Selge Antik Kenti

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Altınkaya (Zerk) Mahallesi’nde yer alan Selge’ye Antalya-Manavgat karayolunun Taşağıl yol ayrımından itibaren kuzeye doğru Köprüçay Irmağını takip eden 55 kilometre uzunluğunda asfalt bir yolla ulaşılmaktadır. Antik kent ilçe merkezine 80 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır. Burası, kuzeyde ve batıda Frigya, güneybatıda Likya, güneyde Pamfilya, doğuda Likaonya ile çevrili Pisidia coğrafyası için döneminin en önemli kentlerinden biri olmuştur. Köprüçay Vadisi üzerinden Pamfilya kentleri ile bağlantılar kurmuş, Aspendos’un limanı aracılığı ile ticari faaliyetlerini gerçekleştirmiştir. Bu dönemde kentte zeytin, şarap ve şifalı bitkilerin üretimi artmış, kent için önemli bir ticaret kaynağı olmuştur. Uzun süre Lidya Krallığı’na bağlı olan kent, MÖ VI. yüzyılda gerçekleşen Pers istilası ile Pers hakimiyeti altına girmiştir. Bu boyunduruk Büyük İskender’in MÖ IV. yüzyılda bölgeyi kendi himayesine almasına kadar sürmüştür. Büyük İskender’in hakimiyetini herhangi bir başkaldırı göstermeden kabul eden Selge, Helenistik dönemde bağımsızlığını kazanmış, en parlak zamanını ise Roma döneminde yaşamıştır. Strabona göre antik kent nüfusunun 20 binin üzerine çıktığı dönemler olmuştur. Roma’dan sonra Bizans yönetimine giren kent XIII. yüzyılda Türk hakimiyetine girmiş, Selge ismi Zerk ismine dönüşerek göçer bir yerleşim haline gelmiştir.

Kente dair antik dönemlerden günümüze kalan en sağlam eser MS III. yüzyılda restore edilen tiyatrodur. Bunun yanı sıra gymnasium, stoa, stadium, agora ve bazilika kalıntıları günümüze kadar geldi. Zeus ve Artemis adına inşa edilmiş iki tapınağın temel hatları ve sur kalıntıları da antik dönemden günümüze kadar gelebilmiş buluntular arasındadır. Selge antik kenti aynı zamanda Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu park sınırları dahilinde pek çok endemik bitki türünü, jeolojik oluşumlara sahip kanyonları, farklı dönemlere ait antik yapı ve kalıntıları gözlemlemek mümkündür. Antik kentin ziyareti hususunda herhangi bir gün ve saat sınırlaması bulunmamaktadır. Her gün ziyarete açık olan antik kente girişler ücretsiz olup, Side Müzesi’ne bağlıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Selge, https://antalya.ktb.gov.tr/TR-67572/selge.html, (Erişim tarihi: 12.12.2019); Türkiye Kültür Portalı (2019). Selge, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/antalya/gezilecekyer/selge, (Erişim tarihi: 12.12.2019).