Küçükköy

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Balıkesir ilinin en batısında yer alan, Sarımsaklı plajlarını kapsayan, Ayvalık ilçesine bağlı bir mahalle olan Küçükköy, Ayvalık’a 5,1 kilometre uzaklıkta yer almakta ve varlığını Osmanlı döneminden beri devam ettirmektedir. Osmanlı döneminde 1893-1913 tarihleri arasında Balkanlardan Türkiye’ye göç eden Boşnaklardan önce Rumların yaşadığı bu köy Yeniçeri (Yeniçarihon) olarak isimlendirildi. Küçükköy Mahallesi’nde XIV.-XV. yüzyıla ait konutlar bulunmaktadır. Mimari yapısı ve tarihi ile ziyaretçileri çekmektedir. Küçükköy Mahallesi’nde bir kilise de mevcuttur ama günümüzde cami olarak kullanılmaktadır.

Küçükköy’e bağlı olan Sarımsaklı plajlarının Apollon (Işık tanrısı) ve Selen’in (Ay tanrıçası) aşkına şahit olduğu rivayet edilmektedir. Ayvalık merkezine sekiz kilometre uzaklıkta yer alan Sarımsaklı plajları 100 metre eni, yedi kilometre uzunluğu ve insan vücuduna kumunun yapışmaması ile Türkiye’nin en uzun ve iyi plajlarından biridir. İsmini yöredeki tektonik dönemde oluşan, dokusu sarımsağa benzeyen ve yapı malzemesi olarak kullanılan taştan almıştır. Sarımsaklı plajlarında birçok kafeterya özellikle deniz mahsulleri satan restoranlar, konaklama ve eğlence işletmeleri bulunmaktadır.

Küçükköy ve Sarımsaklı yerleşimlerinde 60 otel, 20 apart otel, 13 motel, 11 pansiyon ve üç kamu kampı olmak üzere toplam 107 konaklama tesisi ve yaklaşık olarak 12.051 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Sarımsaklı yerleşiminde bu yatak kapasitesi, toplam yatak kapasitesinin yüzde 63’ünü oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Balıkesir’deki en yüksek yatak kapasitesine sahiptir. Restoranlarında zeytinyağlılar, sadece Ayvalık’ta olan Papalina balığının yanı sıra diğer balık çeşitleri, ahtapotlar, kalamarlar, kara dikenler (denizkestanesi), karidesler ziyaretçilere sunulmakta ve bu sayede gastronomi turizmi açısından da önem arz etmektedir.

Küçükköy ve Sarımsaklı yerleşimi deniz, kum, güneş severlere hitap etmektedir. Ayrıca Mayıs ayının ilk haftasında yapılan Teferiç Boşnak Şenlikleri ile eylül ayı sonunda yapılan Ayvalık Engelliler Etkinliği olmak üzere iki büyük etkinlik düzenlenmektedir. Sarımsaklı plajlarında, Ayvalık ilçesinde yapılabilen su altı dalışları, yöresel tekne turları, su kayağı, jet ski ve muz gibi su sporları ve aktiviteleri de yapılabilmektedir. Ayvalık ilçesinde sadece Anadolu coğrafyasında yetişen 17, endemik olan dört toplamda da 750 bitki türü mevcuttur. Bitki örtüsü ve deniz altı zenginliklerinden dolayı 1995 yılında tabiat parkı olarak ilan edildi. Nisan ayında da panoramik olarak Küçükköy-Sarımsaklı’da Şeytan Sofrası Tepesi’nden kır çiçekleri izlenebilmektedir.

Referanslar

Ayvalık Turizm Danışma Bürosu (2020). Ayvalık Kent Gezi Rehberi, https://ayvalikturizmdanismaburosu.ktb.gov.tr/Eklenti/48728,ayvalik-kent-gezi-rehberipdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 30.01.2020); Ayvalık Turizm Danışma Bürosu (2020). Flora ve Doğal Çevre, https://ayvalikturizmdanismaburosu.ktb.gov.tr/TR-141151/flora-ve-dogal-cevre.html, (Erişim tarihi: 30.01.2020); Ayvalık Turizm Danışma Bürosu (2020). Turizm Çeşitleri, https://ayvalikturizmdanismaburosu.ktb.gov.tr/TR-132073/turizm-cesitleri.html, (Erişim tarihi: 29.01.2020); Ayvalık Turizm Danışma Bürosu ile 29.01.2020 tarihli görüşme (Görüşen: Güllü Gençer); Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019a). Su Sporları, https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-90616/su-sporlari.html, (Erişim tarihi: 29.01.2020); Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019b). Ayvalık, https://balikesir.ktb.gov.tr/Eklenti/7835,ayvalikturk-ingpdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 29.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ayvalık Turizm Danışma Bürosu (2020). Ayvalık, https://ayvalikturizmdanismaburosu.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 17.01.2020).