Satlel Kalesi

Doğal ve Kültürel Miras Kale

Şavşat ilçesine iki kilometre uzaklıkta bulunan Söğütlü Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kalenin alanı toplamda 3360 metrekaredir. Büyük bir kaya üzerine kurulmuştur. Kitabesi yoktur. Bu nedenle yapılış tarihine ilişkin kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Diğer taraftan kale, planı ve mimarisi açısından Bagratlı Krallığı tarafından yapılan kalelere benzerliği ile ilişkilendirilerek yapılış tarihinin IX. yüzyılda olabileceği tahmin edilmektedir. Kalenin kuzeybatı kısmında surların büyük bir kısmı tahrip olmuş, günümüze kadar ulaşamamıştır. Doğudan batı ucuna doğru gidildiğinde ise silindirik burçlar ve dikdörtgen şeklinde surlar görülmektedir. Kalınlığı bazı kısımlarda bir buçuk metreyi geçen surların yüksekliği yaklaşık 10 metredir. Kalenin iç saha genişliği dört bin metrekare civarındadır.

Satlel Kalesi’nin şapel, sarnıç, hamam, bey konağı, tandır, ilaç deposu ve kule kısımları ziyaretçilerce ilgi çeken bölümlerdir. 1987 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Buna rağmen kale, 2007 yılına kadar kazı ve yenileme çalışması görmemiştir. Bu nedenle de bu tarihe kadar maalesef tahrip edilerek zarar görmüştür. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bünyesinde yürütülen kazı ve yenileme çalışmalarının yüzde 70’i 2013 yılında tamamlanmıştır. Kazı çalışmaları sırasında altın ve gümüş sikkeler, haç altlığı, mermer kitabe, kabartmalı taş, küp, kâse, mancınık gülleleri ve sırlı ve sırsız seramik parçaları gibi birçok tarihi yapı gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu tarihi eserler Artvin’de Müze olmadığından Rize’de sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Dilek, Y. (2012). Artvin Kültür Envanteri. Artvin: Artvin Valiliği İl Turizm Müdürlüğü; Orhan, F. (2015). Şavşat’ın Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası. Artvin: Eflal Ajans Matbaacılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Orhan, F. (2015). Şavşat’ın Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası. Artvin: Eflal Ajans Matbaacılık.