Rekreasyon Yönetimi Doktora Programı

Eğitim-Öğretim Doktora Programı Rekreasyon Yönetimi

Rekreasyon, boş zamanları değerlendirme faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. “Rekreasyon” kelimesi, Latince ‘Recreare’ kelimesinden türetilmiştir. Tazelenme ve yeniden yaratma anlamında kullanılmaktadır. Zaman içerisinde anlamı değişmiş “ruhun ya da manevi gücün yeniden canlandırılması, yeniden doğum” şeklinde ifade edilmiştir. Rekreasyon yönetimi, boş zaman değerlendirmeyle ilgili faaliyetlerin planlanması, organizasyonu, yönlendirilmesi ve denetimi anlamlarına gelmektedir.

Rekreasyon Yönetimi Doktora Programı, boş zamanların verimli ve etkin bir şekilde değerlendirilmesi üzerine odaklanan bir eğitim programıdır. Bu program, öğrencilere rekreasyon alanında teorik bilgi ve pratik deneyim kazandırarak, onların bu alanda uzmanlaşmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Genelde programın süresi diers ve tez dönemi olmak üzere üç-dört yıldır. Program süresi ve gereksinimleri, okul ve programdan programa değişiklik gösterebilir. Mezunlar, üniversitelerde akademik kariyer yapabilir, kamu ve özel sektörde yönetici pozisyonlarında çalışabilir ya da kendi rekreasyon hizmetlerini kurabilirler. Programın içeriği, Rekreasyon Teorisi ve Uygulamaları, Liderlik ve Yönetim, Halkla İlişkiler ve İletişim, Sağlık ve Wellness, Çevresel Eğitim ve Sürdürülebilirlik ve Araştırma Yöntemleri gibi alanlarda ileri düzeyde bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır. Rekreasyon Yönetimi Doktora Programı'nın misyonu, öğrencilere rekreasyon ve boş zaman yönetimi alanında ileri düzeyde bilgi ve beceri kazandırarak, onların akademik ve profesyonel alanlarda liderlik etmelerini sağlamaktır. Vizyonu ise ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, alanında lider bir eğitim ve araştırma programı olmaktır. Program, rekreasyon yönetimi ve ilgili disiplinlerde bilgi üreten, liderlik, yenilikçi çözümler geliştiren ve toplumsal fayda sağlayan bir merkez olmayı amaçlar. Program, teknolojik yenilikler, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, sağlık ve wellness, akademik ve profesyonel gelişim, toplumsal değişimler, küresel işbirlikleri ve politika oluşturma alanlarına önemli katkılar sağlamayı hedefleyen bir programdır. 

Rekreasyon Yönetimi Doktora Programlarının tarihçesi, genel olarak XX. yüzyılın ortalarından itibaren akademik dünyada yer almaya başlamış ve zamanla gelişerek günümüzdeki şeklini almıştır. Rekreasyon Yönetimi ve ilgili alanlardaki ilk akademik programlar, 1940'lar ve 1950'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmaya başlamıştır. Özellikle İndiana Üniversitesi, İllinois Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi gibi üniversiteler, Rekreasyon Yönetimi lisansüstü programları sunmaya başlamışlardır. 1960'lar ve 1970'lerde ise Dünya’da birçok üniversitede Rekreasyon Yönetimi ile ilgili Doktora Programları yaygınlaşmaya başlamıştır. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi, o dönemin eğitim veren önemli üniversitelerinden biridir.  

Türkiye'deki üniversitelerde Rekreasyon Yönetimi Doktora Programlarının açılması, 2000'li yılların başları ve ortalarından sonra hız kazanmıştır. Türkiye'de Rekreasyon Yönetimi ile ilgili Doktora Programları sunan başlıca üniversiteler, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’dir. Özellikle beden eğitimi ve spor yüksekokullarının kurulmasıyla birlikte, Rekreasyon Yönetimi ve Spor Yönetimi alanlarında lisansüstü programlar da geliştirilmiştir. 

Referanslar

Craig, A. Talmage, Mark S. Searle ve Kevin, R. Wilson (2017). Examining the State of Parks and Recreation degree Programs. SCHOLE: A Journal of Leisure Studies and Recreation Education. 1: 26-48; Dustin, D. ve Goodale, T. (Editörler). (2007). Making a difference in academic life: A handbook forpark, recreation and tourism educators and graduate students. State College, PA: Venture; Erin, M. P., Brent, D. O. ve Alan, L. M. (2021). Conceptual Frameworks for Evaluating Diversity and Inclusion in Collegiate Recreation. Recreational Sports Journal, 45 (2): 15-24; Kozak, N., Tütüncü, Ö. ve Kozak, M. (2014). 6. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı Sonuç Raporu: Rekreasyon ve Rekreasyon Yönetimi Programlarının Amaçları Ne Olmalı? İstanbul: Aktif Matbaa; Özdemir Akgül, S. ve Gül Güneş, S. (2019). Türkiye’de Rekreasyon Yönetimi Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Kariyer Beklentilerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi. 3(3): 725-744.