Rekreasyon Terapisi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Rekreasyon Sağlık Yönetimi

Sağlığı tehdit eden faktörlere karşı sağlığın korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini destekleyen boş zaman faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Rekreasyon terapisi, alan yazında rekreasyonel terapi, terapötik rekreasyon kavramları ile de isimlendirilmektedir. Rekreasyon terapisinin temel hedefi; sağlığı iyileştirmek ve özellikle kronik hastalarda bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek, bireylere işlevsellik ve bağımsızlık kazandırarak boş zaman kullanımlarını kendi sağlıklarını geliştirmek yönünde değerlendirmelerini sağlamaktır. Rekreasyon terapisi belirli bir kısıtlılığın, engelin ya da hastalığın olması durumunda, tedavi sürecini destekleyici katkılar sağlamak amacıyla gerçekleştirilebileceği gibi sağlığı korumak ve geliştirmek için de sunulabilmektedir.

Rekreasyon terapisinin diğer terapilerden ayrılan özelliği, planlanan programda rekreasyonel faaliyet ve yöntemlerin kullanılmasıdır. Bu kapsamda rekreasyon terapisinde, bireyin geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki ilgi alanlarına ve yaşam tarzına göre kişiselleştirilmiş programlar uygulanmaktadır. Rekreasyon terapisi uygulamalarında illaki bireyin hasta ya da engelli olması gerekmemektedir. Bireyin kendisini duygusal ve sosyal yönden rahatsız hissetmesi de rekreasyon terapisinin kapsamı dahilinde ele alınabilmektedir. Rekreasyon terapisi programları ile bireyler fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden desteklenerek daha hızlı bir sürede daha sağlıklı bir duruma gelebilir. Rekreasyon terapisi, rekreasyon terapistleri tarafından multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilen faaliyetlerden oluşmaktadır. Rekreasyon terapistleri, oluşturulan terapi programı dahilinde, bireylerin stres ve kaygı düzeylerini azaltmak, işlevsel ve bilişsel olarak canlılık kazandırmak, kendilerine güvenlerini ve iyi oluşlarını geliştirmek, sosyalleşmelerine yardımcı olmak amacıyla, her türlü boş zaman faaliyetini planlamakta ve uygulamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Austin, R. D., Crawford, M. E., McCormick, B. P. ve Van Puymbroeck M. (2020). Recreational Therapy: An Introduction Sagamore-Venture: Champaign, IL; Karaküçük, S. (2012). Terapatik Rekreasyon Bir Örnek Uygulama OSEP (Otistik Bireyler Spor Eğitimi Projesi). Ankara: Gazi Kitabevi; Shank J. ve Coyle C. (2002). Therapeutic Recreation in Health Promotion and Rehabilitation. State College PA: Venture; Tütüncü Ö. ve Aydın İ. (2016). Engelsiz Turizm Kapsamında Rekreasyon Terapi Kamplarının Değerlendirilmesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27 (2): 290-297.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aydın, İ. ve Tütüncü, Ö. (2018). Rekreasyon Terapisi Kamplarının Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 29 (1): 106-112; American Therapeutic Recreation Assossiation. https://www.atra-online.com/, (Erişim tarihi: 25. 04. 2021).