Tarım Turizmi
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2021
Alanyazında agri-turizm ya da agro-turizm olarak da adlandırılmaktadır. Tarım turizmi, sadece ziyaretçi ya da turistlerin gündelik yaşamlarından uzaklaşmak amacıyla bulundukları faaliyetleri kapsamamakta bunun yanı sıra tarımsal üretimi gerçekleştiren kişi ya da işletmelere de ana faaliyetleri dışında ek faaliyetler ve gelir olanağı sunmaktadır. Bu noktada ise tarımın turizmle bütünleşmesi tarımsal alanların sürdürülebilirliğine de katkı sağlayabilmektedir. Bu sürdürülebilirlik durumu hem fiziki olarak tarımsal alanların amacı için kullanılmasını hem de tarımsal üretim ile ilgili somut ve somut olmayan öğelerin deneyim olarak aktarımını ve çoğalmasını sağlanmaktadır. Tarım turizmi kapsamında açık hava rekreasyonu (balık tutma, avlanma, yaban hayatı deneyimi, ata binme), eğitim deneyimleri (konserve yapımı, yemek kursları veya şarap tadımı), eğlence (hasat şenlikleri veya köy düğünleri), ağırlama hizmetleri (çiftlik konaklamaları, rehberli turlar) ve çiftlikte doğrudan satışlar (kendin topla veya yol kenarı stantları) gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
Tarım turizmine katılım değişik şekillerde gerçekleşebilmektedir. Tarım turizmi tipolojisi olarak adlandırılan bu çeşitler aşağıdaki gibi ifade edilmektedir.
- Pasif Çiftlikte Tarım Turizmi: Tarım turizminin bu türü genel kırsal turizm olarak da tanımlanabilmektedir. Faaliyetlerini durdurmuş ya da faaliyeti devam eden ancak ana merkeze ziyaretçi almayan çiftliklerde yapılan tarım turizmiyle turistlerin veya ziyaretçilerin çiftçilikle ve tarımsal fikirle iç içe olmalarından ötürü tarımla bir bağ kurdukları fikri ön plandadır.
- Aktif Çiftlikte Pasif Katılımlı Tarım Turizmi: Bu tür tarım turizmi, çiftlikte tarımsal herhangi bir faaliyete katılım göstermeden çiftliğin sunduğu konaklama ve yiyecek-içecek hizmetlerini kullanmak şeklinde olmaktadır. Burada çiftçilerin ana yetkinliklerine müdahale edilmeden gelirlerini takviye etme durumu söz konusu olmaktadır.
- Aktif Çiftlikte Dolaylı Katılımlı Tarım Turizmi: Tarım ve turizm faaliyetlerinin birbiriyle bütünleşmeye başladığı bir tarım turizmi türüdür. Pasif katılımlıdan farkı ise çiftlikte meydana gelen tarımsal faaliyetleri izleme, üretilen ürünlerle oluşturulan ürünleri deneyimleme ya da ürün üretimi yapılan tesislerin ziyareti gibi faaliyetleri kapsamasıdır.
- Aktif Çiftlikte Doğrudan Katılımlı Tarım Turizmi: Tarım turizminin bu türünde turistlerin ya da ziyaretçilerin deneyimlerini arttırmak için amaçlı olarak sunulan bazı tarımsal faaliyetlere katılımını kapsamaktadır. Örnek olarak ineklerin sağılması, çoban köpekleri ile çiftlik hayvanlarının yönetilmesi gibi çiftçilik faaliyetleri ile çiftlik hayvanlarının beslenmesi ya da sevilmesi gibi doğrudan fiziksel temas verilebilir.
- Aktif Çiftlikte Doğrudan Otantik Katılımlı Tarım Turizmi: Bu kapsamda turistler fiziksel tarım faaliyetlerini ilk elden tecrübe ederler ve deneyim olarak işin mutfağına girmiş olurlar. Buna Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin 2004 yılında hayata geçirdiği Tarım Turizm Bilgi ve Tecrübe Takası (TaTuTa) Projesi örnek olarak verilebilir. Bu tip çiftliklerde turistlerin emekleri ile çiftliğin konaklama ve yiyecek-içecek olanakları takas edilerek karşılıklı kazanç sağlanma amacı güdülmektedir.
Özetle, tarım turizmi faaliyetleri ile birlikte çiftlikte vakit geçirmek isteyen turistler için rutinden uzaklaşma ve rahatlama ve bunun yanı sıra çiftçilikle ilgili faaliyetleri deneyimleme ve öğrenme gibi pozitif etkilerden bahsedilebilir.
Referanslar
Arroyo, C. G., Barbieri, C. ve Rich, S. R. (2013). Defining Agritourism: A Comparative Study of Stakeholders’ Perceptions in Missouri and North Carolina, Tourism Management, 37: 39-47; Bernardo, D., Valentin, L.Leatherman, J. (2004). Agritourism: if we Build it, will They Come. In Risk and Profit Conference, Manhattan, KS (ss. 19-20); Çıkın, A., Çeken, H. ve Uçar, M. (2009). Turizmin Tarım Sektörüne Etkisi, Agro-Turizm ve Ekonomik Sonuçları, Turizm Ekonomisi Dergisi. 15(1): 1-8; Phillip, S., Hunter, C., & Blackstock, K. (2010). A Typology for Defining Agritourism, Tourism Management, 31(6): 754-758; Tew, C., & Barbieri, C. (2012). The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective, Tourism Management, 33(1): 215-224.