Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
-
2019
XIX. yüzyılın ikinci yarısında iki katlı, tamamen kesme taştan inşa edilmiş, ortası açık avlulu, dikdörtgen planlı, doğu, güney ve kuzey yanlarındaki yuvarlak kemerli ve demir kanatlıdır üç girişi bulunan bir handır. Azınlık tüccarları tarafından, gayrimüslim bir mimara yaptırılmıştır. Eski bir han veya bir yapı üzerine inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir. Doğu, güney ve kuzey yanlarındaki girişler yuvarlak kemerli ve demir kanatlıdır. Orta avlunun tabanı blok taş döşemeli olup, avluda elips şeklinde taş bir havuz, ortada zıt yönde çift başlı aslanların ağzından su akmaktadır. Taş Han’ın içerisinde yer alan bu Aslanlı Çeşme’den bugün de su içilebilmektedir. Orta avlunun güney ve kuzey yönünde, tek parça silindirik gövdeli altı büyük sütunların oluşturduğu revaklar yer almaktadır. Revaklardaki sütunlar birbirlerine düz olarak bağlanmıştır. Revak gerisindeki odalar (halen işyeri olarak kullanılmaktadır) ve revak üzeri beşik tonoz örtülüdür. Alt kat dükkânlar boydan boya camekânlı, kuzeydekiler hem içe hem de dışa dönüktür. Üst kata güney ve doğu yönündeki girişlerin hemen yanındaki taş basamaklı merdivenler yardımı ile çıkılmaktadır. Üst kat da alt kat gibi altı sütunlu ve revaklı olup sütunlar birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. Üst kat odaları ise dikdörtgen pencerelidir. Handan ayrı olarak, hanın güneybatı köşesinde, tek katlı, kesme taş örgülü, üç bölümden oluşan müştemilatı bulunmaktadır. Hanla aynı dönemde yapılan müştemilat üç dükkân olarak kullanılmakta olup, güney cephesi sağır, kuzey cephesi hana dönük olarak işlemektedir. Han, halen iş merkezi olarak kullanılmakta olup, giriş ve üst katlarında farklı konularda hizmet veren işyerleri bulunmaktadır. Han konaklama yeri olmasa da yaşayan bir han görünümündedir.
Referanslar
Sivas Kültür Envanteri, Taş Han, https://www.sivaskulturenvanteri.com/tashan/, (Erişim tarihi: 20.10.2019); Türkiye Kültür Portalı, Taşhan (Sivas), https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/sivas/gezilecekyer/tashan, (Erişim tarihi: 20.10.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Denizli, H. (1998). Sivas Tarihi ve Anıtları. Sivas: Özbelsan A.Ş.; Sivas Kültür Envanteri, Taş Han, https://www.sivaskulturenvanteri.com/tashan/, (Erişim tarihi: 20.10.2019)
-
2020
Osmanlı dönemi yapısı olan Han, XIX. yüzyılın ikinci yarısında kesme taştan yapıldı. Açık avlulu ve iki katlıdır. Dikdörtgen planı olan yapının doğu, güney ve kuzey cephelerinde demir kanatlı ve yuvarlak kemerli üç girişi bulunmaktadır. Avlusunun ortasında şadırvan, elips şeklinde havuz ve havuzun ortasında ters yönlerde ağzından su akan iki adet çift başlı aslan bulunmaktadır. Orta avlunun tabanı blok taş döşemelidir, güney ve kuzeyinde tek parça halinde silindir gövdeli altı büyük sütunun oluşturduğu revaklar bulunmaktadır. Revaklardaki sütunlar birbirine yuvarlak kemerlerle bağlanmaktadır. Revakın üzeri beşik tonoz ile örtülüdür. Dıştan ise üzeri kırma çatılı ve kiremit kaplıdır. Sivas şehir merkezinde Dörtyol mevkiindedir. 2012 yılında Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden faaliyete geçmiştir.
Referanslar
Dağ, A. (2018). Şehrin İnsanı ve İnsanın Şehri: İki Kadim Şehir: Erzurum ve Sivas, Söz Şehri Dergisi, 12: 22-25; Pürlü, K. (2013). Sivas’ta Kültür ve Turizmi Geliştirme Strateji Planı: 20, http://sivaskulturturizm.gov.tr/Eklenti/40571,kultur-turizm-strateji-plani.pdf?0, (Erişim tarihi: 15.08.2020); http://www.sivas.bel.tr/Files/PDF/sivasharitasi2018.pdf, (Erişim tarihi: 15.08.2020).