Rezervasyon Hataları
Kavram
-
2019
Türk Dil Kurumu’na göre hata; istemeyerek ve bilmeyerek yapılan yanlış, kusur, yanılma, yanılgıdır. İnsanın olduğu her alanda hataların olması doğaldır. Bu nedenle emek-yoğun sektör olan turizm sektöründe de hatalar kaçınılmazdır. Her ne kadar yönetim ve çalışanlar her bir hizmet sunumu esnasında müşterileri mutlu etmek isteseler de bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Hizmetin sunulmasında hataların oluşumu, misafirlerine yüksek kalitede ürün sunmayı hedefleyen bütün hizmet işletmelerinde olasıdır. Hatanın giderilmesi ya da giderilememesi misafirin hizmet değerlendirmesini olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Önemli olan bu hataların alışkanlık haline getirilmemesi ve kısa sürede fark edilerek ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin telâfi edilmesidir.
Rezervasyon hataları çalışan veya misafirden kaynaklanabilmektedir. Rezervasyon hataları; talebin yanlış veya eksik anlaşılması, birden fazla kişinin rezervasyon sürecine dâhil olması, yapılan değişikliklerin karşı tarafa iletilmemesi, çalışanlar tarafından mesleki terminoloji veya yabancı sözcüklerin kullanılması ve bunların açıklanmaması gibi iletişim problemlerinden kaynaklanmaktadır. En yaygın rezervasyon hataları; konuğun varış veya ayrılış tarihin yanlış girilmesi, müşteri isminin hatalı kaydedilmesi veya rezervasyonu yaptıran kişinin adının konaklayacak kişi alanına kaydedilmesi, hizmetin kapsamının ve niteliğinin eksik/ayıplı veya talep edilenden farklı olması (double room yerine double bed oda rezerve edilmesi, aynı şehirdeki zincirin iki otelinden istenen konumdakinden rezervasyon yapılmaması vb.) gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu hataların en aza indirilebilmesi için rezervasyon talebinin mutlaka açıklayıcı şekilde tekrar edilerek teyit edilmesi, rezervasyon teyit formunun karşı tarafa yazılı olarak bildirilerek rezervasyon onayının mutlaka alınması gerekmektedir.
Referanslar
Kasavana, M. L. ve Brooks, R. M. (2005). Managing Front Office Operations (Yedinci baskı). Michigan: Educational Institute American Hotel & Lodging Association; Kurgun, O. A., Kurgun, H. ve Güripek, E. (2007). Turizm Pazarlamasında Küresel Dağıtım Sisteminin (Global Distribution System-GDS) Stratejik Rolü ve Önemi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (1): 262-274; Shearman, G. (2016). 6 Common Hotel Booking Mistakes (And How to Avoid Them), https://travel.usnews.com/features/6-common-hotel-booking-mistakes-and-how-to-avoid-them, (Erişim tarihi: 11.08.2020); Sürücü, Ö. (2016). Kaliteli Turizm Hizmetleri Sunma. İçinde; M. Tuna (Editör) Turizm: Konaklama ve Seyahat İşletmeciliği (ss. 61-82). İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık; Yüksel, A. ve Kılınç, U. K. (2003). Müşterilerin Şikâyet Çözümüne Yönelik Konaklama İşletmelerinden Beklentileri ve Değişik Müşteri Grupları Arasındaki Beklenti Farkları, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 14 (1): 23-32.