Marmaris Yat Limanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Marina

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Gürkan AYBEK (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Nur Sinem PARTİGÖÇ (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Marmaris Yat Limanı, 1982 yılında yürürlüğe giren Turizm Teşvik Kanunu içerisinde belirtildiği üzere, yat turizminin geliştirilmesi ilkesi doğrultusunda 1989 yılında hizmete girdi. Türkiye’nin en büyük üç yat limanından biri olmakla birlikte modern marina hizmeti vermeye başlayan ilk tesislerden biri olarak görülmektedir. Ayrıca kurvaziyer gemilerin yanaşabilmesi nedeniyle diğer yat limanlarından ayrılmaktadır. Tesis olanaklarının yanı sıra Marmaris’in merkezinde yer alması, şehir ile iç içe olması, şehre ve sosyal hayata erişimin kolay olması özellikleriyle Ege bölgesinin popüler yat limanlarından biri haline geldi. Yatlar için verilen demirleme hizmetinin dışında; marina içerisinde yer alan alışveriş merkezi, restoranlar, kafeler, yat bakım üniteleri ve yat ürünleri sunan dükkânlar gibi işletmeler aracılığı ile yan hizmet ve ürünler de sunulmaktadır. Ayrıca bünyesindeki alışveriş merkezi ve işletmelerin halka açık olan kamusal alanda yer alması yat sahipleri ile yerel halk etkileşimini sağlamaktadır. Öte yandan yat sahiplerine özel sosyal tesisler ve spor tesisi ise yat sahipleri için şehirden izole bir yaşam alanı yaratmaktadır.

Marinanın fiziksel özelliklerine bakıldığında; Doksan metreye kadar boyu olan ve maksimum derinliği on sekiz metre olan yatlara uygun bir tesis olduğu görülmektedir. Dokuz adet yüzer iskele ile yatların güvenliğini sağlamak ve kurvaziyer gemilerin yanaşmasına yardımcı olmak adına iki adet mendirek bulunmaktadır. Yat limanı güncel olarak 720 deniz kapasitesi ve 130 kara kapasitesi ile hizmet vermektedir. Karaya çekilecek yatlar için ise 120 ve 20 tonluk iki adet gezer vinç kullanılmaktadır. Yatların tamir ve bakım ihtiyaçları için gerekli ekip, malzeme ve altyapı ise marina bünyesinde yer alan ya da dışarıdan gelen acenta ve atölyelerce sağlanabilmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm İşletmesi Belgeli olan marina, aynı zamanda ana yat limanı statüsüne sahiptir. The Yacht Harbour Association (Yat Limanları Birliği) tarafından verilen “Altın Çıpa” ödülüne beş kez layık görülen Marmaris Yat Limanı, günümüzde Koç Grup ve Torunlar GYO’nun ortak iştiraki olarak Setur Marinalar zinciri altında Netsel Marmaris Marina adıyla hizmet vermektedir.

Referanslar

Güçlü, T. (2012). Yat Limanı ve Kent Etkileşimleri: Marmaris Örneği. (Uzmanlık tezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara) https://docplayer.biz.tr/5280006-Yat-limani-ve-kent-etkilesimleri-marmaris-ornegi.html, (Erişim tarihi: 14.06.2019); http://www.netselmarina.com/tr/, (Erişim tarihi: 14.06.2019); https://www.mugla.bel.tr/sayfa/marmaris-hakkinda, Erişim tarihi: 14.06.2019); Özkan, Ö. (2008). Türkiye’de Marinaların Kamusal Kullanıma Etkileri ve Öneriler (Yayınlanmamış Doktora tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

2 / 2

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Adaköy Yalancı Boğaz mevkiinde faaliyet göstermektedir ve aynı zamanda Yalancı Boğaz Yat Limanı olarak da bilinmektedir. Yaklaşık 35 yıldır hizmet vermekte olan Marina denizde 750 tekne, karada ise 1.000 tekne kapasitesine sahiptir ve her boyda yat bağlanabilmektedir. Ayrıca marinada 330 ve 70 ton kapasiteli travel liftleri ile tekne bakım onarım birimi, helikopter pisti, bir adet deniz uçağı, spor merkezi, sağlık merkezi, otopark, çocuk parkı, yüzme havuzu, restoranı, bar ve kafeteryası, çamaşırhanesi, kütüphanesi, bankamatik noktası, kesintisiz radyo yayını, feribot servisi, golf araçları, süpermarketi, teknik malzeme satış mağazaları, 24 saat sürekli güvenlik ve temizlik hizmetleri ile hizmet vermektedir.

Bunların yanı sıra su, elektrik (220/380 Volt-50 Hz-16-32-63-125 Amp.), atık su toplama ve arıtma tesisi, katı atık toplama istasyonları, biyolojik arıtma tesisi, atık motor yağları toplama istasyonu, atık su sintine boşaltma sistemi, liman içi su sirkülasyonu sistemi, dalgakıran sistemi, tonozlu bağlama sistemi, emniyetli bağlama sistemi, posta-kargo hizmetleri, haberleşme hizmeti, gümrük işlemleri hizmeti, dalgıç tüpü doldurma hizmeti gibi birçok imkânı bulunmaktadır. Hem kısa süreli hem de uzun süreli konaklamalara uygundur. Ayrıca denizcilere hitap eden, her saat başı deniz meteoroloji hava durumu, denizcilik program ve söyleşileri, kesintisiz müzik ile Ege ve Akdeniz bölgelerinde yayın yapan Marmaris Yacht Marin FM; Marmaris 99.0, Bodrum 91.2, Fethiye 104.7 frekanslarından yayın akışını sağlamaktadır. Türkiye’nin 5 Altın Çıpa ödüllü marinalarından olan Marina, Marmaris Milli Parkı’nın denizle birleştiği noktada konumludur ve Dalaman Uluslararası Havalimanı’na 105 kilometre, Milas–Bodrum Havalimanı’na 140 kilometre, Marmaris’in ilçe otogarına ise 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.