Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
-
2019
Muğla arıcılığını ve Türk arıcılığının dünden bugüne yansıtmak, arıcılığın var olan kültürünü tanıtmak ve Türkiye’de kültür turizmine hizmet etmek amacıyla tamamen Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin kendi imkânları ile kurulan Özel Muğla Arıcılık Müzesi, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Muğla kent merkezinde bulunan hizmet binasının giriş katında yer almaktadır. 2010 yılında açılışı gerçekleştirilen müze 2012 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ruhsatlı Özel Müze olarak varlığını sürdürmektedir. Müze envanterine kayıtlı 118 eser bulunmaktadır.
Müzede geçmişten günümüze gerek Muğla’da gerekse Türkiye’nin değişik yörelerinde arıcılar tarafından kullanılan kovanlar ve arıcılık ekipmanlarının yanı sıra, arıcılıkla ilgili basılan kitaplar, arıcılarımızın günlük yaşantıları, gezginci arıcılık ile arıcılık faaliyetleri manken ve maketlerle dramatize edilmekte, bal arıları ile ilgili sanat eserleri sergilenmektedir.
Sergilenen eserler arasında arıcılığın Muğla Menteşe Yöresinde Osmanlı Devleti zamanından beri yapıldığına dair, devlet arşivinden alınmış belgeler bulunmaktadır. 1582 yılında Tapu Tahrir defterinde Fethiye ilçesine bağlı Dodurga Köyü’nde bulunan, arıcılık için kullanılan arazilerden alınan vergiyi gösteren belge, 1562 yılında Menteşe bölgesinde kovan sahiplerinden alınan vergiyi gösteren belge, 1844- 1845 yılları arasında yine kovan sahiplerinden alınan vergiyi gösteren belge ve yine 1574- 1595 yılları arasında arıcılardan alınan vergileri gösteren belgeler yer almaktadır.
Müzede ayrıca kovan içindeki canlı arıların faaliyetlerinin izlenebildiği akvaryum kovan bulunmaktadır. Müzede eskiden arıcılar tarafından kullanılan arıcılık malzemelerinin haricinde günümüzde arıcılar tarafından kullanılan değişik tasarımlı kovanlar ve arıcılık malzemeleri de sergilenen eserler arasındadır.
Müzede yer alan Arının Bal Yolculuğu köşesinde; arının bal üretimi için almış olduğu yollar ve çekmiş olduğu zahmet, maketsel bir çalışma ile ayrıca anlatılmakta, ayrıca dünden bugüne mum sıkılması ve petek haline getirilmesi mankenler aracılığı ile dramatize edilmektedir.
Referanslar
Özel Muğla Arıcılık Müzesi, Arıcılık Eser Envanter Defteri; Özel Muğla Arıcılık Müzesi Tanıtım Kitapçığı.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
www.maybir.org.tr, (Erişim tarihi: 09. 09. 2019).
-
2020
Muğla’nın, yakın tarihteki arıcılık geçmişine bakıldığında; 1909 yılından bu yana arıcılığın gelişen bir sektör olduğu görülmektedir. Dolayısıyla gerek Muğla arıcılığını gerekse ülkenin arıcılığını dünden bugüne yansıtmak, arıcılığın var olan kültürünü tanıtmak ve ülkenin kültür turizmine hizmet etmek amacıyla Muğla’da “Arıcılık Müzesi” kurulmuştur. Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 5 Ekim 2010 tarihinde “Özel Muğla Arıcılık Müzesi” kurulmuş ve halka açılmıştır. MAYBİR tarafından yapılan Arıcılık Müzesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla özel müzeler kapsamına alınmıştır. Müze, arıcılığın dünden bugüne serüvenini ve yaşam tarzını anlatarak, sektörün yanısıra kültür turizmine de hizmet verimektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimindeki özel müzeler kapsamında, 230 metrekare alan üzerinde kurulu 118 eserin sergilendiği Muğla Arıcılık Müzesi, Muğla arıcılığını ve dünyaca ünlü çam balını öne çıkarmayı hedeflemektedir.
Müze içerisinde 1900-1960 yılları arasında yapılan ilkel bal yapımı bal mumu heykeller ile halka sunulmaktadır. Müze içerisinde gelen ziyaretçilere arıların nasıl bal yaptıkları, nasıl yaşam sürdükleri ve yaşam döngülerini görme şansı verilmektedir.
Özel Muğla Arıcılık Müzesi gastronomi müzesi sınıflandırmasına girmektedir. Müze içerisinde bal ve baldan üretilenlerin tadımları yapılmakta, bal ile ilgili araç ve gereçler sergilenmektedir. Ayrıca eğitim birimi, müze bölümü, sunum odaları, açık hava müzesi, küçük teşhir amaçlı bir dolum alanı ve satış birimi yer almaktadır. Müzedeki odak noktalarından biri de köy kadınlarının hem özgün ve otantik yerel ürünlerini sergileyebildikleri hem de eğitim alabildikleri atölye ve toplantı salonlarıdır.
Referanslar
Özel Muğla Arıcılık Müzesi Kitapçığı (2020). http://www.maybir.org.tr/wp-content/uploads/aricilik-muzesi-kitapcik.pdf, (Erişim tarihi: 14.12.2020); Şahin, Ö. ve Aydın, A. (2019). Özel Muğla Arıcılık Müzesi’nin Gastronomi Turizmi Açısından Değerlendirilmesi, 20.Ulusal Turizm Kongresi Kitapçığı; https://www.academia.edu/41116323/%C3%96zel_Mu%C4%9Fla_Ar%C4%B1c%C4%B1l%C4%B1k_M%C3%BCzesi_nin_Gastronomi_Turizmi_A%C3%A7%C4%B1s%C4%B1ndan_De%C4%9Ferlendirilmesi_%C5%9EEH%C4%B0R_TUR%C4%B0ZM%C4%B0,_(Erişim tarihi: 14.12.2020); http://www.cekiste.com/cam-bali%E2%80%99nin-anavatani-mugla%E2%80%A6, (Erişim tarihi: 14.12.2020)