Gastronomi Turizmi Derneği (GTD)

Gastronomi Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(Kuşadası, Aydın, 2016 - )

Gastronomi turizmi, turizm trendleri arasına giren ve halk arasında yüksek farkındalık yaratan bir turizm çeşididir. Ayrıca yerel halkın ve bölgesel kalkınmanın desteklendiği bu turizm çeşidi, yöre imajına ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. Bu anlamda bölgelerin ve ülkelerin tanıtımında stratejik açıdan önemli bir rol oynamaktadır. Gastronomi turizminin gelişmesi için çeşitli kurum ve kuruluşlar hali hazırda mevcuttur ve Gastronomi Turizmi Derneği de söz konusu sivil toplum kuruluşlarından biridir.

Gastronomi Turizmi Derneği, tüm Türkiye’nin gastronomi turizmini kucaklayan vizyoner projeleri, sınırları aşan iş ortaklıkları ve sektöre değer katacak oluşum vaatleriyle 11. 08. 2016 tarihinde esmen kuruldu. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) içindeki Gastronomi Komitesi kurucuları tarafından açılan derneğin amacı, Türk mutfak kültürü başta olmak üzere çeşitli mutfak kültürlerini dünyaya yaymaktır. Kurulduğu yıldan bugüne Gürkan Boztepe başkanlığında faaliyetlerini sürdüren Gastronomi Turizmi Derneği, yurtiçi ve yurtdışı faaliyet alanıyla sektörde gerçekçi ve sağlam duruşunu ortaya koymaya devam etmektedir.

Gastronomi Turizmi Derneği, herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı olmamakla birlikte Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile entegre çalışmalar yürütmektedir. Türkiye’de pek çok iş birlikçisi olan Gastronomi Turizmi Derneği’nin uluslararası boyutta da birçok ortağı bulunmaktadır. Dünya çapında yapılanma içinde olan Gastronomi Turizmi Derneği’nin, Türkiye’de 10, yurtdışında da 20 temsilciliği bulunmaktadır. Gastronomi Turizmi Derneği’nin uluslararası iş birlikçileri arasında; Los Angeles, New York, San Diego, Miami ve Hindistan da yer almaktadır.

Gastronomi Turizmi Derneği’nin vizyonu çok geniş olduğu için pek çok hedef kitleye hitap edilmektedir. Gastronomi konusunda faaliyet gösteren seyahat acentaları, ülke değerlerini ön plana çıkartmak isteyen özel restoranlar, rakiplerinden gastronomik değerlerle farklılaşmak isteyen oteller, rehberlik kariyerinde gastronomi turları konusunda uzmanlaşmış veya uzmanlaşmak isteyen rehberler, Türk mutfak değerlerine sahip çıkmak isteyen gıda üretici firmaları gibi daha pek çok kişi ve kurum/kuruluş bu derneğe üye olabilmektedir. Yine gastronomi konusunda uzmanlaşmış köşe yazarları ve sosyal medya uzmanları ile üniversitelerin gastronomi bölümleri ve kulüpleri de bu derneğe üye olarak faaliyet alanını ve çalışma alanlarını genişletebilmektedir.

Gastronomi Turizmi Derneği 81 ilde yer alan gastronomik etkinlikleri kapsadığı gibi büyük projelerin de içinde yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi olan ve büyük yankı uyandıran Gastronomi Köyü Projesi, Orman Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve Gastronomi Turizmi Derneği’nin işbirliği ile hayata geçirilmiştir. Bu projeyle, Türk mutfak kültürü ve Anadolu lezzetlerinin tüm dünyaya tanıtılması ve turist başına düşen ortalama harcama seviyesinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Gastronomi Turizmi Derneği önderliğinde hayata geçirilen bir başka platform ise Gastro Akademi’dir. Bu akademi sayesinde özellikle uluslararası düzeyde İngilizce bilen personelin yetiştirilmesi sağlanmaktadır. Akademi bünyesinde temel aşçılık ve pastacılığın yanı sıra profesyonel aşçılık, pastacılık ve ekmekçilik eğitimi de verilmektedir. Barista ve bireysel/kurumsal workshop eğitimleri ise akademide verilen diğer eğitimler arasında yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bucak, T. ve Aracı, Ü. A., (2013). Türkiye’de Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16 (30): 203-215; Gastro Akademi, https://www.gastroakademi.com.tr/urun-demo-mutfagi/#, (Erişim tarihi: 15. 12. 2020); Gastronomi Turizmi Derneği. (2020). http://www.gastronomiturizmidernegi.com.tr/, (Erişim tarihi: 15. 12. 2020); Hürriyet Gazetesi. (2020). https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/gastronomi-koyu-anadolu-lezzetlerini-dunyaya-tanitacak-41285381, (Erişim tarihi: 15. 12. 2020); Zengin, B. ve Erkol-Bayram, G. (2015, Kasım 14-16). Gastronomi Turizmi Üzerine Kavramsal Bir İnceleme, 15. Ulusal Turizm Kongresi, Ankara.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gastronomi Turizmi Derneği, http://www.gastronomiturizmidernegi.com.tr/, (Erişim tarihi: 15. 12. 2020)