Mutfak Ekipmanları

Kavram

Mutfak, yiyeceklerin pişirilip servis edilmek üzere hazırlandığı ve çoğu zaman işletmenin türüne göre tüketildiği yerdir. Başka bir ifadeyle mutfak; yiyecek ve içecek işletmelerinin amaçları doğrultusunda belirli miktar, kalite ve kriterlerde yiyecek ve içeceklerin üretildiği alandır.

Tüketime sunulacak yiyecek- içeceklerin hazırlanabilmesi için mutfaklarda belli başlı bölümlerin bulunması gerekmektedir. Bunlar tezgahların bulunduğu hazırlık, ocakların bulunduğu pişirme, yiyeceklerin muhafaza edilmesi için depolar, servise hazır ürünlerin bekletilmesi için çeşitli ekipmanlar, bulaşık ve çöpler için ayrılmış bölüm/alanlardır. Bu bölümlerde yapılacak işlemlerde farklı olduğundan her bölümün ihtiyaç duyduğu donanım da farklıdır. Sabit ya da hareket edebilir donanımlar yiyeceklerin teslim alınması, depolanması, hazırlanması, pişirilmesi, servisi kısacası yiyecek akış sürecine uygun mutfak içerisinde konumlandırılmalıdır. Mutfakta yapılacak/yapılan işlerin belirli bir düzen içerisinde olması beklenmektedir. Bunun için gerekli olan mutfak donanımları arasında yeterli büyüklükte ve nitelikte depolama ekipmanları (dolap/oda), hazırlık ünitesi ekipmanları (lavabolar, çalışma tezgâhları, mikserler, yoğurma makinesi ve doğrayıcılar), pişirme ünitesi ekipmanları (ocaklar, fırınlar, fritözler), servise hazır ürünlerin bekleme ünitesi ekipmanları (nötr/sıcak/soğuk servis arabaları, benmariler), bulaşık yıkama ünitesi ekipmanları (yıkama evyesi, bulaşık makinesi) bulunmalıdır. Ayrıca tüm bölümler tarafından kullanılan gastronom küvetler, kesme tahtaları, bıçaklar, kazan, kepçe, tencere, tava, tabak, bardak, çatal gibi ekipmanlarda bulunmaktadır.

Mutfak ekipmanları gıda üretimini hem kolaylaştırmalı hem de iş kazalarına neden olmayacak şekilde güvenlik unsurlarını bulundurmalıdır. Mutfakta kullanılacak ekipmanların maliyeti önemli bir diğer unsurdur. Seçilecek olan ekipmanın etkili ve faydalı olması açısından mutfak şefinin ve ekipmanları kullanacak aşçıların fikirlerinin alınması gerekmektedir. Uygun olmayan bir ekipman verimliliği azalttığı gibi mutfak alanın da düzensizliğe dolayısıyla iş kazalarına sebep olur. Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan araç, gereç ve cihazların gıda maddelerini bozulması gibi durumlara neden olmayacak materyalden yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca bu ekipmanların bakım, temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri usulüne uygun sıklıkla ve yöntemle yapılmaktadır.

Referanslar

Çekal, N. (2012). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Mutfak Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler, e-Journal of New World Sciences Academy NWSA-Social Sciences, 8 (1): 62-66; Doğdubay, M. ve Karan, İ. (2017). Otel Mutfaklarında Sistematik İşyeri Düzenleme Planı (Sidp) Modelinin Uygulanması, Aydın Gastronomy, 1 (1): 9-23; Gökdemir, A. (2003). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Tüz, Ö. ve Ebesek, Ş. (2014). Restoran Tasarım Performansının Ölçülmesine Yönelik Bir Model Önerisi, Nwsa-Engineering Sciences, 1a0351, 9 (1): 1-14.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Artık, N., Şanlıer, N. ve Sezgin, A. C. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.