-
2019
36˚ 59´ kuzey enlemi ile 30˚ 43´ doğu boylamı üzerinde Akdeniz Bölgesi’nde, Antalya Merkez ilçe sınırları içinde deniz seviyesinden 80 metre yükseklikte bulunmaktadır. Antalya-Isparta karayolunun 24. kilometresinden sola dönülerek Soğucaksu Köprüsü’nden kuzeye ayrılan yedi kilometrelik bir yolla şelaleye ulaşılmaktadır. Kurşunlu Şelalesi’nde su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelalelerle yedi adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Döküldüğü yerde meydana gelen küçük gölcükte (devkazanı) derinlik beş-altı metredir. Gölcüğün uzunluğu 36 metreye, genişliği 45 metreye yakındır. Antalya travertenleri üzerinde yer alan Kurşunlu Şelalesi, iki kilometrelik bir kanyonun içinde bulunmaktadır. Bulunduğu alan, 1986 yılında park haline getirildi. 21. 05. 1991 tarihinde Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı olarak ilan edildi ve ziyarete açıldı.
Sağlıklı orman dokusu ve zengin bitki topluluğu örneklerinin ilgi çekici su ve kaya formlarıyla bütünleştiği eşsiz bir doğal peyzaj özelliğine ve en önemli özelliğini meydana getiren Kurşunlu Şelalesi’ne de sahip olması nedeniyle şelale ve yakın çevresi Tabiat Parkı oldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü VI. Bölge Müdürlüğü yönetimi altındaki Tabiat Parkı, şehir merkezinden 22 kilometre uzaklıkta olup, alanı 596,54 hektardır. Şelale ve piknik yeri ise 33 hektarlık alanı kaplamaktadır. Piknik alanı içinde manzara seyir terasları, çocuk parkı, restoran, otopark, gezinti patikaları, içme suyu, tuvalet vardır. Ulaşım, özel araçlar, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’na ismini veren irili ufaklı şelalelerin yörede bulunması, biyolojik çeşitlilik açısından zengin yapısı, doğal peyzaj güzellikleri, şehir merkezine yakınlığı ve iklim özellikleri nedeniyle yıl boyu yerli ve yabancı ziyaretçilere açık, yoğun kullanılan ve önemle korunan alanlardan biridir. Yöreye adını veren irili ufaklı şelalelerin bulunması maki formasyonlarının güzel örneklerini içermesi, flora, fauna ve özellikle nilüferli gölüyle üstün bir peyzaj güzelliği sergilemektedir. Kızılçam ağaçlarının hâkim olduğu alanda yer yer tek veya küçük gruplar halinde doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız ağacı, söğüt ve incir ağaçları bulunuyor. Mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, ada soğanı, kayıt, eğrelti ve sarmaşıklar ormanaltı florasını meydana getirmektedir. Su bitkilerinden ise (su üstü) topalak, su nanesi, kamış (su içi) su avizeleri, iplikli yeşil algler, (yüzer bitki) nilüferleri görmek mümkündür. Yaban domuzu, tilki, tavşan, sansar, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, yeşilbaş ördek, sakarmeke, saz tavuğu, karabatak, ispinoz, su çulluğu, yılan ve kertenkele, su kaplumbağası, siroz, sazan, yılan balığı, alabalık, kefal, Tabiat parkının faunasını oluşturmaktadır. Yılın her dönemi açık olsa da park Nisan-Aralık ayları arası ziyaret için en uygun dönemdir. Günübirlik piknik, doğa yürüyüşü ve çadırlı kamp ziyaretçilerin yapabileceği uğraşlar arasındadır. Tabiat parkı içerisinde ziyaretçilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayacakları tesis mevcuttur.
Referanslar
Akyol, A. ve Akbulut, E. (2017). Korunan Alanların Planlanması ve Etkin Yönetiminde Ziyaretçi Algılarının Önemi: Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Örneği, Türkiye Ormancılık Dergisi, 18(3): 197-206; Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Kurşunlu Şelalesi, https://antalya.ktb.gov.tr/TR-66213/genel-bilgiler.html, (Erişim tarihi: 25.11.2019); ATLAS Dergisi. (2017). Türkiye’nin 80 Şelalesi: Suyun Coşkusu. “Kurşunlu Şelalesi”. İstanbul: Doğan Burda Dergi Yayıncılık; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. (2019). Kurşunlu Şelalesi tabiat Parkı, http://kursunluselalesi.tabiat.gov.tr, (Erişim tarihi: 25.11.2019).