Endüstriyel Mutfak Sektörü
-
2020
Endüstriyel mutfaklar, küçük kapasiteli ve basit mutfaklardan farklı olarak büyük kapasiteli, çok fonksiyonlu, aynı anda birden çok alanda ve çok sayıda kişiye yetecek şekilde yemek pişirme ve hazırlama işleminin yapılabildiği sistemlerdir. Toplu yemek tüketiminin olduğu ticari kuruluşlar başta olmak üzere büyük topluluklara yemek pişirme hizmetinde bulunan işletme, kurum ve kuruluşların mutfaklarında kullanılan her türlü araç-gereç ve sistemlerin tümü endüstriyel mutfak sektörünü oluşturmaktadır. Sektör başta oteller, zincir restoranlar, bağımsız restoranlar, catering firmaları, hızlı-servis restoranlar ve kafe işletmeleri olmak üzere çok çeşitli yiyecek-içeçek işletmelerine hizmet vermektedir.
Endüstriyel mutfak; ana mutfak ve yardımcı mutfak ekipmanları olarak iki gruba ayrılmaktadır. Ana mutfak ekipmanları beş kategoriye ayrılmaktadır. Her biri kendi aralarında farklı özellikler taşıyan, çalışma tezgâhı ve evyeli tezgâh olmak üzere iki tip ve genellikle paslanmaz çelikten imal edilen mutfak tezgâhları ilk kategoriyi oluşturmaktadır. İstifleme-taşıma üniteleri her tür malzemeyi istiflemeye ve/ya taşımaya yarayan grubu oluşturmaktadır. Farklı büyüklükte ve farklı özelliklerde soğuk dolaplar soğukta saklanması gereken ürünlerin depolanması amacı ile kullanılan ana mutfak ekipmanlarıdır. Pişirme üniteleri ise her tür yiyeceğin pişirilmesi amacı ile üretilen farklı özellikler taşıyan kuzine, fırın, ocak gibi ünitelerden oluşmaktadır. Servise hazır yiyecekler ise ben-mari, servis bankosu, salamander, salata bar gibi servis ekipmanları yardımı ile servise sunulmaktadır.
Yardımcı ekipmanlar ise, ana mutfak ekipmanlarını tamamlayıcı nitelikte olan küçük çaplı ekipmanlardır. Bunlar dokuz kategoriye ayrılmaktadır. Tencere, tava, kaçerola gibi pişirme ekipmanları pişirme işlemlerinde kullanılmaktadır. Tepsiler, karavanalar gibi yardımcı ekipmanlar taşıma ekipmanları olarak gruplandırılmaktadır. Gastronom küvetler, süzgeçler, çırpma telleri, kevgirler gibi ekipmanlar hazırlık aşamasında kullanıldıkları için hazırlık ekipmanları olarak gruplandırılmaktadır. Tezgah ve tablalı evyeler de yardımcı ekipmanlar arasında yer almaktadır. Serviste kullanılan çorbalıklar, servis kepçeleri, maşalar vd. servis ekipmanları olarak adlandırılmaktadır. Buz kovaları, shakerlar, blenderlar, meyve sıkma presleri bar ekipmanları olarak gruplandırılmaktadır. Kahve makineleri, semaverler, çay-kahve takımları sıcak içecek ekipmanları olarak gruplandırılmaktadır. Spatulalar, turta kapları, merdaneler pastane ekipmanları olarak gruplandırılmaktadır. Bulaşık makineleri, su spreyleri, bulaşık sepetleri bulaşıkhane ekipmanları olarak gruplandırılmaktadır.
Endüstriyel mutfak araç-gereçleri kullanım alanlarına göre devasa bir çeşitliliğe sahip olmakla beraber aynı kullanım alanına göre kapasite olarak da çeşitlilik göstermektedir. Örneğin işletmelerin ihtiyacına göre 100 müşteri-porsiyon kapasiteli araç-gereçler olduğu gibi 1000 müşteri-porsiyon kapasiteli de bulunabilmektedir.
Referanslar
Usta, H. (2001). Endüstriyel Mutfak Sektör Profil Araştırması. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası; Profesyonel Mutfaklar. (2014). Profesyonel Mutfaklar Planlama, Tasarım, Ekipman. İstanbul: Boyut Yayıncılık; Okur, Ş. (2018). Endüstriyel Mutfak Sektöründe Tedarik Zinciri Uygulaması ve Bir Vaka Analizi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.