İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm İşletmeciliği
(İstanbul, 1998 - )
İstanbul Üniversitesi’ne bağlı kurulan İktisat Fakültesi (1936), Türkiye’nin en eski öğretim kurumlarından biri olma niteliği taşımaktadır. Bu anlamda, Türkiye’nin iktisat öğretim hayatına öncülük etti; aynı zamanda Türkiye ekonomisine uygun insan gücü yetiştirme görevini de üstlendi. Türkiye’nin önemli kurumlarına yönetici yetiştirmiş olan ve yetiştirmeye devam eden İktisat Fakültesi’nin mezunlarının bir kısmı konaklama, seyahat, ulaştırma ve yiyecek-içecek endüstrilerinin üst düzey kadrolarında görev alarak veya yatırım yaparak bu endüstride söz sahibidirler. İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kuruldu ve turizm ile ilgili lisansüstü programlar açıldı (1969). Enstitünün kuruluşunda Prof. Dr. Abdullah Türkoğlu, Prof. Dr. Kubilay Baysal ve Prof. Dr. Tunca Toskay gibi turizmde öncü olan isimlerin katkısı bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan üniversiteler içinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bu konuya öncülük eden sayılı kurumlardan biri oldu. Yine, İktisat Fakültesi’ne bağlı olarak açılmış Turizm İşletmeciliği Bölümü, 1998-1999 öğretim döneminde akademik hayatına başladı. Ancak bir süre ara verdikten sonra, 2005 yılında yeniden faaliyetine başladı.
Dersler, ilgili fakültenin bulunduğu İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde yürütülmektedir. Programa kayıt yapan öğrenciler, ilk dört yarıyıl İktisat, İşletme ve Ekonometri-İstatistik ağırlıklı dersler görmekte olup; son dört yarıyıl ise meslek ağırlıklı dersler almaktadırlar. Mezun olabilmek için minimum 120 kredi ve 240 AKTS ders yükünü başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca, dördüncü veya altıncı yarıyılın sonunda yurtiçi veya yurtdışı turizm işletmelerinde toplam 60 işgünü staj yapılmak zorundadır.
Referanslar
Cenikli, Ö. G., 17 Aralık 2019 tarihinde yapılan sözlü görüşme. (Görüşen İ. Çiftçi); Dinçer, M. Z. (2015). Tunca Toskay: Alman Ekolünden Turizmin Akademik Öncülüğüne. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(1): 152-167; Fırat, N. (2018). Füsun İstanbullu Dinçer Görüşmesi (İçinde: Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri: Turizm ve Otelcilik Eğitim Kurumları), Editör: Nazmi Kozak. Yılmazlar Yayıncılık: İstanbul; https://turizm-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/hakkimizda/turkce, (Erişim tarihi: 18.12.2019).