Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Serik, Antalya, 2002 - )

Akdeniz Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan 12 meslek yüksekokulundan biri olan Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu, 2002 – 2003 Eğitim – Öğretim yılında Dekor Tasarımı, Sahne Tasarımı, Grafik Tasarımı programına 15 öğrenci, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programına ise 30 öğrenci alarak dört programla eğitim ve öğretime başladı.

Mevcut programlara 2003-2004 öğretim yılında Kostüm Tasarımı, 2004-2005 öğretim yılında Grafik, Tekstil, El Sanatları, 2005 – 2006 öğretim yılında Restorasyon Programı, 2008 – 2009 öğretim yılında Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı, 2015-2016 yılında Optisyenlik Programı, 2016-2017 yılında da Sağlık Kurumları İşletmeciliği eklendi. 2019-2020 öğretim yılında Çocuk Gelişimi ile Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümlerinin eklenmesiyle okul 12 programla eğitime devam etmektedir.

Serik Gülsün – Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu’nun eğitim-öğretim kadrosunda 60 akademik personel görev almaktadır. Serik Meslek Yüksekokulu, 2013-2014 eğitim öğretim döneminden itibaren Serik Gülsün – Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu adını aldı.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı; sektör ile ilişki ve işbirliği içerisinde sektörün ihtiyacını karşılamak için uygun nitelikte gerekli teorik ve pratik bilgi donanımına sahip, sürekli kendini geliştiren, değişime açık, mesleki anlamda etik değerlere bağlı, analiz ve iletişim gücü yüksek mezunların yetiştirilmesini, sektörde istihdam edilmesini, akademik ve mesleki yeterliliklerin kazandırılmasını amaçlayan dört yarıyıllık bir önlisans programıdır. Programda birinci ve ikinci yarıyıllarda teorik ve uygulamalı olarak konaklama işletmelerindeki departmanların işleyişini tanıtmaya yönelik mesleki dersler verilmektedir. Üçüncü ve dördüncü yarıyıllarda öğrencilerin, ilgileri ve becerileri doğrultusunda uzmanlaşmalarını sağlayacak olan odalar ile yiyecek-içecek dalları yönelim derslerini tercih etmeleri sağlanmaktadır. Programın amacı, doğal güzellikleri, farklı tatil ihtiyaçlarına cevap veren turizm çeşitliliği, sürdürülebilir turizm potansiyeli ile Belek turizm merkezinin bir dünya markası olmasına katkı yapan tesislere işgücü desteği sağlamaktır. Öğrenciler dört yarıyıl boyunca 120 AKTS krediyi tamamlayarak Meslek Elemanı unvanını alarak mezun olurlar. Mezunlar özellikle konaklama işletmelerinde operasyon departmanları olan odalar bölümünde (önbüro ve kat hizmetleri departmanlarında) ve yiyecek içecek bölümünde (mutfak ve servis departmanlarında) istihdam imkânı bulabilirler.

Eğitime başladığı günden bu yana okulun aktif programlarından biri olarak ön plana çıkan ve ilk mezunlarını 2004 yılında veren Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü öğrenci sayısı 2019-2020 eğitim -öğretim yılında 165 kişidir.