İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm İşletmeciliği Bölümü
(İstanbul, 1998 - )
Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
İstanbul Üniversitesi’ne bağlı kurulan İktisat Fakültesi (1936), Türkiye’nin en eski öğretim kurumlarından biri olma niteliği taşımaktadır. Bu anlamda, Türkiye’nin iktisat öğretim hayatına öncülük etti; aynı zamanda Türkiye ekonomisine uygun insan gücü yetiştirme görevini de üstlendi. Türkiye’nin önemli kurumlarına yönetici yetiştirmiş olan ve yetiştirmeye devam eden İktisat Fakültesi’nin mezunlarının bir kısmı konaklama, seyahat, ulaştırma ve yiyecek-içecek endüstrilerinin üst düzey kadrolarında görev alarak veya yatırım yaparak bu endüstride söz sahibidirler. İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kuruldu ve turizm ile ilgili lisansüstü programlar açıldı (1969). Enstitünün kuruluşunda Prof. Dr. Abdullah Türkoğlu, Prof. Dr. Kubilay Baysal ve Prof. Dr. Tunca Toskay gibi turizmde öncü olan isimlerin katkısı bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan üniversiteler içinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bu konuya öncülük eden sayılı kurumlardan biri oldu. Yine, İktisat Fakültesi’ne bağlı olarak açılmış Turizm İşletmeciliği Bölümü, 1998-1999 öğretim döneminde akademik hayatına başladı. Ancak bir süre ara verdikten sonra, 2005 yılında yeniden faaliyetine başladı.
Dersler, ilgili fakültenin bulunduğu İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde yürütülmektedir. Programa kayıt yapan öğrenciler, ilk dört yarıyıl İktisat, İşletme ve Ekonometri-İstatistik ağırlıklı dersler görmekte olup; son dört yarıyıl ise meslek ağırlıklı dersler almaktadırlar. Mezun olabilmek için minimum 120 kredi ve 240 AKTS ders yükünü başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca, dördüncü veya altıncı yarıyılın sonunda yurtiçi veya yurtdışı turizm işletmelerinde toplam 60 işgünü staj yapılmak zorundadır.
Referanslar
Cenikli, Ö. G., 17 Aralık 2019 tarihinde yapılan sözlü görüşme. (Görüşen İ. Çiftçi); Dinçer, M. Z. (2015). Tunca Toskay: Alman Ekolünden Turizmin Akademik Öncülüğüne. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(1): 152-167; Fırat, N. (2018). Füsun İstanbullu Dinçer Görüşmesi (İçinde: Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri: Turizm ve Otelcilik Eğitim Kurumları), Editör: Nazmi Kozak. Yılmazlar Yayıncılık: İstanbul; https://turizm-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/hakkimizda/turkce, (Erişim tarihi: 18.12.2019).
-
2025
İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü bu alanda üniversite eğitimi veren geçmişi köklü yapılardan biridir. Bölüm, 1936 yılında kurulan İktisat Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. İktisat Fakültesi ülkenin en eski fakültelerinden biri olup gerek bilim insanı yetiştirme gerekse Türkiye ekonomisine kazandırdığı önemli yöneticiler yetiştirme konusunda değerlidir. Bölümden mezun olanların kimisi ekonominin farklı alanlarında yüksek mevkilere gelirken, bir kısmı da turizm sektörünün ulaştırma, konaklama, seyahat, yiyecek-içecek branşlarında üst düzeylere erişerek veya yatırımlar yaparak turizme katkıda bulunmuşlardır. Turizme dair önem ve farkındalığın artışıyla beraber daha spesifik bir eğitim verilmesi ihtiyacı ortaya çıktığından 1969 yılında aynı fakülte bünyesinde İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü kurulmuştur. Bundan sonraki süreçte lisansüstü programlar açılarak sektöre bilimsel anlamda katkı verilmiştir. Prof. Dr. Kubilay Baysal ve Prof. Dr. Abdullah Türkoğlu, gibi turizm alanının duayen isimlerinin katkısı bu enstitünün açılmasında büyüktür. Şu an emekli olmuş olan Prof. Dr. Mehmet Erkan ve Prof. Dr. Recep Şükrü Yarcan bölümde ders okutmuşlardır. Bölümde hala aktif olarak görev yapanlar şöyledir: Prof. Dr. Füsun İstanbullu Dinçer (Bölüm Başkanı), Prof. Dr. İsmail Kızılırmak, Prof. Dr. Gürel Çetin, Prof. Dr. Orhan Akova, Prof. Dr. Haluk Tanrıverdi, Doç. Dr. İbrahim Çifçi, Doç. Dr. Sevinç Göktepe, Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Altuğ Şahin, Dr. Öğr.Üyesi Merve Aydoğan, Dr. Öğr. Üyesi Şehnaz Demirkol, Öğr. Gör. Meltem İnanç Gezen bölümün akademisyenleri arasındadır.
Önemli isimlerin yetiştirilmesine olanak sağlayıp ülkenin diğer üniversitelerinde de turizm bölümlerinin açılmasında öncü rol üstlenen İktisat Fakültesi bünyesinde Turizm İşletmeciliği Bölümü 1998-1999 eğitim-öğretim döneminde faaliyete başlamıştır. Bir süre sonra kapanan bölümün 2005 yılında tekrar açılmasına karar verilmiştir. Eğitim dili, 2021-2022 akademik yılından itibaren yüzde 30 İngilizce olarak devam etmektedir. Lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora programlarına da sahip olan bölüm, turizm bilimine sağladığı katkılar açısından kıymetlidir.
Günümüzün turizm sektörüne akademik bir yaklaşım benimseyerek literatüre katkıyı sağlamak ile uygulamalı ve teorik eğitimler sayesinde de öğrencileri sektöre hazırlamak bölümün misyonudur. Etik değerler ve bilimsel kuralların göz önünde bulundurularak sürdürülebilir gelişme merkezli bir eğitimin desteklenmesi, alana dair hem akademik hem sektörel liderlik sağlanması ve nitelikli yönetici ile akademisyenlerin yetiştirilmesi bölümün vizyonunu ifade etmektedir.
Bölüm, üniversitenin İktisat Fakültesi Ek Binasında eğitim vermekte olup metro, tramvay gibi toplu taşıma araçlarının Vezneciler durağından ulaşılmaktadır.
Referanslar
Istanbul Üniversitesi. (n.d.). Tarihçe. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü, https://turizm-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/bolum/tarihce, (Erişim tarihi: 04.01.2025); İstanbul Üniversitesi. (n.d.). Misyon ve Vizyon. İstanbul Üniversitesi Turizm ve İktisat Bölümü. https://turizm-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/bolum/misyon-ve-vizyon, (Erişim tarihi: 04.01.2025).