Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
Müze Sanat Müzesi Tarih Müzesi
(Mustafapaşa, Nevşehir, 2006 - )
-
2019
Ürgüp’ün Mustafapaşa Kasabası’nda bulunan bölgenin hem tarihi hem de kültürel izlerini taşıyan 170 yıllık Büyük Sinasos Konağı'nda, 2006 yılında hizmete açılan Türkiye’nin ilk el yapımı bebek müzesidir. Müzenin, dünya üzerindeki diğer bebek müzelerinden farkı, müzede bulunan el yapımı bebeklerin gelenek-görenekleri yansıtma, farklı kültürleri kaynaştırma, tarihi kişi ve olayları görsel olarak anlatma yoluyla kültürel mirası tanıtma amacı taşımasıdır. Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel müze statüsünde tanınmış 260 müzeden biridir. Sibel Radiye Gül’e ait olan müze, Nevşehir Müze Müdürlüğü tarafından denetleniyor. Aynı zamanda müzenin kurucusu olan Sibel Radiye Gül, uzun yıllardır yaptığı kitre (Anadolu’da kırsal kesimlerde yetişen yabani bir bitki olan gevenin özsuyundan elde edilen, beyaz yahut krem renkli plaka veya şeritler halinde bulunan, havada katılaşan ve yapışma kabiliyeti az olan bir zamk cinsi) bebek koleksiyonuna zamanla tematik bebekleri de ekleyerek koleksiyonunu zenginleştirdi. Müzede, Türk insanının yaşam tarzı, tarihteki önemli şahsiyetler ve meslekler gibi 624 farklı konuyu anlatan ve özgün dekor ve kostümleriyle sergilenen yaklaşık 3.000 adet el yapımı bebek bulunuyor.
Kronolojik bir sergilenmenin yapıldığı el yapımı bebek müzesi, tarihte yer alan efsaneleri ve destanları anlatıyor ve Cumhuriyet dönemine kadar olan zamanı işliyor. Müzede; Osmanlı padişahları, sarayda yaşayan kadınlar, esnaflar, tulumbacılar, şerbetçiler, bezirgânlar, oyuncakçılar ve macuncular resmediliyor. Aynı zamanda, Yunus Emre, Mevlana, Nasreddin Hoca, Âşık Veysel, Dede Korkut, Hacı Bektaşi Veli, Köroğlu ve Cihan Pehlivanı Koca Yusuf gibi ünlü isimler de dekorlu bir şekilde anlatılıyor. Müzeye dünyanın birçok farklı yerinden hediye edilen el yapımı bebekler sayesinde ise dünya tarihine dikkat çekiliyor. Hediye edilen bebekler, bağışçıların isimleriyle birlikte müzenin özel bölümünde sergileniyor. Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi yıl boyunca açık olup, pazartesi günleri hariç her gün gündüz saatlerinde müze ziyaretçilerine hizmet veriyor. Müzenin bulunduğu tarihi kompleksin ayrı bir bölümünde ise gelen ziyaretçilerin konaklayabilecekleri ya da dinlenebilecekleri türde bir butik otel ve kafe bulunuyor. Butik otel; Osiana, Sinasos ve Şapel isimleriyle anılan üç kısımdan oluşuyor. Mimari özellikleri korunarak restore edilen butik otelin, dönemin ressamı Kostas Meletiyadis’in yaptığı orijinal duvar resimleriyle süslü tarihi odalarının her biri özel olarak tasarlanmıştır. Yıldız pencereler, tandır, iç avlu, ahşap işlemeli renkli kapı, dolap ve sedirler, taka ve nişlerdeki özel taş işlemeleri, şerbetlik, yüklük ve kemer odaları ziyaretçiler açısından önemli kültürel ve tarihi görsellerdir. Bunun dışında müzede yetişkinlere yönelik kukla, taş bebek, ahşap boyama ve resim atölyeleri de yer alıyor.
Referanslar
Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Özel Müzeler, http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR-43980/ozel-muzeler.html, (Erişim tarihi: 18.07.2019); TRT Haber (2015). Kağıttan Bebekler ile Tarihi Canlandırıyor, https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/kagittan-bebekler-ile-tarihi-canlandiriyor-212604.html, (Erişim tarihi: 17.07.2019).