Serik

YERLEŞİM MERKEZİ İlçe Yerleşimi

Serik, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde, Antalya iline bağlı bir ilçedir. Serik ilçe merkezi, Antalya'nın 38 kilometre doğusunda yer almakta olup, 22 kilometre uzunluğunda bir kıyı şeridine sahiptir. Kuzeyde Burdur ve Isparta illeri, doğuda Manavgat, batıda ise Aksu ilçeleri ile komşudur. İlçenin yüzölçümü yaklaşık 1.550 km²’dir. Rakımı 28 metredir. Genellikle ova yapısına sahip olan Serik, verimli alüvyon ovaları ve Akdeniz ikliminin etkisiyle tarımsal üretim açısından elverişli bir yapıya sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçen ilçede, örtü altı tarım da oldukça gelişmiştir. Başta domates, salatalık, biber ve muz olmak üzere çeşitli sebze ve meyveler seralarda yetiştirilmektedir. Akarsular ve dere yatakları tarım arazilerinin sulanmasında önemli rol oynamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı verilerine göre Serik ilçesinin toplam nüfusu 143.435 kişidir. İlçede nüfus yaz aylarında hem tarım, hem de turizm hareketliliği nedeniyle artış göstermektedir.

Serik tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar arasında Hititler, Likyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok uygarlık bulunmaktadır. İlçe sahip olduğu tarihi mirası ve coğrafi güzellikleriyle turizmde dikkat çeken önemli bir yerleşim yeridir. Doğa turizminde öne çıkan, Gebiz beldesinde bulunan Uçansu Şelaleleri, Uçansu Şelaleleri üzerinde bulunan Kral Havuzu, Tarihin en görkenli köprüleri arasında gösterilen, Sultan Alaeddin Keykubad ve oğlu Sultan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in inşa ettirdiği, 220 metre uzunluğa sahip ve bugün hala kullanılabilen Alâeddin Keykubat Köprüsü, Belkıs Köyü'nde bulunan, Antik Pamfilya'nın en zengin şehirlerinden birisi olan Aspendos Antik Kenti, Antik kentin önemli yapılarından olan su kemerleri, Mimarı Zenon olan, Selçuklular tarafından kervansaray olarak kullanılan bu gün hala tüm görkemiyle ayakta, 15 bin kişilik kapasiteye sahip, hâlâ çeşitli kültürel etkinliklerde kullanılan ve ilçenin simgesi halindeki Aspendos Tiyatrosu, Akbaş Köyünde yer alan 1997 yılında taş ocağı çalışmalarında tesadüfen bulunan Zeytintaşı Mağarası, Antik Pamphylia Bölgesi’nin bir diğer önemli kenti olan, Büyük İskender’in bile MÖ 334 yılında kuşatıp alamadığı, döneminde kendi adına sikke batırabilen, özerk bir yapıya sahip Sillyon Antik Kenti Serik’in sahip olduğu önemli turistik değerler arasındadır.

Serik sahip olduğu önemli turistik bölgeleri ve tesisleri ile de önemli bir konuma sahiptir. Serik’te toplam sekiz adet beş yıldızlı tatil köyü ve 47 adet beş yıldızlı otel yer almakta olup, bunlara ek olarak 10 adet dört yıldızlı, üç adet üç yıldızlı ve bir adet iki yıldızlı otel bulunmaktadır. Ayrıca ilçede 11 golf tesisi, bir özel konaklama tesisi ve bir turizm kompleksi de hizmet vermektedir. Tüm bu tesisler toplamda 28.680 oda ve 62.062 yatak kapasitesiyle faaliyet göstermektedir. Bölgede yer alan küçük ölçekli işletmelerle birlikte, yaklaşık 55.000 kişiye konaklama imkânı sağlanmaktadır. Özellikle Belek, Kadriye ve Boğazkent Mahalleleri sahip oldukları lüks otelleri, golf sahaları, temalı parkları ve mavi bayraklı plajlarıyla Serik’i dünya çapında tanınan bir tatil beldesi haline getirmiştir. Ayrıca 1994 yılından bugüne her yıl geleneksel olarak düzenlenen Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali de kültürel etkinlikler açısından Serik’e ayrı bir değer kazandırmaktadır. Serik; doğal güzellikleri, tarihî zenginlikleri ve turizm potansiyeliyle Antalya’nın en önemli ilçeleri arasında yer almaktadır.

Etiketler:
Referanslar

Bulut, İ., Fural, Ş. ve Özoğul, B. (2019). Serik ilçesinin (Antalya) doğal ortam özellikleri ve kırsal turizm potansiyeli, IV. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi. Kazakistan; Ceylan, S. (2011). Zeytintaşı Mağarası (Serik-Antalya), Doğu Coğrafya Dergisi, 12(17): 223-241; Özdemir, M., Gürkan, M. İ. ve Kıral, M. (2000). Turizm hareketlerinin sosyo-ekonomik yapıya etkisi: Belek, Karpas ve Girne üzerine karşılaştırmalı bir inceleme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(2): 79-84.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://serik.bel.tr/fotograf-galerisi, (Erişim tarihi: 03. 05. 2025); http://www.serik.gov.tr/serik-turizm, (Erişim tarihi: 03. 05. 2025).

Sanal Gezinti / İnternet Adresi

https://serik.bel.tr

Konuyla ilgili diğer maddeler için bkz.: