Pastacı

İş ve Meslek Pastane Çalışanı

Türkiye’de pastacılık mesleğinin XIX. yüzyılın başlarında, İstanbul’a gayrimüslimlerden tarafından getirildiği; Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kaçkar Dağları eteklerinde yaşayan Rizeli Hemşinliler tarafından da Anadolu’ya yayıldığı ifade edilmektedir. Hemşinlilerin 1900’lerin başlarında öncelikle Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine giderek fırıncılık ve pastacılık hakkında deneyim sahibi oldukları bilinmektedir. Fırıncılık ve pastacılık mesleği hakkında uzun süre boyunca yurtdışında kalanlar, kazandıkları deneyimi ve edindikleri mesleği Türkiye’ye gelerek yaygınlaştırmaya başladılar.

Pastacı aslında bir montaj işçisine benzetilmektedir. Çeşitli hamurlardan elde edilen ürünleri, krema, çeşitli dolgu malzemelerini birleştirerek tatlı ve pastalar meydana getirmektedir. Pastacı ürünlerini çekici hâle getirebilmek için hayal gücünden ve gündemdeki eğilimlerden faydalanmaktadır.

Pastacının görev ve sorumlulukları; hizmet içi eğitimlere katılmak, işyerine ait kurallara uymak, çevre koruma yöntemlerini bilmek, çevresel riskleri azaltmak, kalite konusunda denetlemede bulunmak, iş organizasyonlarını düzenlemek, kişisel hazırlık yapmak, astlarını denetlemek, vardiya koordinasyonunu sağlamak, üretimden önce ön hazırlık yapmak, üretimi yapılan ürünleri etiketlemek, sunum hazırlığı yapmak, hazırlanan ürünlerden numune almak, stok denetimi yapmak, artan yiyecekleri değerlendirmek, standart reçete oluşturmada yardımcı olmak, mayalı hamurlardan ürün hazırlamak, kurabiye hamuru hazırlamak, özdeş hamur hazırlamak, pişirerek hamur hazırlamak, yağlı hamur hazırlamak, çırparak hamur hazırlamak, krem karamel hazırlamak, sufle hazırlamak, dondurarak sütlü tatlı hazırlamak, ocak üstünde sütlü tatlı hazırlamak, helva, aşure, zerde hazırlamak, sos ve şurup hazırlamak, meyve salatası hazırlamak, kızartarak meyve tatlısı hazırlamak, yaş pastayla ilgili unsurları hazırlamak, kullanılan malzemelerin temizliğini ve hijyenini sağlamak, bütçeyle ilgili görüşmelerde bulunmak, ofisin düzenini sağlamak, pastane çalışma alanının genel temizlik ve hijyenini sağlamak, mesleğiyle ilgili yayınları yakıdan takip etmek, kurs ve seminerlere katılmak, astlarının eğitimiyle ilgilenmek olarak sıralanmaktadır.

Referanslar

Gisslen, W. (2005). Professional Baking. New Jersey: John Wiley; Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Yıldız, E. (2016). Mutfağın Bölümleri ve Çalışma Alanları. İçinde; S. Önçel (Editör), Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Resmi Gazete (Tarih: 29.12.2010, Sayı: 27800 (2. Mükerrer).