Rekreasyon Alanı

Kavram Rekreasyon

Rekreasyon; her mevsim ve iklim şartlarında, her yaş ve cinsiyete göre, gelir, eğitim ve kültür seviyesi açısından her kesim tarafından uygulanabilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği rekreasyon aktivitelerinin çok farklı ve çeşitli olmasına sebep olmaktadır. Etkinliklerin gerçekleştirildiği mekânsal açıdan rekreasyon, ev merkezli rekreasyon (home-based recreation) ve evden uzakta yapılan rekreasyon (home-away recreation) biçiminde sınıflandırılmaktadır. Ev merkezli yapılan etkinlik türleri daha çok gündelik, basit boş zaman değerlendirme etkinlikleri olarak adlandırılmaktadır. Ev dışında yapılan rekreasyon aktiviteleri için ise özel olarak tasarlanmış rekreasyon alanları bulunmaktadır. Rekreasyon alanı; kent merkezi ya da dışında, bireylerin boş zaman değerlendirme ihtiyaçlarını daha nitelikli bir şekilde karşılamak amacıyla tasarlanmış, dinlenme, eğlenme ve bilgi-becerilerini geliştirme gibi etkinlik türlerini gerçekleştirebilmelerine imkân sağlayan her türlü açık ve kapalı alanlardır. Bu alanlar kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı ile kent içi ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik park, bahçe, mesire ve piknik alanları olabileceği gibi her tür sportif, sanatsal, bilimsel faaliyetleri gerçekleştirebilecekleri mekânlar da olabilmektedir. Rekreasyon alanları, her kesimden insanın ihtiyaç ve ilgi alanlarını kapsayarak, kişilerin rahatlıkla uygulayabilecekleri ve hünerlerini gösterebilecekleri etkinlikleri gerçekleştirmelerini sağlayan mekânlardır.

Bireylerin etkinlik seçimlerinde etkili olan yaşanılan çevre, çevrenin sahip olduğu imkânlar, ailenin sosyo-ekonomik yapısı, bölgenin kültürel değerleri ve bireyin demografik özellikleri ile sosyal çevresi etkinlik alanlarını da doğrudan etkilemektedir. Bu özellikler göz önünde bulundurularak, genel anlamda açık ve kapalı rekreasyon alanları olarak sınıflandırdığımız rekreasyon alanlarını şu şekilde de sınıflandırmak mümkündür: Doğa temelli rekreasyon alanları (kamplar, piknik alanları, kanoculuk, balıkçılık, yatçılık, rüzgar sörfü, dalgıçlık, kürekçilik ve su kayağı gibi doğa etkinlikleri için alanlar, dağcılık, buz dansı, kaya tırmanışları, kar futbolu gibi dağcılık ve kış sporları için alanlar), spor ve oyun alanları (futbol, basketbol ve voleybol sahaları, okçuluk, badminton, eskrim, golf, eğitsel oyun alanları, çocuk oyun parkları vb.), sanat ve el becerisi alanları (plastik sanatlar, deri işleri, grafik sanatlar, seramik, dikiş ve nakış, kaligrafi –hat, tekzip- gibi sanatsal yazılar için düzenlenmiş alanlar), dans ve müzik alanları (oda müziği çalışmaları, koro topluluk alanları, orkestra çalışmaları, dans ve balo etkinlik alanları), kentsel rekreasyon alanları (şehir parkları, tema parklar, alışveriş merkezlerindeki eğlence alanları, bowling ve bilardo salonları, paten sahaları, spor salonları ve fitness merkezleri, sinema, tiyatro, opera ve bale salonları, kongre ve fuar merkezleri), sağlıklı yaşam merkezleri (kaplıca, ılıca, hamam, sauna, spa-wellness).

Yararlanılan Kaynaklar

Karaküçük, S. (2006). Rekreasyon. Ankara: Gazi Kitabevi; Marion Clawson, M. ve Knetsch, J.L. (2011). Economics of Outdoor Recreation. Londra: RFF Press.