Kaş

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Kaş ve günümüzde Teke Yarımadası, antik dönemde ise Likya bölgesi olarak bilinen bölgede bulunuyor. Kuzeyinde Elmalı, doğusunda Finike, kuzeybatısında Fethiye ilçeleri ve karşısında Yunanistan’a ait olan Meis Adası (Kastellorizo) yer alıyor. Kaş, Likya dönemi antik kentlerinden biri olan Antiphellos üzerinde konumlanır. Kaş’ın Likya dilinde ilk çağlardaki adı Antiphellos’tur. Sonraki dönemlerde Andifli olarak nitelendirilen bölgeye Meis Adası'nın karşısında yer alması ve coğrafik özellikleri nedeniyle Kaş adı verilir. Kaş’ın nüfusu 2018 yılı itibarıyla 58.600’dür.

Kaş, son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen gözde tatil bölgelerindendir. Bölgede turizm 1980’li yıllardan itibaren gelişim göstermeye başlar. Öncelikle, günümüzde hippiler olarak nitelendirilen grup tarafından keşfedilen Kaş, zaman içerisinde Avrupalı ve yerli turistlerin gözde tatil merkezlerinden biri haline geldi. Bölge halkının bir kısmı tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlasa da ekonomi önemli ölçüde turizme bağlıdır. Daha çok özel girişimciler tarafından yatırımların yapıldığı bölgede, turizm yatırımları aynı şekilde devam ediyor.

Kaş turizmine yönelik istatistiklere göre, 2018 yılının ilk çeyreğinde bölgeyi 25.147 turist ziyaret etti. Bölgeyi en çok tercih eden yabancı turistler ise, 15.207 kişiyle İngilizlerdir. Bölgedeki işletme yapısı diğer turizm bölgelerine göre küçük işletmeler şeklindedir. Kaş genelinde toplamda 229 otel ve pansiyon bulunuyor. Bölgede 10 turizm işletme belgeli ve 219 belediye belgeli tesis bulunuyor. İşletmeler toplamda 4.023 oda ve 8.573 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Ayrıca, bölgede 22 A grubu seyahat acentası faaliyet gösteriyor.

Antalya merkeze yaklaşık 187 kilometre uzaklıkta bulunan Kaş’ta havaalanı bulunmuyor. Bölgeye ulaşım önemli ölçüde karayolu ile sağlanıyor. En yakın havaalanı 152 kilometre uzaklıkta bulunan Dalaman Havaalanı’dır. Bunun yanında, otobüs, dolmuş veya özel araç transferi ile ulaşım sağlamak mümkündür. Ayrıca, Kaş ilçe merkezinde günübirlik tur düzenleyen tekneler ve yatlar için liman yer alıyor.

Bölgede deniz turizmi, kültür turizmi, yayla turizmi, yamaç paraşütü, deniz ve akarsu kanosu, Likya yolu yürüyüşü, köy turları, festivaller, Meis Adası turları gibi alternatif turizm çeşitleri sunuluyor. Kaş Likya kenti olduğu için kültür turizmi açısından önemli bir bölgedir. Kaş’ta geçmişten günümüzde ulaşan kalıntılar MÖ VI. yüzyıla dayanıyor. Phellos ve Antiphellos antik kentlerinin kalıntılarını görmek mümkündür. Bölgede, Likya yazıtları, kaya mezarları ve mezar taşları ile Aslanlı Lahit (anıt mezar) yer alıyor. Helenistik dönemden kalma antik tiyatronun kuzeydoğusunda 24 kız figürlü kabartmanın süslediği ev tipi bir mezar bulunuyor. Antik tiyatroda festivaller gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Kaş, son yıllarda turizmde öne çıkmaya başlayan Kalkan’a 29 kilometre mesafededir. Geçmişte Kalamaki olarak bilinen Kalkan güzergâhında Mavi Mağara ve Kaputaş plajları bulunuyor. Kaş Patara, Xantos ve Myra antik kentlerine yakın konumda yer alıyor. Kaş’a 45 kilometre uzaklıkta yer alan 18 kilometre uzunluğundaki Patara antik kenti, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından biridir. Bunun yanında, eski çağlarda Likya uygarlığının başkentliğini yapan bir sahil kasabasıdır. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan Patara Apollon ve Noel Baba’nın doğduğu yerdir. Binlerce yıllık tarihe sahip bu bölge, antik şehir plaj ile birlikte koruma altına alınmıştır. Bölgede bulunan tarihi deniz feneri, bilinen en eski deniz feneridir. Bölgede hamam, parlamento binası, antik tiyatro ve mezar anıtları yer alıyor.

