Apiturizm

Turizm Çeşitleri

Arıcılık ve turizmle ilgili yeni ortaya çıkan kavramlardan biri de "apiturizm"dir. Apiturizm, bir ülkenin arıcılık geleneklerinin benzersiz bir seyahat deneyimine ve ekonomik faaliyete dönüştürülmesini içermektedir. 2000’li yıllarda literatüre giren Apiturizm, arıcılık sanatı ve arı yaşamıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan alternatif bir turizm şeklidir. Arı Latince bal anlamına gelen “Api” kelimesi ile toplayıcı anlamına gelen “mellifera” birleşmesi ile “Apis mellifera” bal toplayıcı anlamına gelmektedir. Apiturizm’in Türkçe karşılığı bal turizmi anlamına gelmektedir. Apiturizm; arının yaşam kültürüne meraklı turist kitlesinin, arıcı ile arının ortak geliştirdiği kültürü daha iyi anlamak, sağlıklı yaşamını düzenlemek ve apiterapi yöntemiyle özellikle romatizma ve fıtık tedavisi aldığı faaliyetler bütünüdür. İnsanların kırsal yaşantı ve geleneklerine olan ilgisinin artması, geleneklerinin korunması ve sürdürülmesine destek olarak kırsal kalkınmaya katkıda bulunan bir turizm çeşididir. Apiturizm, sürdürülebilir arıcılık uygulamalarını teşvik ederek, arıların biyoçeşitlilik için önemi konusunda farkındalık yaratarak ve yerel arıcıları ve topluluklarını destekleyerek bu hedeflere katkıda bulunamaktadır. Apiturizm, kırsal toplulukların kültür ve gelenekleriyle ilgilenen bir turizm türü olarak, sürdürülebilir kalkınma yollarından biri ve niş bir turizm olarak düşünülebilir. Slovenya apiturizm faaliyetlerinde gösterdiği gelişmeler ile bu turizm çeşidine öncülük etmektedir. Onu Ukrayna, Çek Cumhuriyet, Polonya, Almanya, Litvanya ve İspanya izlemektedir.

Arıcılığın turizm sektörüne entegrasyonu çeşitli fırsatlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, turistler kovan yönetimi, bal çıkarma ve balmumu işleme gibi arıcılık faaliyetlerine ve arıların tozlaşma, bal ve arılarla ilgili diğer ürünlerin üretimindeki rolünü anlamak için eğitim programlarına ve atölye çalışmalarına katılabilirler. Apiturizm, turistlerin arıları doğal ortamlarında gözlemleyebilecekleri, farklı arı türleri hakkında bilgi edinebilecekleri ve yerel bal çeşitlerini tadabilecekleri arıcılık çiftliklerine ziyaretleri de içermektedir. Bu deneyimler, arıların ekosistem ve tarım için öneminin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca apiturizmin bir parçası olan arı müzesi ziyaretleri, bal masajı, apiterapi gibi birçok etkinliklere katılmak mümkündür.  Apiturizm, doğal kaynakların ve kültürel miras korunması, ekonomik kalkınmayı birleştiren farklı bir seyahat deneyimini içermektedir.

Referanslar

Abou-Shaara, H. F. (2014). The foraging behaviour of honey bees, Apis mellifera: a review, Veterinarni Medicina, 59, 2014 (1): 1–10; Arih, I. K. and Korošec, T. A. (2015). Api-tourism: transforming slovenia’s apicultural traditions into a unique travel experience. WIT Transactions on Ecology and the Environment; Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-tourism: transforming slovenia’s apicultural traditions into a unique travel experience. WIT Transactions on Ecology and the Environment; Liu, Z. (2003). Sustainable tourism development: a critique. Journal of Sustainable Tourism, 11(6): 459-475.