli giriş alanı Tekirdağ Aile Albümleri Sözlü Tarih Arşivi Projesi kapsamında aile albümlerinin dijital ortama aktarılıp sergilendiği bölümdür. Proje kapsamında aile üyelerine ulaşıldıkça bu koleksiyon da zenginleşecektir. Savaşlar, İşgal ve Mübadele bölümünde işgal ve göç fotoğrafları sergileniyor. Tekirdağ Mimarisi isimli bölümde şehrin sivil ve kamu mimarisini oluşturan ahşap ve taş yapılara ait fotoğraflar yer alıyor. Tekirdağ’ın Osmanlı dönemi sivil mimarisini yansıtan ahşap yapılar çoğunlukla konut olarak kullanıldı, kamu binaları ise dayanıklılığı artırmak amacıyla taş malzeme kullanılarak inşa edildi. İskeleşehir isimli son bölümde ise, Tekirdağ’ın iki denize (Karadeniz ve Marmara Denizi) kıyısı olan birkaç ilden biri olması özelliği ve geçmişte olduğu gibi günümüzde de deniz ticaret merkezi olarak önemini koruduğu vurgulanıyor. XX. yüzyıl başlarına ait Tekirdağ limanı, Tekirdağ gümrüğü, sahili ile ilgili deniz temalı fotoğraflar ve birkaç kartpostal sergileniyor.

Referanslar

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi. (2018). http://mubadelesempozyumu.tekirdag.bel.tr/haber/25671, (Erişim tarihi: 02.12.2019).