Kaş’a 27 kilometre uzaklıkta bulunan Xantos antik kenti UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor. Kaş merkeze 45 kilometre mesafede bulunan Myra antik kentinde Likya dönemine ait kaya mezarları, Roma dönemi tiyatrosu ve Bizans dönemine ait Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) yer alır. Kaş’tan Kekova batık şehrine kara ve denizyoluyla ulaşım sağlanıyor. Kale olarak anılan antik Simena ve Üçağız bölgenin kıyıdaki yerleşim yerleridir. Batık şehrin bulunduğu bölgede denizin içinde lahitlere ve kaya mezarlarına rastlamak mümkündür. Bölgede tekne turlarının yanında deniz kanosu aktiviteleri de gerçekleştiriliyor. Simena’ya (Kaleköy) ulaşım sadece, denizyolu ile sağlanıyor. Eski Likya mezarlarıyla bugünkü köy evleri iç içedir.

Kültür turizminin yanında bölgede deniz-kum-güneş kapsamında çeşitli plajlar yer alıyor. Kaputaş plajı bölgenin önemli çekicilik alanlarından biridir. Ayrıca bölgede sadece tekneyle ulaşımın sağlandığı Limanağzı plajının yanı sıra Büyükçakıl, Küçükçakıl, Hidayetin Koyu ve Akçagerme plajları bulunuyor. Dünyanın en önemli 50 dalış destinasyonlarından biri olan Kaş, yerli ve yabancı dalış severler tarafından yaz ve kış aylarında tercih ediliyor.

Kaş’ta etkinlik turizmi kapsamında her yıl haziran ayında Kaş Likya, Kültür ve Sanat Festivali ve belirli dönemlerde müzik festivalleri gerçekleştiriliyor; kışın ise Noel Baba etkinlikleri düzenleniyor. Bölge, kış aylarında dalış için üniversitelerden ve yurtdışından gelen dalış severlere ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki bazı oteller ve restoranlar kış aylarında da hizmet veriyor. Bunun yanında acentalar tarafından yamaç paraşütü ve paragliding faaliyetleri sunuluyor. 975 metre yükseklikte bulunan Asaz Dağı yamaç paraşütü için tercih ediliyor.

Uluslararası üne sahip Likya Yolu, bugün yürüyüş çeşitlerinden en sistematik şekilde uygulananıdır. Likya yolu üzerinde konumlanan Kaş’ta ilkbahar ve sonbahar aylarında doğa yürüyüşleri düzenleniyor. Bununla birlikte, Kaş yüzey şekilleri önemli kırıklar ve bu nedenle oluşan derin vadileri ve kanyonları içeren bir yapıdadır. Bugün Kaş’a 60 kilometre uzaklıkta bulunan Saklıkent Kanyonu en bilinen ve en fazla ziyaret edilen kanyondur. İlçe merkezine 68 kilometre mesafede bulunan Gömbe Yaylası ise yaz aylarında turistlerin ilgisini çeken bölgelerden biridir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akman, A. D. (2007). Turizm Gelişmesinin Yarattığı Doğal ve Kültürel Değişimler: Kaş Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Erkurt, O. ve Paker, S. (2014). Sualtı Arkeoparkları ve Deniz Turizmi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 6(2): 131-144.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019), Kaş, http://www.antalyakulturturizm.gov.tr/TR-68032/kas.html, (Erişim tarihi: 12.07.2019); Kaş Portal (2015). Paraşüt, Paragliding, http://www.kasportal.com/content.php?sid=3&catid=89&cid=475, (Erişim tarihi: 12.07.2019).