Karaca Mağarası

Doğal ve Kültürel Miras Mağara

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü’nün Karaca Mahallesi'nin yakınlarındaki Kırantaş mevkiinde bulunan bölgenin önemli turistik çekiciliklerinden biridir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.550 metre olan mağaraya Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye, Korum Deresi Vadisi’ne ayrılan dört kilometrelik yol üzerinden ulaşılmaktadır.

Karaca Mağarası, damlataşı oluşumları açısından oldukça zengin bir mağaradır. Bu damlataşı oluşumları zamanla farklı biçimler almıştır. Bu kapsamda sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, inciler, traverten havuzları, filkulaklılar, mağara çiçekleri ve çeşitli renklerde traverten basamakları dikkat çekmektedir. Karaca Mağarası’nın toplam alanı 1.890 metrekare, uzun ekseni 100 metre, kısa ekseni 60 metre ve en derin noktası girişten 15,5 metre derinliktedir. Mağara, yatay yönde gelişen ve elips şeklinde birbirine bağlı dört salondan oluşuyor. Salonlardan ikisi, tavandan sızan suların oluşturduğu damlataşı duvarlarla ikiye bölünmüş ve solan sayısı altıya çıkmıştır. Huni şeklindeki bir ağızdan girilen ilk salonun duvarlarını oluşturan org şeklindeki travertenin ucundaki merdivenler ile diğer salona geçilmektedir. Bu salon, damlataşı oluşumları açısından mağaranın en zengin alanıdır.

Karaca Mağarası’nın içi yazın dışarıya göre daha serin, kışın daha sıcaktır. Yağışlı zamanlarda mağara tavanından sızan sular, damlataşı oluşumlarının canlı kalmasını ve büyümesini sağlamakta, ayrıca mağara içinde küçük gölcükler oluşturmaktadır. Mağara, 1996 yılında turizme açıldı. İlk yıllarda 25 bin civarında olan ziyaretçi sayısı zamanla artmış ve 2019 yılında mağarayı farklı ülkelerden toplam 120.707 kişi ziyaret etmiştir. Ziyaretçiler hem mağara içindeki doğal oluşumları görebiliyorlar hem de mağara dışındaki seyir terasından bölgenin etkileyici coğrafyasını izleyebiliyorlar. Ayrıca mağara çevresindeki yiyecek-içecek işletmeleri, hediyelik eşya dükkânları, yöresel ürün satan bireysel satıcılar ziyaretçilere hizmet sunmaktadır. Karaca Mağarası, damlataşı oluşumlarının insan ziyaretlerinden olumsuz etkilenmemesi için sadece nisan-kasım ayları arasında, yedi ay açık tutulmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Koçan, N. (2012). Karaca Mağarası’nın (Gümüşhane) Alternatif Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(1): 37-44; Çalık, İ., Kaya, F., Akdu, U., Sezerel, H., Aras, G. ve Köstepen, A. (2013). Karaca Mağarası. İçinde; İ. Günaydın ve S. Bostan (Editörler) Gümüşhane İli Turizm Potansiyeli (ss. 30-36). Gümüşhane: Gümüşhane Üniversitesi Yayınları; Anadolu Ajansı (2020). Gümüşhane’deki Karaca Mağarası’nda Ziyaretçi Sayısı 120 Bini Geçti, https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/gumushanedeki-karaca-magarasinda-ziyaretci-sayisi-120-bini-gecti/1673653, (Erişim tarihi: 01.03.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Koçan, N. (2012). Karaca Mağarası’nın (Gümüşhane) Alternatif Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(1): 37-44.