Güvercinlik Vadisi

Doğal ve Kültürel Miras Vadi

Uçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanmakta ve dört kilometrelik bir alanı kaplamaktadır. Adını kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından aldığı rivayet edilmektedir. Güvercinlik Vadisi ortasından akan derenin adından dolayı önceleri Vasıl Deresi olarak bilinirken, halk arasında hala bu isimle de anılmaktadır. Bu adın Aziz Basilius’dan dolayı verildiği aktarılmaktadır. Bölge halkı için güvercinler ayrı bir yere sahiptir. Bölge halkı tarafından IX. yüzyıla kadar sadece üzüm bağlarında değil aynı zamanda kilise duvarlarında yer alan çizimlerin ve desenlerin canlılığını koruyabilmek, fresklerin sağlam kalmasını sağlayabilmek için de güvercin gübrelerinden yararlanıldığı belirtilmektedir.

Güvercinlik Vadisi yol üzerinde olması nedeniyle ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir. Güvercinlik Vadisi aynı zamanda iyi bir trekking parkuru olarak değerlendirilmektedir. Yaklaşık dört kilometre uzunluğundaki bu parkurda doğal oluşumları çok yakından görmek mümkündür. Uçhisar’ın doğusunda bulunan Güvercinlik Vadisi, Kapadokya’nın en büyük ve en uzun vadilerinden biridir. Bir ucu Nevşehir -Ürgüp asfaltına yaklaşırken diğer ucu Göreme’ye kadar uzanmaktadır. Güvercinlik Vadisi, güzel manzaraları ve güvercinleri ile ünlüdür. Güvercinlik Vadisi’nin izlenebileceği en yüksek nokta, bölgenin en yüksek yapısı olan Uçhisar Kalesi’dir. Vadinin birçok noktasından Uçhisar Kalesi rahatlıkla görülebilmektedir. Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peribacalarından olan Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın kuş bakışı görülebileceği tek yer olarak ifade edilmektedir. Kale, Güvercinlik Vadisi’ne tepeden bakmak isteyen gezginlerin uğrak noktasıdır. Güvercinlik Vadisi’nden, Avanos’a tüm vadiler, Ortahisar Kalesi, Göreme beldesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Kılıçlar Vadisi, Kızılçukur, Güllü dere, Çavuşin, Boztepe, Aktepe, Avanos bu terastan panoramik olarak görülmektedir. Göreme’ye giden yolda sol taraftaki patika yola sapıldığında, Kapadokya’nın güzelliklerinden Sarıuşak Peribacaları ve Karakale, daha ilerisinde Aşağı Mahalle Çeşmesi olarak adlandırılan, Uçhisar beldesinin ilk mahalle çeşmesine ulaşılmaktadır. Güvercinlik Vadisi tabanında yer alan görülmesi gereken bir diğer yer ise Tığraz Kalesi ve aynı yerde bulunan yeraltı şehridir. Uçhisar’ın ikinci büyük kalesi olmasının yanı sıra içerisinde yer alan tünel, mahzen, oda ve zirveden başlayarak vadiye ulaşan yedi katlı yerleşimiyle dikkat çeken noktalar arasındadır.

Referanslar

Actual Medicine, (2016). Kapadokya’nın İncisi, Zirvesi ve Günbatımının Seyrine Doyum Olmayan Terası: Uçhisar, 24(2): 75-78; https://www.rotasenin.com/guvercinlik-vadisi/, (Erişim tarihi: 01.10.2020); Nevşehir Valiliği, (t. y.). Güvercinlik Vadisi, http://www.nevsehir.gov.tr/guvercinlik-vadisi, (Erişim tarihi: 01.10.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gökhan, İ.(2015). Nevşehir’in Tarihi Yolculuğu. Nevşehir: Nevşehir Üniversitesi Yayınları.