Paris Dünya Sergisi - 1889

Etkinlik Fuar

(Paris, Fransa, 06 Mayıs – 31 Ekim 1889)

6 Mayıs – 31. 10. 1889 tarihleri arasında 237 bin metrekare alanda düzenlenen Paris Dünya Sergisi 35 ülkeden 28 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladı. Serginin teması Fransız Devrimi’nin 100. Yıl Kutlaması idi. Yıldönümü temasının imparatorluklar için yıkıcı ve altüst edici bir olayı temsil etmesi sebebiyle pek çok ülke sergiye katılmayıp resmi heyet gönderdi. 1878 Paris Dünya Sergisi’ndeki gibi Champ de Mars ve Trocadero’da düzenlenen sergi, 1878’deki binalara yapılan eklemelerle farklılaştı. 1889 Paris Dünya Sergisi için Trocadero’nun eğrisel kollarını karşılayacak şekilde Seine Nehri’nin karşı kıyısında Champ de Mars’da yer alan Endüstri Sarayı’nın bölümleri uzatıldı. Park alanının tam ortasında yer alacak şekilde, Paris’in simgesi olan 300 metre yüksekliğindeki Eiffel Kulesi, 1889 Paris Dünya Sergisi için inşa edildi. Eiffel Kulesi, Beaux Arts geleneğinden farklı görünümüne karşın; o güne kadar inşa edilmiş en yüksek yapı olarak fuarda büyük ilgi uyandırdı. Kule, ikonistik mimari ve mühendislik detaylarıyla mimarlık tarihinde pek çok yapıya öncülük etti. Sergide sunulan en önemli yeniliklerden biri elektrik kullanımıydı. Sergilenen yenilikler arasında film kameraları, gramafon ve radyo vardı. Demir ve camdan fütüristik bir tarzda inşa edilen ve o güne kadar aşılan en büyük açıklığı geçen Makineler Galerisi, Eiffel Kulesi ile birlikte fuarın en görkemli yapısı oldu. Daha sonra 1910’da yıkılan Makineler Galerisi’nde teknolojinin sunduğu yeni olanaklardan yararlanıldı. Osmanlı Devleti’nin tek temsil öğesi Ahmet Mithat Efendi tarafından şirin kulübe olarak tanımlanan, III. Ahmet Çeşmesi replikası olan Tütün Pavyonu’ydu. 1873 Viyana Dünya Sergisi’ndeki gibi III. Ahmet Çeşmesi’nden esinlenen yapı, Vallaury’nin tasarladığı saçaklı çatısı, oransal olarak üç parçaya ayrılmış cephesi, yuvarlatılmış köşeleri, vurgulanan yatay hatlar ve çarşı işleviyle 1873 Viyana Dünya Fuarı’ndaki replikadan farklılaştı.

Yararlanılan Kaynaklar

Ergüney, Y.D. (2018). Ondokuzuncu Yüzyılın İkinci Yarısında Dünya Fuarlarında Osmanlı Devleti’nin Mimari Temsili. İstanbul: Der Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ergüney, Y.D. (2018). Ondokuzuncu Yüzyılın İkinci Yarısında Dünya Fuarlarında Osmanlı Devleti’nin Mimari Temsili. İstanbul: Der Yayınları.