Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON)
Gastronomi Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK
(İstanbul, 2015 -)
-
2021
İlk olarak Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (AŞPAFED) adında İstanbul’da kuruldu (2013). Federasyon sonrasında bir üst kuruluş olan konfederasyona geçti. Böylece ismi Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu oldu (2015). Konfederasyon, bu isimle faaliyetlerine devam etmektedir. TAŞPAKON Türkiye’deki tüm aşçıları ve pastacıları bir çatı altında örgütlemek amacıyla Anadolu, Karadeniz ve Marmara aşçı ve pastacıların daha önce kurmuş olduğu tüm federasyonların birleşme kararı almaları ile kuruldu. Günümüzde TAŞPAKON Türkiye’nin yedi bölgesinde yedi federasyon ve buna bağlı 60 ilde 60 dernek ile faaliyet göstermektedir.
TAŞPAKON ’un amacı; Türkiye’de yiyecek içecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren kişilerin gelişmesine katkıda bulunmak, özellikle yerel yiyeceklerin tanıtımını yapmak, kültürel mirası yaşamak, yaşatmak ve devamlılığını sağlamaktır. Aynı zamanda aşçılık ve pastacılık mesleğinin ulusal ve uluslararası çapta önemini vurgulamak ve değerini artırmaktır. Bu görevlerini yerine getirirken sektörde yetişen aşçı adaylarını doğru, güvenilir ve mesleğini en iyi temsil edecek şekilde yetiştirmektir. Sektöre hazırlanan adayları sadece mesleki anlamdaki öğretimlerinin tamamlanmasının yanında, sosyal sorumluluk projeleri ve eğitimlerine önem verilip desteklenmelidir. Bu gayeler sonucunda mesleğin miras olarak bırakıldığında gelecek nesil köprü oluşturup devamlılık sağlamaktır.
TAŞPAKON, bünyesinde Türkiye yedi coğrafi bölgede aktif çalışan kadın kolları, gençlik kolları ve insani yardım sosyal sorumluluk gibi çalışma kolları bulunmaktadır. Söz konusu bu gruplar günümüze kadar farklı dönemlerde önemli işbirliği protokolleri ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmişlerdir. Bu çalışmalardan, aşçılık eğitiminin geliştirilmesine yönelik olan eğitimde işbirliği protokolü, günlük diyetlerde tuz kullanımının ve şeker alımının uygun seviyelere indirgenmesini amaçlayan Tuz ve Şeker’in Azaltılması” projesi, Türk mutfak kültürünün millileştirilmesi hareketi ve Lösemi Vakfı ile gerçekleştirmiş oldukları LSV Kafe-Dükkan sosyal sorumluluk projesi öne çıkan en önemli aktivitelerdir.
TAŞPAKON‘a kayıtlı olan dernek üyeleri konfederasyon çatısı altında doğru, faydalı temsil etmek dışında birçok avantajlara sahiptir. Konfederasyonda aşçılık ve pastacılık sanatları adı altında birçok faaliyetin etkinleştirilmesi ve gelişmesi için araştırmalar yapılır, web sayfaları, gazete köşeleri, gastronomi dergileri, kitap bölümleri ve bülten gibi yayınlar çıkartılır, tanıtıcı faaliyetlerde bulunulur, ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan alınan yetkiyle hijyen, aşçılık, pastacılık, konularında eğitim verebilir ve sertifikalandırabilir, ulusal yemek yarışmalarında ve tanıtım standında görev alabilir. Her yıl düzenlenen turizm haftası etkinliklerinde görev alındığı takdirde etkinliğe katılan turizm profesyonellerine kendini tanıtma ve mesleki anlamda kendini geliştirme imkânı bulunur. TAŞPAKON‘a üyelik için giriş ücreti alınmamaktadır. Aylık aidat ise her derneğin kendi belirlediği miktara göre alınmaktadır.
Referanslar
Çalhan, Ö., Yatkın, Ö. ve Köse, Z. C. Gastronomi Sektöründe Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü: TAŞPAKON Örneği, Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1): 23-27; Karaca, E. ve Özbay, G. Türkiye’deki Aşçılık Örgütlenmesine Yönelik Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Değerlendirme, Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 5(1): 1-22; Kapucuoğlu, M. İ. ve Nergiz, H. G. (2018). Türk Mutfağının Korunmasında Yerel Yiyecek Kullanımının Şeflerin Algıları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies: 812- 832.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Tüm Aşçılar ve Pastacılar Derneği (TAŞPAKON) http://www.taspakon.org.tr/, (Erişim tarihi: 20.04.2021).