İbrahim Balaban Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Tekirdağ, 2018 - )

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde yer alıyor. Müze Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Ertuğrul Mahallesi, Sefa Sokak’ta bulunan iki katlı eski bir Tekirdağ evinin restore edilmesi sonucunda Balaban’ın da katılımıyla 08. 10. 2018 tarihinde hizmete açıldı. Resim ve edebiyat alanında çok yönlü bir kişiliğe sahip olan İbrahim Balaban, 1921 yılında Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Seç Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokulu bitirdikten sonra köyde tarla işleri ve avcılıkla ilgilendi. Babasının köyün muhtarı olması ve köylülerin okuması için halkevinden getirilen kitapların kendi evlerinde toplanmasıyla kitaplarla tanışan Balaban’ın edebiyat ve resim alanındaki farkındalığı da başlamış oldu. Tütün kaçakçılığı suçuyla 1937 yılında cezaevi ile ilk kez tanışan Balaban, 1941 yılında çıktığı cezaevine 1942 yılında yeniden girdi. Balaban ikinci kez girdiği cezaevinde şair Nazım Hikmet Ran ile tanıştı ve bu olay, onun hayatının dönüm noktası oldu. Şair kimliğinin yanı sıra ressam yönü de olan Nazım Hikmet Ran, Balaban’ın portresini yaptı. Ancak Balaban bunu beğenmedi ve o da Nazım’ın portesini yaptı. Böylelikle ikili arasındaki usta çırak ilişkisi başlamış oldu. Nazım’la tanıştıktan sonra kara kalem dışında yağlı boya resimler de yapmaya başlayan Balaban, Nazım’dan sanat hakkında da detaylı bilgiler edindi. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sergisinin yanı sıra kendine ait kitapları da olan Balaban 09. 06. 2019’da İstanbul’da hayatını kaybetti.

İbrahim Balaban Müzesi iki bölümden oluşuyor. Müzenin giriş katında olan ilk bölümünde ressam Balaban’ın torunları için yaptığı kara kalem çalışmaları, kitapları, daktilosu gibi kişisel eşyaları sergileniyor. Müzenin üst katında yer alan ikinci bölümünde ise Balaban’ın belediyeye bağışladığı yağlı boya tabloları sergileniyor. Balaban tarafından çizilen Hastanenin Önü, Çift Süren ve Meyve Toplayan Çocuklar, Karabasan isimli tabloları, yine Balaban tarafından çizilen Nazım Hikmet resimleri, Balaban’ın baskıları, Nazım Hikmet’in kendi çizdiği Aynacı Yusuf portesi, Balaban’ın aile resimleri, rölyefleri müzede sergilenen eserler arasındadır.

Referanslar

İstanbul Sanat Evi (2020). İbrahim Balaban Hayatı ve Eserleri, https://www.istanbulsanatevi.com/turk-ressamlar/ibrahim-balaban-hayati-ve-eserleri-1921/, (Erişim tarihi: 09.01.2020); NTV (2020). Ressam İbrahim Balaban’ın Eserleri Adını Taşıyan Müzede Sergilenecek, https://www.ntv.com.tr/sanat/ressam-ibrahim-balabanin-eserleri-adini-tasiyan-muzede-sergilenecek,UGSMfzH6kk-4fvPadaIDXg, (Erişim tarihi: 09.01.2020); Yavuz, Z. S. (2017). İbrahim Balaban’ın Türk Resim Sanatındaki Yeri ve Resimlerindeki Anadolu Betimlemeleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Sanatı Anabilim Dalı; Yeni Şafak (2020). Ressam Balaban’ın Özel Eşyaları ve Eserleri Müzede Sergilenecek, https://www.yenisafak.com/hayat/ressam-balabanin-ozel-esyalari-ve-eserleri-muzede-sergilenecek-3494569, (Erişim tarihi: 09.01.2020).