Rekreasyon Talebi

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Rekreasyon

Turizmde rekabet sektörlerde yaşanmakla birlikte destinasyonlar düzeyinde de çetin koşullar altında görülmektedir. Böylece, güncel turizm sektöründe destinasyonların rekabeti tatil anlayışının değişmesini ve rekreasyon sektörlerinin gelişimini sağlar. Rekreasyon talebi, rekreasyon alanları ve faaliyetlerinin fiili turizm talebi üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Rekreasyon talebi, kişilerin kapalı ve açık alanlarda mecburi faaliyetlerin öncesi veya sonrasında vakitlerini hoşça geçirebilecekleri faaliyetleri tercih etmeleridir. Günümüzde bir destinasyonun turistlerin istek ve ihtiyaçlarının karşılanması için sadece bölgenin temel turistik ürünlerinden en iyisini sunması yeterli değildir. Destinasyonlar bireylere ayırdıkları zamanda onlara en iyiyi ve en akılda kalan anları farklı rekreasyon aktiviteleri ile yaşatarak rekabette üstünlük elde edeceklerdir.

Rekreasyon kişiyi yenileyen, keyif veren ve sosyal bir aktivitedir. Rekreasyon talebi, kaynakların mevcudiyeti halinde belirli bir yer ve sürede yetişkin bir bireyin rekreasyon aktiviteleri talebidir. Rekreasyon açısından zengin kaynaklara sahip olan yerlere talebin yüksek olması olağan bir durumdur. Rekreasyon aktiviteleri mekâna göre, zamana göre, millete göre, katılımcı sayısına göre, aktivitenin çeşidine veya yapılış şekline göre değişmektedir. Ayrıca, rekreasyon aktiviteleri bireysel, bedensel, zihinsel, tedavi edici gibi amaçlara göre de sınıflandırılabilmektedir. Rekreasyon talebi, kaynaklar mevcut olduğunda, boş zamanlarını değerlendirmek için bireylerin veya toplumsal grupların gönüllü olarak yapmak istedikleri dinlendirici ve eğlendirici faaliyetlerdir.

Rekreasyon talebi nüfusa, gelir seviyesine, hareket imkânına ve şehirleşmeye göre farklılık gösterebilmektedir. Kaynak mevcudiyeti rekreasyon talebinin değişmesinde bağımsız bir faktördür. Özellikle açık hava rekreasyon aktivitelerinde arazi ve su kaynakları eksikliği kişi ve toplumsal grupların talebni engellemektedir.

Araştırmalarda rekreasyon talebinin öngörülebilmesi için çeşitli modeller kullanılmaktadır. Fiyat modeli en fazla uygulanan modeldir. Fiyat modeli, rekreasyon aktivitesinin her birim fiyat artışı karşısında talepteki değişimi öngörmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, rekreasyon talebinin araştırılmasında nüfus, rekreasyonun amacı, çeşidi ve katılımcıların menşei modelleri de kullanılmaktadır.

Referanslar

Ardahan, F. ve Lapa, T. Y. (2011). Açık Alan Rekreasyonu: Bisiklet Kullanıcıları ve Yürüyüşçülerin Doğa Sporu Yapma Nedenleri ve Elde Ettikleri Faydalar, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8 (1): 1327-1341; Brown, W. G. ve Nawas, F. (1973). Impact of Aggregation on the Estimation of Outdoor Recreation Demand Functions, American Journal of Agricultural Economics, 55 (2): 246-249; Clawson, M. ve Knetsch, J. L. (2013). Economics of Outdoor Recreation. Washington: RFF Press; Day, B. ve Smith, G. S. (2018). Outdoor Recreation Valuation (ORVal) User Guide: Version 2.0. Exeter: University of Exeter, Land, Environment, Economics and Policy (LEEP) Institute, https://ore.exeter.ac.uk/repository/bitstream/handle/10871/36317/ORVal2_User_Guide.pdf?sequence=1, (Erişim tarihi: 11.08.2020); Chen, Z. (2016). A Site-Portfolio Model for Multiple-Destination Recreation Trips: Valuing Trips to National Parks in the Southwestern USA (Yayımlanmamış doktora tezi). Erişim adresi ProQuest Dissertations and Theses – ABD. (10191953).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Knetsch, J. L. (1963). Outdoor Recreation Demands and Benefits, Land Economics, 39 (4): 387-396.