Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali

Etkinlik Festival

(Borçka, Artvin, 1981 - )

1981 yılı itibariyle her sene ağustos ayının ikinci pazar gününde düzenlenmektedir. Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Borçka Kaymakamlığı’nın organizasyonu ile düzenlenen festivalde, Saf Kafkas Arısı ve havzada üretilen ballar tanıtılarak çeşitli kültürel ve eğlenceye yönelik etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Etkinlikte alanında uzman çeşitli konuşmacılara da yer verilmektedir. Etkinliğin gerçekleştiği Camili havzası, altı köyden oluşmaktadır ve altı köyde sürekli yaşayan insan sayısı 1280’dir. Bu sayı 300 haneye tekabül etmektedir. Yerel halkın temel geçim kaynaklarının başında fındık üretimi gelmektedir. Fındık üretiminden sonra gelen geçim kaynakları ise tarım ve hayvancılıktır. Son yıllarda turizm faaliyetlerinde yaşanan gelişmeler, ana arı ve bal üretimiyle şekillenen arıcılık da yerel halkın geçim kaynaklarına dahil oldu. Ayrıca, Macahel havzası, biyolojik çeşitliliği, doğal kaynakları, kültürel ve tarihi zenginlikleri nedeniyle 29. 06. 2005 tarihinde UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi olarak ilan edildi. Böylece, Dünya Biyosfer Rezervleri Ağına dâhil edilen havza, Türkiye’nin de ilk ve tek biyosfer rezervi oldu.

Macahel havzası, 23’ü endemik olmak üzere 990 bitki türünün yayılış gösterdiği bir Saf Kafkas Arı Gen Merkezi konumundadır. Saf Kafkas Arısı, bölgede arıcılık faaliyetleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun nedeni, melez olmayan arıların verimi ve bal kalitesinin melez olan arılara oranla daha yüksek olmasıdır. Arıların melez olmaması için arı hareketinin yoğun olarak gerçekleşmeyeceği bölgelerde arıcılık yapılması gerekmektedir. Camili, coğrafi özellikleri nedeniyle arı hareketine izin vermeyen bir alandır ve bu sayede arıların melez olması engellenmektedir. Camili’nin turizm potansiyelinde yaşanan artış, balın da tanınmasını olumlu etkiledi ve balın değeri de artmaya başladı. Gerçekleştirilen Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali de bölgenin arıcılık ve arı türleri bakımından öneminin ortaya koyulması bu değerlerin tanınırlığını ve değerini arttırmaya fayda sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Camili Biyosfer Rezerv Alanı-tarihinde Türkiye Kültür Portalı: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/artvin/gezilecekyer/camili-biyosfer-rezerv-alani, (Erişim tarihi: 29.12.2019); Kara, M., Keskin, M., Merttürk, E. ve Demir, C. (Aralık 2015). Yerli Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Korunması Projesi Kapsamında Kafkas Arı Irkının Halk Elinde Korunması Çalışmaları ve Yaygın Etkileri, Arıcılık Araştırma Dergisi, 19-27; Teksöz, G., Ertürk, E. ve Lise, Y. (2014). Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi için Biyosfer Rezervleri: Camili’de Yaşam. Ankara: UNESCO Türkiye Millî Komisyonu; Timeturk. (2018). Artvin’deki ‘Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali’ sona erdi: https://www.timeturk.com/artvin-deki-camili-saf-kafkas-ari-ve-bal-festivali-sona-erdi/haber-944290, (Erişim tarihi: 29.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Teksöz, G., Ertürk, E. ve Lise, Y. (2014). Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi için Biyosfer Rezervleri: Camili’de Yaşam. Ankara: UNESCO Türkiye Millî Komisyonu.