Rekreasyon Eğitimi
Kavram Rekreasyon Eğitim
-
2019
Eğitim ailede başlar ve daha sonra eğitim kurumlarında devam eder. İnsanların meslek edinmelerinde de önemli bir rol oynayan eğitim; iletişim düzeyinden beşerî ilişkilere, teknolojiden sağlığa, ulaşımdan ekonomiye gibi birçok faktörde toplumların gelişmişlik düzeyini doğrudan etkileyen bir disiplindir. Genel olarak eğitim, bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneklerini, tutumlarını ve davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Boş zamanların değerlendirilmesindeki amaçlar da bu yöndedir. Çünkü rekreasyon uygulamaları, insanların mutlu ve sağlıklı olmalarını, yaşamlarından zevk almalarını sağlarken, teknoloji ve şehirleşmeden doğan kalabalık, gürültü, kirlilik ve diğer sorunların ortaya çıkardığı fiziksel ve ruhsal çöküntüleri ortadan kaldıracak önemli bir eğitim konusu olarak görülmektedir. Ancak insanların, boş zaman algısına sahip olması, zamanı iyi kullanabilmesi, boş zamanlarda neler yapacağının, neden yapacağının ve kazanımlarının neler olabileceğinin bilincinde olması gerekir. Bu noktada, rekreasyon faaliyetlerinin insanlar üzerinde fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal anlamdaki olumlu etkileri de düşünüldüğünde rekreasyon eğitiminin gerekliliği ve önemi ortaya çıkmaktadır. Rekreasyon eğitimi, bireylere boş zamanın faydaları ve fırsatları hakkında bilgi verecek ve boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerine yardımcı olacak faktörler hakkında eğitmek için ortaya konan resmî ya da resmî olmayan çabalar bütünü olarak kabul edilmektedir.
Boş zaman ve rekreasyon eğitimi, problem çözme ve önceden planlama yoluyla insanların birçok sorunun üstesinden gelmeyi öğrenmelerine yardımcı olmaktadır. Zaman herkes için eşit ölçüdedir. Bu noktada en önemli unsur, insan yaşamının en değerli hazinesi niteliğinde olan zamanın etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmesidir. Hiç şüphesiz, her faaliyet türünde başarıya ulaşmanın en etkili yolu zamanın verimli bir şekilde kullanılması ve değerlendirilmesidir. Aynı şekilde boş zamanın da yerinde ve verimli bir şekilde kullanılması; insanlara zevkini ve hazzını yaşama, yeteneklerini kullanabilme, sorumluluk ve özgürlük duygularını yaşayabilme, zamanı iyi kullanabilme, iş ve çalışma yaşamında karakterine göre seçim yapabilme ve böylelikle kendini bulma ve tanıma imkânı vermektedir. Oysa boş zamanların verimsiz ve değersiz olarak kullanılması, fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığın bozulmasına, aile yaşamının zarar görmesine, mesleksel etkinlik ve verimliliğin azalmasına ve yurttaşlık bilincinin bozulmasına yol açabilmektedir. Toplumsal gelişmişliğin bir göstergesi olan rekreasyon eğitimi, kişilerin ve toplumların boş zamanlarını verimli bir şekilde kullanmalarını öğreten bir eğitim türüdür. Dolayısıyla, rekreasyon ve boş zaman eğitimi, kişisel yaşamların zenginleştirilmesi, kişisel ilgilerin oluşturulması ve becerilerin geliştirilmesi kadar bir yaşam felsefesi olarak da görülmektedir.
Referanslar
Caldwell, L. L. (2011). Leisure. İçinde;: B. B. Brown ve M. Prinstein (Editörler), Encyclopedia of Adolescence (ss. 169-177). Cambridge, Massachusetts: Elsevier Inc. Academic Press.; Demirdağ, Ş. A. (2019). Otel İşletmelerinde Rekreasyonel Liderliğin İş Etiğine Etkisi: Animasyon Personeli Üzerine Bir Uygulama (Yayımlanmamış doktora tezi): Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Demirdağ, Ş. A., Kamber, S. S. ve Aydın, İ. (2016). Turizm Sektöründe Staj Yapmış Turizm Öğrencilerinin Eğitim Seviyelerine Göre İş Tatmin Düzeylerinin Karşılaştırılması. İçinde; H. Seçil Fettahlıoğlu ve Alican Afşar (Editörler), 3. Uluslararası Çin’den Adriyetik’e Sosyal Bilimler Kongresi Kongre Kitabı, Tourism/Tourism Management ss. 37-55). Antalya. Adıyaman: İksad Yayınları,; Karaküçük, S. (1995). Rekreasyon Boş Zamanları Değerlendirme (Amaç, Kapsam ve Bir Araştırma). Ankara: Seren Matbaacılık; Tezcan, M. (1977). Boş Zamanlar Sosyolojisi. Ankara: Doğan Matbaası.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Başaran, Z. (2016). Alternatif Eğitim Olarak Rekreasyon. İçinde; S. Karaküçük (Editör), Rekreasyon Bilimi (ss.393-428). Ankara: Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti.