Kapadokya Aşçılar Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Mesleki STK

(Ürgüp, Nevşehir, 2007 - )

Türkiye Aşçılar Federasyonu’na üye 21 dernekten biri olan Kapadokya Aşçılar Derneği, 2007 yılında Nevşehir’de kuruldu. Kısa adı KAPAŞDER olan derneğin merkezi Nevşehir’ün Ürgüp ilçesidir. Kapadokya Aşçılar Derneği’nin temel amacı; aşçılık mesleği ve mutfak sanatı faaliyetlerinin etkinleştirilmesini ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktır. Ayrıca Türk mutfağını araştırmak, mutfak sanatkârlarının mesleki eğitimini desteklemek, aşçılar arasında sosyal dayanışmayı sağlamak, yerel aşçılara dünya mutfaklarını tanıtmak, yurtiçinde ve yurtdışında hem Türk mutfağının hem de Nevşehir mutfağının tanıtımını yapmak diğer amaçları arasında yer almaktadır. Dernek, iç içe olduğu yiyecek-içecek sektörüyle diyalogları geliştirmek ve tüm meslek çalışanlarını bir çatı altında toplamak amacıyla da faaliyetlerini sürdürmektedir. Yirmi kurucu üye ile faaliyetlerini yürütmeye başlayan dernek yapısı daha sonra genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu organlarından oluşan bir yapı içerisinde faaliyetini sürdürmeye devam etmektedir. Ayrıca derneğin günümüzde 50’si asil üye olmak üzere toplam 270 üyesi bulunmaktadır.

Çok sayıda organizasyona imza atan derneğin önemli faaliyetlerinden bir kaçı şunlardır: Kapadokya yemek festivalleri, Kapadokya Aşçılar Projesi, aşçılık eğitimleri, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi aşçılık eğitimi, İŞKUR mesleki eğitimleri, turizm haftası etkinlikleri, Nevşehir mutfağı ev hanımları yöresel yemek yarışmaları ve bölgelerarası yemek festivalleri. Dernek kapsamında geçekleştirilen faaliyetlerin birçoğu Kapadokya Aşçılar Projesi'ne bağlı olarak kurulmuş olan, derneğe ait Osbar Eğitim Mutfağı’nda gerçekleştirilmektedir. Yöresel dilde Çanak-Çömlek anlamına gelen ve Nevşehir ilinde toprak kaplarda pişen yemeklerin ön planda olması sebebiyle Osbar kelimesi kullanılmıştır. Ayrıca eğitim mutfağını da içerisine alan ve derneğe ait iktisadi bir işletme olan Osbar Restoran hem dernek ofisi olarak kullanılan bir alanı kapsamakta ve dernek etkinliklerinin yürütülmesine katkı sağlamakta hem de Ürgüp ilçesini ziyarete gelen turistlerin yöresel ağırlıklı yemekleri tüketebilmesine fırsat sunmaktadır.

Referanslar

Göreme Belediyesi (2013). Göreme Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali Yemek Kitabı. Ankara: Öncü Basımevi; Özata, A. ile 13. 10. 2020 tarihinde görüşme. (Görüşen: Ç. Üst Can).