Paris Dünya Sergisi - 1878

Etkinlik Fuar

(Paris, Fransa, 01 Mayıs – 31 Ekim 1878)

1 Mayıs – 31. 10. 1878 tarihleri arasında Champ de Mars ve Trocadero’da 192 bin metrekarelik alanda gerçekleşen Paris Dünya Sergisi 36 farklı ülkeden 16 milyon kişiyi karşıladı. Serginin teması Yeni Teknolojiler olarak belirlendi. Viollet-le-Duc’un önerisiyle sergi, 1867 Paris Dünya Sergisi’ndeki gibi yine Champ de Mars’da düzenlendi. Ancak bu kez Seine Nehri’nin karşı kıyısında yer alan Trocadero da sergi alanına eklendi. Nehrin her iki yakası için düzenlenen yarışmada Champ de Mars alanı için geçici bir sergi binası planlanırken; Trocadero için daha küçük boyutta, konferans salonu niteliğinde bir yapı öngörüldü. Başvuru yapan 94 tasarımcı arasından Trocadero Sarayı ve Seine Nehri’ne kadar uzanan meydan tasarımı için Paris’in yeniden inşa edilmesi sırasında Haussmann ile çalışan mimarlardan Gabriel Davioud ve Jules Desire Bourdais seçildi. Trocadero Sarayı, önündeki meydanla 1878 Paris Dünya Sergisi’nin nirengi noktasını oluşturdu. Serginin ana yapısı tasnif kolaylığı için 1867 Paris Dünya Sergisi’nden farklı olarak dikdörtgen planlı düşünüldü. Yapı, Beaux-Arts geleneğinden alışıldığı gibi, Seine Nehri’nin karşı yakasındaki Askeri Okulu hizalayan bir aks üzerinde konumlandırıldı. Trocadero Sarayı, melez üslubu ve minareye benzer görünüşteki iki kulenin çevrelediği ana kubbe ile dikkat çekiciydi. Altı bin kişi kapasiteli tiyatro salonunu içeren kubbeli ana bölüm, çeyrek daire planlı iki yan galeriyle simetrik şekilde çevrelendi. Yapıda Yunan, Roma, Bizans, Arap ve Rönesans olmak üzere pek çok farklı üslubun karışımıyla eklektik bir stil uygulandı. Milletler Sokağı’nda katılımcı ülkelerin kendi mimarilerini yansıtan pavyonlarına yer verildi. Osmanlı Devleti’nin katılmayıp takip ettiği sergideki temsiller II. Abdülhamit’in isteği üzerine fotoğraflanıp arşivlendi.

Yararlanılan Kaynaklar

Ergüney, Y.D. (2018). Ondokuzuncu Yüzyılın İkinci Yarısında Dünya Fuarlarında Osmanlı Devleti’nin Mimari Temsili. İstanbul: Der Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ergüney, Y.D. (2018). Ondokuzuncu Yüzyılın İkinci Yarısında Dünya Fuarlarında Osmanlı Devleti’nin Mimari Temsili. İstanbul: Der Yayınları.